24 леки маршрута за еднодневна разходка около София

Има толкова много планински маршрути за еднодневна разходка около София, че можем спокойно да я наречем своеобразен център за планинарите в България. На по-малко от час-час и нещо от столицата се издигат повече от 25 планини. Сами по себе си тези факти говорят, че близките туристически маршрути са десетки, дори стотици. Тук обаче аз ще отделя няколко от тях, на които съм бил и мога да доверя със сигурност, че са подходящи за всякакъв тип хора.

Идеята за тази статия дойде, когато изминахме една екопътека с приятели. Много им хареса и на връщане ме запитаха за други подобни маршрути за еднодневна разходка в близост до София. Определяха себе си като „кашкавал туристи“ и затова търсеха леки и живописни преходи, които същевременно са и лесни за ориентиране. Позамислих се и им нахвърлих няколко идеи, което ме наведе на мисълта, че може да има и други хора, които търсят нещо подобно.

Дори да не спадате към гореспоменатата категория туристи, навярно понякога просто ви се иска да починете сред природата, без бъхтене и без много да го мислите. Затова ще споделя по-долу няколко идеални възможности за добре прекарано време на чист въздух. Край София има много места за еднодневна разходка в планината, но ще включа само тези, на които съм бил, за да може информацията да бъде от първа ръка. Повечето са подходящи за малчугани, но в отделна статия съм изброил няколко идеи за разходка с деца край София.

След името на всеки описан по-долу маршрут съм записал в скоби разстоянието и времето до него от най-близкия изход на София.

Еекопътека „Църквището“ (76 км ~ 1:20 ч. от София)

Екопътека „Църквището“ е задължителна спирка за всеки. Една от най-добрите идеи за еднодневна разходка близо до София. Още в самото начало ще бъдете запленени от двете отвесни скали, които изглеждат като величествен портал към Ждрелото на река Ерма. Крайната цел е изкачване до върха на лявата скала. Ако сте от по-притеснителните от височини, предлагам изкачване и слизане по безопасната отсечка от маршрута, която се използва за слизане. Другата е малко по-трудна, но по мое мнение няма страшно ако не притесняваш от пропасти. Но крайният резултат и от двете е страхотна 360-градусова панорама над ждрелото от връх Манастирището. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ (76 км ~ 1:20 ч. от София)

От същата начална точка като на екопътека „Църквището“, започва и екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Тя прави доста по-голям кръг, вървейки по долината на реката. Достига до живописното село Богойна и се връща по панорамната пътека от другата страна на ждрелото. Тази екопътека е любимата на цялото ни семейство за еднодневна разходка близо до София. Много е интересна, разнообразна и лека. На връщане също достига до панорамната площадка на скалата „Църквището“, така че удоволствието да е максимално. Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ беше първата по-дълга, която синът ни Стефи измина съвсем сам, когато току що беше навършил 3 годинки. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Парк Камбаните – местност Зли камък (в София)

В периферията на града можем да се разходим от парка Камбаните до местността Зли камък край Панчарево. Много лек и приятен маршрут, идеален за семеен излет. Въпреки че е в пределите на столицата, мога да кажа, че е доста живописен. Ще ви преведе от една приятна гора, през обширни поляни, до друга приятна гора с красива гледка към Витоша. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

село Плана – връх Манастирище (30 км ~ 0:45 ч. от София)

Планината Плана е една от любимите ми за разходка с деца около София. Макар да е ниска, дава усещането за безкраен планински простор. А и с тази гледка към Рила… Връх Манастирище е нейният първенец и до него се стига много лесно. Едва ли ще е проблем за когото и да било, включително и за малки деца. Този маршрут е подходящ по-скоро за пролет или есен, дори суха зима, защото е доста открит и в жегите ще е сериозно изпитание. Лятото нищо не пречи да отидете рано сутрин или късно следобед. Ето го къде е – малко след Железница. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Поглед към девет планини“ (47 км ~ 50 мин. от София)

Поглед от горната част на стълбите

Този туристически маршрут води началото си от село Сирищник и води до изкачване на най-високия връх на планина Рудини – връх Сирищнишка рудина. Името на екопътека „Поглед към девет планини“, както можете да се досетите, идва от зашеметяващата гледка във всички посоки от вишката, изградена на върха. Указателна табела ще ви насочи накъде какво виждате, но лично според мен се виждат повече от 9 планини. По пътя нагоре ще минете по горска пътека, покрай един малък параклис, по виещо дървено стълбище, ще поставите и своя камък в интересната мозайка „Окото“, след което ще изкачите и връх Сирищнишка рудина. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Лозенска планина“ (10 км ~ 15 мин. от София)

Една често посещавана от столичани дестинация е Лозенският манасир „Св. Спас“. От него преходът продължава нагоре към връх Половрак, край който е изграден мемориалният комплекс на незнайния четник на Георги Бенковски. От връх Половрак ще видите, по думите на мнозина, най-красивата гледка към Софийско поле. Освен нея, ще ви зашеметят панорамите към Витоша и Рила. Наистина, това е много обзорен връх. На слизане към село Долни Пасарел, към края на екопътека „Лозенска планина“, се минава през другия мемориален комплекс по туристическия маршрут – този на капитан Димитър Списаревски. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Бели Искър“ (60 км ~ 1:00 ч. от София)

Изминах екопътека „Бели Искър“ в дълбока зима и въпреки еднообразната бяла картина, останах удивен. Представям си какво би било, когато природата тук е в зелено-кафява обвивка, когато реката се чува, когато птиците пеят, когато усилията от газенето на дълбокия сняг ги няма. От двете ти страни се извисяват величествени скални стени. Прехвърлянето от бряг на бряг става по 8 големи и няколко малки дървени моста, а краят е край един заслон сред гората. Преходът завършва на една панорамната площадка, която предлага гледка към долината на река Бели Искър. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

село Филиповци – връх Драговски камик – село Врабча (60 км ~ 1:00 ч. от София)

Още един забележителен маршрут в Трънско. Връх Драговски камик е една от емблемите на този край със своята пирамидална форма. Наричат го дори Трънския Матерхорн. Изглежда много респектиращ, но всъщност маршрутът до него не е толкова труден (поне червения, защото жълтият не е за всеки). Този линк, който съм препоръчал, е по-дълъг вариант, който след изкачването на Драговски камик продължава разходката по билото на планината. Достига до друг обзорен връх – Стакьов камик и слиза до село Врабча, където на десетина минути се намира Врабчанския водопад. Така ще има и за любителите на по-дълги преходи, а предпочитащите къси разходки могат да стигнат само до Драговски камик. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

село Брусник – връх Чеканска бука (55 км ~ 1:00 ч. от София)

Маршрутът представлява леко изкачване, което води до смятания от някои за най-висок връх на планина Вискяр – връх Чеканска бука (Чеканска чука). Изкачването почти не се усеща и минава ту по открити пътеки, тук по горски. Всъщност, пътеки е много силно казано, просто следвате маркировката по поляните. Тук ще трябва да се оглеждате само на първия завой, защото не е имало къде да се сложи маркировка. А накрая, противно на очакванията, няма да откриете кота за най-висок връх, а само струпани камъни, защото по времето на поставянето на котите за най-висок връх на Вискяр се е смятал Мечи камък, а Чеканска бука не е бил част от тази планина. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

От в.з. Герман до Германския манастир и обратно (в София)

Макар да е самостоятелно село, Герман си е направо част от София. Точно при него свършва планината Средна гора, което разбира означава, че има доста места за излет сред природата. Един от маршрутите, по които се разходихме с тогава 4-годишния ми син, беше от вилната зона над селото до Германския манастир. На отиване избрахме горската част, а по нея открихме изненадващо обзорна панорамна скала. По мое мнение една от най-хубавите гледки към столицата. Наобратно избрахме да се върнем през обширните ливади на зоната за пикник над манастира. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Село Чуйпетлово – заслон Смильо (40 км ~ 45 мин от София)

Лекият преход до заслон Смильо във Витоша е доста приятна алтернатива за разходка край София. Оказа се и не толкова претъпкана пътека. Почти без наклон е, през цялото време върви през гора… идеална е да избягаш от силните жеги през лятото. А колко е живописно край заслон Смильо? Рила се вижда като на длан, почти да я докоснеш. Ако носите одеяло и малко храна в раницата, може да си направите чудесен пикник край заслона. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Изкачване на връх Виден, Конявска планина. (59 км ~ 1:00 ч. от София)

Гледаме към кулата

Връх Виден е може би най-лесният за изкачване първенец на планина в България, защото асфалтовият път стига на около 200 метра от него, като до най-високата кота остава почти водоравно вървене. Е, ако все пак сте дошли за разходката, можете да тръгнете от местността Стражата в подножието. По пътя има няколко панорамни скали, а най-отгоре се вижда цялата Кюстендилска котловина. Наоколо има просторни ливади, където можете да направите почивка с пикник. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Квартал Сеславци – местност Обреща (в София)

Макар да не е точно в столицата, Сеславци официално е квартал и се намира до другия отдалечен квартал Кремиковци. Полите на Стара планина са чудесно място за излет около София. Маршрутът до местността Обреща е доста приятен, лек и почти безлюден. По него има няколко интересни места и хубави гледки. Южните старопланински склонове са много подходящи за еднодневна разходка около София в първите топли дни на пролетта. Доста по-приветливи са от повечето популярни места във Витоша, Люлин и Средна гора. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Под Камико“ (48 км ~ 1:00 ч. от София)

Едно от често посещаваните местенца в близост до София е Гара Бов. Тукашната живописна природа е притегателен център за много любители на планината и екопътеките. Маршрутите са леки и красиви – идеални за отмора и поемане на глътка въздух. Екопътека „Под Камико“ е един от трите туристически маршрута в района и представлява една обиколка на местността край Бовска река. По нейното поречие ще срещнем множество водопади и водоскоци, като най-внушителен от тях е водопадът „Камико“, със своите 80 м. Освен това по пътеката се намират и останките от манастира „Св. Архангел Михаил“. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

„Вазовата екопътека“ (48 км ~ 1:00 ч. от София)

гледка към водопада от Гара Бов

Вазовата екопътека тръгва отново от Гара Бов, стига до скалния водопад „Скакля“, минава под него и се изкачва до село Заселе. От там преходът слиза надолу към панорамната скала „Зли камък“, която наистина ще ви удиви с гледка над гарата и Искърското дефиле. Някои от местните казват, че на тази скала е стоял Дядо Йоцо от прочутия разказ на Иван Вазов „Дядо Йоцо гледа“, но четейки произведението, аз имам по-различно мнение. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Вазовата къща“ (48 км ~ 1:00 ч. от София)

Постъпът към Данговата къща

Екопътека „Вазовата къща“ е третата в Гара Бов и достига до Данговата къща, която наричат още Вазовата къща, тъй като там е отсядал патриархът на българската литература. Седнете ли на моравата пред къщата и погледнете напред, ще разберете откъде е идвало вдъхновението на писателя. Основно се върви по черен път по поречието на река Трескавец и само трябва да се оглеждате за отклонението от него, че лесно се пропуска. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Град Драгоман – връх Петровски кръст (45 км ~ 50 мин от София)

Ето и нещо в посока Сърбия. Чудесна идея за разходка край София е да повървите по хребета над Драгоман. По него се намира връх Петровски кръст, който е първенец на старопланинския дял Чепън планина. Оттам се открива чудесна гледка към Драгоманското блато, до което може да слезете след това. За съжаление силен пожар опустоши Драгоманското блато през 2019 г., но се надяваме да се възстанови бързо, защото е интересна дестинация за еднодневна разходка около София. Имайте предвид, че целият маршрут, който предлагам, е доста дълъг и не е за всеки. Препоръката ми е да извървите само част от него, ако не сте добре подготвени физически. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Големият маршрут от село Кътина до Кремиковци (15 км ~ 20 мин от София)

Първо искам да подчертая, че целият маршрут е доста дълъг, но спокойно може да изберете за начална и крайна точка всяко едно от населените места по него. До всяко от тях има редовна автобусна линия от столицата. Макар и над 20 километра, преходът от Кътина до Кремиковци е супер лек и равен, така че може да го пробвате. Винаги може да се откажете, ако ви свършат силите, без да се притеснявате, че няма как да се върнете в града. Само гледайте да не го правите в големи жеги, защото сигурно ще е ад. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Водпади Бохемия“ (89 км ~ 1:10 ч. от София)

За любителите на по-екстремните преживявания споделяме екопътеката с екзотичното име „Водопади Бохемия“. Това че е по-екстремна, не означава, че не е лека. Тя е много къса и физически никак не е трудна. Вероятно има много хора, които не обичат дългото ходене, но пък са любители на силните усещания. Ето, че това е идеалното решение за тях. Намира се съвсем близо до Благоевград – по пътя за Рилския манастир, малко след град Рила. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Кръста“ (89 км ~ 1:10 ч. от София)

Екопътека „Кръста“ се намира точно от другата страна на пътя срещу „Водопади Бохемия“. Тя е точно за противоположната група хора – тези, които не си падат по екстремните преживявания. Пътеката отново е къса и лека, но този път не предлага силни усещания, а само красива гледка в края. Върви се по приятна скалиста пътека, която криволичи, за да достигне до големия кръст на върха на най-високото възвишение. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

кв. Бояна – Боянски водопад (в София)

Безспорно един от най-посещаваните туристически маршрути във Витоша. Той не е близо до, а направо си е в София и направо не е за еднодневна, а за няколкочасова разходка. Има две опции за стигане до Боянския водопад – дълга полегата пътека и къса стръмна пътека. Дългата е достатъчно лека и се вие по склоновете на Витоша, докато плавно се изкачва към водопада. Късата пътека върви по коритото на Боянска река. По-живописна е, но по-стръмна и изморителна. Крайната цел и на двата прехода е една и тя си струва да се види – Боянският водопад. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

кв. Княжево – местност Златните мостове (в София)

Това също е приятна еднодневна разходка, започваща от квартал на София. Разхождаме се по „Алеята на билките“, минаваме през красивата местност Дендрариума, наоколо се отбиваме до Музея на совата и Музея на мечката. След това започват да се изреждат една по една хижи, докато достигнем поляните на местността Златните мостове. Ако не сте изморени, можете да продължите и до хижа Момина скала, под която се намира и Боянския водопад. Подробно описание и GPS трак (който е с крайна точка кв. Бояна, но минава по този маршрут) на маршрута може да намерите тук.

хижа Алеко – хижа Момина скала (12 км ~ 0:30 ч. от София)

Гледка към Черни връх

Един от любимите ми преходи във Витоша. Туристическият маршрут от хижа Алеко до хижа Момина скала е прекрасна и достъпна възможност за почивка нависоко. Аз лично избирам него пред разходка в Южния парк. И двете са с еднаква трудност, но тук поне въздухът е малко по-истински, а не знам и откъде идва едно допълнително зареждане, което всеки път ме изпълва. От хижа Алеко започваме по коловата маркировка, която скоро ни отвежда до платото. Пътеката минава покрай резервата „Торфено бранище“, заслон Ушите и едноименния каменист връх. Оттам се слиза през горите на Витоша до хижа Момина скала, където коловата се сменя с жълта туристическа маркировка. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

село Врабча – връх Стакьов камик (72 км ~ 1:10 ч. от София)

Връх Стакьов камик е един от най-лесните за изкачване върхове близо до София. Той е много подходящ за прохождащи планинари. Беше първият връх, който синът ми изкачи самостоятелно, когато беше на 3 годинки. За възрастен човек би отнело по-малко от час, но с малко дете вероятно ще е поне час и половина. Но си струва! Накрая детето изпитва неименуема гордост от постижението си, която засилва връзката му с планината. Та то е изкачило връх само! Не зная дали ще успеете да впечатлите дете в училищна възраст, но 3-4 годишни – със сигурност. Като изключим децата, за възрастни също е много приятно. Наклонът е по-голям и ще се задъхате приятно. Накрая ще разберете, че усилията са си стрували, защото от Стакьов камик се открива страхотна панорамна гледка към планините на Трънско. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

53 Коментари

 1. Страхотни идеи за разходка, някои от тях вече посещавани.Но май липсват десетични запетайки на км – 74км за 1:15 ч всъщност е средна скорост на движение около 60км/ч 😉

   • От Панайот Толев
   • 3 февруари 2017

   Може би не се вижда много, но преди списъка съм споменал, че това е разстоянието до маршрута от центъра на София 🙂 Когато имам достъп достъп компютър, ще го удебеля, за да е по-видимо.

 2. Чудесни свежи идеи за разходка сред природата и великолепен начин да избягаме от сивотата на ежедневието и да се заредим с енергия и позитивизъм от майката натура.

 3. Прекрасни идеи, благодаря 🙂

  • От Румяна Иванова
  • 8 февруари 2017
  • Отговор

  Много полезна информация!Браво и много благодаря!

 4. Супер статия, евала !

 5. Аз лично много се изкефих на екопътеката до Етрополския манастир. Природата е величествена, има места за отдих и накрая се озоваваш под един страхотен водопад. Препоръчвам го на всеки и е само на 45 мин от София!

 6. Чудесният предложения! Особено някои като за мен – пиша турист.

  • От Анастасия Котева
  • 19 март 2017
  • Отговор

  Чудесни идеи, а би било страхотно да се даде и ориентир дали е подходящо за деца – малки /под 5 г/, големи, бебета 🙂

   • От Панайот Толев
   • 19 март 2017

   За сложност и опасност – само Трънската екопътека е по-така, но там има възможност да не се минава по стръмната част. Всички други са до издръжливост на малчугана, но смятам, че повечето без проблем могат да се минат от 5-годишни деца. По-скоро гледайте дължината в описанието на всяка от тях и преценете дали ще може да я изкара. Ако са 3-годишни, не съм сигурен. Питайте след 2 години пак, тогава ще съм разбрал 😀

   • От Христино
   • 26 май 2019

   От опит – до Боянския водопад и обратно ( считано от спирката на автобус 64 “ Боянско ханче“) с 4годишно ни отне около7-8 часа с всичките му почивки. Имаше мрънкане по пътя, но като цяло детето беше доволно.

 7. Molia vi izdaite BROSHURA sas tezi chudesni ekskurzii

 8. Molia, Izdaite BROSHURA sas tezi prekrasni pateki

 9. Благодаря за информацията и чудесните места! 🙂

 10. Това е растоянието в км от София, а другото е времето, за което се извървява маршрута

   • От Панайот Толев
   • 22 март 2017

   Не, другото е времето до него от София 🙂 Времетраенето на самия маршрут може да видите, като отворите неговата страница.

 11. Времената които сте посочили не са верни.

   • От Панайот Толев
   • 23 март 2017

   Здравейте. Времената, които са записани, са разстоянията до съответния маршрут от центъра на София с автомобил. Записал съм това с удебелен шрифт преди да започна изброяването.

 12. Здравейте, поздравления за труда и прекрасните идеи. Само да попитам снимката под заглавието с мостчето от къде е? 🙂

   • От Панайот Толев
   • 29 март 2017

   Това е по Ждрелото на река Ерма 🙂

 13. Здравейте, поздравления зя труда! Искам да попитам как да разберем коя е по-екстремната част на Трънската екопътека?

   • От Панайот Толев
   • 9 април 2017

   Здравейте и благодаря. Може би не съм го обяснил много правилно в описанието на маршрута. Та, по-стръмната част е след тунела, слизане надолу до реката и пресичане по мостчето. След него започва стръмното изкачване. Леката част е от бариерата по улицата нагоре. Ако се гледа на картата – дясната част е стръмната, лявата е леката 🙂

 14. Хубаво би било, ако някой напише и подобни маршрути за хора без коли

 15. Поздравления за чудесния сайт!

  Предварително се извинявам за лаишкия въпрос – Информацията за времетраенето на маршрутите се отнася само за едната посока т.е. трябва да предвидим поне същото време за връщане до началната точка?

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   Здравейте,

   Във всеки маршрут поотделно има информация за „дължина“ вляво от картата. Там ще видите една или две стрелкички, които указват дали са съответно в едната или в двете посоки.

  • От Най-добрите статии за пътуване от АСТОМ през 2017 г. – АСТОМ
  • 22 декември 2017
  • Отговор

  […] Прочети цялата статия тук: https://tripsjournal.com/nyakolko-leki-turisticheski-marshruta-na-okolo-chas-i-po-malko-ot-sofia […]

 16. Благодаря за идеите. Поздравления за труда ви!

 17. Хайде сега публикувайте още 12 маршрута от Пловдив.

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   За сължаление нямам възможност да обикалям много около Пловдив, макар да има чудесни местенца там.

  • От Надежда Трифонова
  • 21 февруари 2018
  • Отговор

  БЛАГОДАРЯ за чудесната информация!И аз бих помолила – за информация на маршрути БЕЗ АВТОМОБИЛ . Вече чакам с нетърпение пролетта!.

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   Здравейте,

   Благодаря за обратната връзка. Ще помисля по въпроса и когато имам възможност, ще проуча 🙂

   • От Моника
   • 10 юли 2023

   И аз съм без кола, голяма спънка, ужасно е! А така обожавам да обикалям. Няма туризъм в България за пешаците…

 18. Много благодаря! Изключително полезно!

 19. Много полезна статия, благодаря!

  Преди седмица посетихме с. Брусник – вр. Чеканска бука (51 км ~ 1:00 ч. от София) и със съжаление установихме, че огромна част от гората е изсечна и в момента пътеката не минава през гора, а през сечище.
  Така или иначе местността е много красива и разходката беше прекрасна. Важно е, обаче, да знаете, че самата разходка вече не преминава през сенчест маршрут.

  Поздрави,
  Невелина

   • От Невелина
   • 14 септември 2018

   Пропуснах да отбележа, че част от дърветата с маркировка също са изсечени. Като цяло маршрута е доста кратък и с логична последователност, но все пак обръщам внимание.

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   Благодаря много за обратната връзка. Отразено е в статията!

  • От Бисер Янакиев
  • 4 октомври 2018
  • Отговор

  Днес бях на вр.Виден, благодаря за информацията, пътя е шок и ужас в началото, но си заслужаваше! С VW Polo комби се качих без проблеми, височко е, няма проблем с такива пътища, но него съм го качвал и на 2400 м.ндм.в., така че не е точно база за сравнение, защото собственика му е доста ненормален 🙂 ! С по-ниска кола, желаещите да се качат, трябва да внимават, асфалта на доста места го няма в началото, а по-нагоре има дълбоки трапове, някои от които не се виждат от сенките на дърветата и слънцето срещу вас! Гледките от горе обаче са уникални и благодарение на пътя, вр.Виден е най-лесния за изкачване планински първенец в България!

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   Благодаря, отразено е!

 20. Прекрасна статия! Относно екопътеката Бели Искър наистина през септември е живописно, но се чудя, ако я посетим посред зима, февруари и тъкмо е навалял сняг, дали ще е подходящ прехода за любители? Благодаря предварително 🙂

   • От Панайот Толев
   • 10 февруари 2019

   Не съм сигурен, че може да я завършите цялата. Някъде по средата се пресича гол терен под електропреносната мрежа, където навява над метър сняг и трудно се минава. А иначе, вероятно ще има пласт тежък сняг, в който се върви трудно без пъртина. Ако сте добре физически – може. Ако не – едва ли ще ви е приятно 🙂

 21. Благодаря за чудесните идеи! Мисля си, че би било полезно, ако се добави достъп до изброените места с градски/междуградски транспорт зо хора, които нямат автомобил.

   • От Панайот Толев
   • 28 август 2019

   Здравейте,

   Благодаря за обратната връзка. Ще помисля по въпроса и когато имам възможност, ще проуча 🙂

 22. Здравейте,
  много хубава статия. А бихте ли споделил и подходящи ЗИМНИ маршрути в близост до София?

   • От Панайот Толев
   • 7 януари 2020

   Здравейте,
   Честно казано, всеки един от тези маршрути е подходящ, щом имате GPS трака под ръка. Изключение прави Екопътека „Църквището“, която става откровено опасна. Също така с едно наум за Вазовата пътека, когато се минава под замръзналия водопад, да не падне някой леден къс.

 23. Благодаря безкрайно за прекрасните идеи. От вашия списък направихме почти всички преходи, като тази седмица ще завършим с Лозенската екопътека. Информацията е подробна, достоверна, полезна и като цяло поздравления за труда! 🙂

   • От Панайот Толев
   • 22 май 2020

   И аз благодаря за добрия отзив! 🙂

 24. Щастлив съм че има и ще има такива хора.Когато обичаш природата ти обичаш и всичко което носи душа.
  Прекрасни сте.

   • От Панайот Толев
   • 22 август 2020

   Щастлив съм, когато чувам подобни думи. Благодаря!

 25. Камбаните до Зли камък: не препоръчвам. Застроено, пълно с боклуци и нахални АТВ-та. Лаещи кучета от къщите наоколо, шумово замърсяване от мотори, коли и т.н., множество боклуци. Не си струва.

 26. Здравейте, много хубава статия. Повечето мършрути съм ги минала вече, но нещо конкретно ме мъчи – маршрута от кв. Сеславци до Обреща има зони отбелязани „повишена радиация“ – какво ще рече, че не е добре да се минава от там или че някога са добивали радиоактивни материали там?

   • От Панайот Толев
   • 2 март 2021

   Не съм запознат, но се надявам да не е проблем за едно преминаване. Изхождам от това, че ако нещо действително е опасно за здравето, е редно да бъде недостъпно, охранявано или поне обозначено с предупредителни знаци. Такива нямаше. Така е на някои други места край София, където е имало мини.

 27. Здравейте търсим да се включим в група за начинаещи планински туристи в София ако може да ми предложите благодаря

 28. Статията е чудесна и обобщава много маршрути около София.Не съм съгласна с наименованието леки маршрути (леки маршрути може би за планинари?).Например при Боянски водопад и Вазова еко пътека има много стръмни изкачвания за неопитен човек.Те биха били доста трудно за деца, възрастни или хоро без физическа подготовка.За това бих била предпазлива да тръгна по някой от тези маршрути описани като леки.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.