12 леки маршрута на около час (и по-малко) от София

София е идеалният център за планинарите в България. На по-малко от час-час и нещо от столицата се издигат повече от 25 планини. Сами по себе си тези факти говорят, че близките туристически маршрути са десетки, ако не стотици. Тук обаче аз ще отделя няколко от тях, на които съм бил и мога да доверя със сигурност, че са подходящи за всякакъв тип хора. Наскоро изминахме една екопътека с приятели и на връщане ме запитаха за други подобни леки маршрути в близост до София. Определяха себе си като „кашкавал туристи“ и затова търсеха леки и живописни преходи, които същевременно са и лесни за ориентиране. Позамислих се и им нахвърлих няколко идеи, което ме наведе на мисълта, че може да има и други хора, които търсят нещо подобно. Дори да не спадате към гореспоменатата категория туристи, навярно понякога просто ви се иска да починете сред природата, без бъхтене и без много да го мислите. Затова ще споделя по-долу няколко идеални възможности за добре прекарано време на чист въздух. Край София има много такива, но ще включа само тези, на които съм бил, за да може информацията да бъде от първа ръка. След името на всеки маршрут съм записал разстоянието и времето до него, считано от центъра на София (а не неговата продължителност).

Екопътека „Поглед към девет планини“ (56 км ~ 1:00 ч. от София)

Поглед от горната част на стълбитеТози туристически маршрут води началото си от село Сирищник и води до изкачване на най-високия връх на планина Рудини – връх Сирищнишка рудина. Името на екопътека „Поглед към девет планини“, както можете да се досетите, идва от зашеметяващата гледка във всички посоки от вишката, изградена на върха. Указателна табела ще ви насочи накъде какво виждате, но лично според мен се виждат повече от 9 планини. По пътя нагоре ще минете по горска пътека, покрай един малък параклис, по виещо дървено стълбище, ще поставите и своя камък в интересната мозайка „Окото“, след което ще изкачите и връх Сирищнишка рудина. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Лозенска планина“ (21 км ~ 0:30 ч. от София)

Една често посещавана от столичани дестинация е Лозенският манасир „Св. Спас“. От него преходът продължава нагоре към връх Половрак, край който е изграден мемориалният комплекс на незнайния четник на Георги Бенковски. От връх Половрак ще видите, по думите на мнозина, най-красивата гледка към Софийско поле. Освен нея, ще ви зашеметят панорамите към Витоша и Рила. Наистина, това е много обзорен връх. На слизане към село Долни Пасарел, към края на екопътека „Лозенска планина“, се минава през другия мемориален комплекс по туристическия маршрут – този на капитан Димитър Списаревски. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

с. Брусник – вр. Чеканска бука (51 км ~ 1:00 ч. от София)

Това е сравнително „млад“ туристически маршрут, тъй като червената маркировка е поставена през 2015-2016 г. Представлява едно от най-леките изкачвания на първенец на планина в България. Води до най-високия връх на планина Вискяр – връх Чеканска бука (Чеканска чука). Изкачването почти не се усеща и минава ту по открити пътеки, тук по горски. Всъщност, пътеки е много силно казано, просто следвате маркировката по поляните. Тук ще трябва да се оглеждате само на първия завой, защото не е имало къде да се сложи маркировка. А накрая, противно на очакванията, няма да откриете кота за най-висок връх, а само струпани камъни, защото по времето на поставянето на котите за най-висок връх на Вискяр се е смятал Мечи камък, а Чеканска бука не е бил част от тази планина. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Бели Искър“ (72 км ~ 1:15 ч. от София)

Изминах екопътека „Бели Искър“ в дълбока зима и въпреки еднообразната бяла картина, останах удивен. Представям си какво би било, когато природата тук е в зелено-кафява обвивка, когато реката се чува, когато птиците пеят, когато усилията от газенето на дълбокия сняг ги няма. От двете ти страни се извисяват величествени скални стени. Прехвърлянето от бряг на бряг става по 8 големи и няколко малки дървени моста, а краят е край един заслон сред гората. Преходът завършва на една панорамната площадка, която предлага гледка към долината на река Бели Искър. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Еекопътека „Църквището“ (85 км ~ 1:15 ч. от София)

Екопътека „Църквището“ е една задължителна спирка за всеки. Още в самото начало ще бъдете запленени от двете отвесни скали, които изглеждат като величествен портал към Ждрелото на река Ерма. Крайната цел е изкачване до върха на лявата скала. Ако сте от по-притеснителните от височини, предлагам изкачване и слизане по безопасната отсечка от маршрута, която се използва за слизане. Другата е малко по-трудна, но по мое мнение няма страшно ако не притесняваш от пропасти. Но крайният резултат и от двете е страхотна 360-градусова панорама над ждрелото от връх Манастирището. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Изкачване на връх Виден, Конявска планина. (74 км ~ 1:15 ч. от София)

Гледаме към кулатаВръх Виден е може би най-лесният за покоряване първенец на планина в България, защото асфалтовият път стига на около 200 метра от него, като до най-високата кота остава почти водоравно вървене. Е, ако все пак сте дошли за разходката, можете да тръгнете от местността Стражата в подножието. По пътя има няколко панорамни скали, а най-отгоре се вижда цялата Кюстендилска котловина. Наоколо има просторни ливади, където можете да направите почивка с пикник. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Под Камико“ (52 км ~ 1:15 ч. от София)

Едно от често посещаваните местенца в близост до София е Гара Бов. Тукашната живописна природа е притегателен център за много любители на планината и екопътеките. Маршрутите са леки и красиви – идеални за отмора и поемане на глътка въздух. Екопътека „Под Камико“ е един от трите туристически маршрута в района и представлява една обиколка на местността край Бовска река. По нейното поречие ще срещнем множество водопади и водоскоци, като най-внушителен от тях е водопадът „Камико“, със своите 80 м. Освен това по пътеката се намират и останките от манастира „Св. Архангел Михаил“. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

„Вазовата екопътека“ (52 км ~ 1:15 ч. от София)

гледка към водопада от Гара БовВазовата екопътека тръгва отново от Гара Бов, стига до скалния водопад „Скакля“, минава под него и се изкачва до село Заселе. От там преходът слиза надолу към панорамната скала „Зли камък“, която наистина ще ви удиви с гледка над гарата и Искърското дефиле. Някои от местните казват, че на тази скала е стоял Дядо Йоцо от прочутия разказ на Иван Вазов „Дядо Йоцо гледа“, но четейки произведението, аз имам по-различно мнение. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

Екопътека „Вазовата къща“ (52 км ~ 1:15 ч. от София)

Постъпът към Данговата къщаЕкопътека „Вазовата къща“ е третата в Гара Бов и достига до Данговата къща, която наричат още Вазовата къща, тъй като там е отсядал патриархът на българската литература. Седнете ли на моравата пред къщата и погледнете напред, ще разберете откъде е идвало вдъхновението на писателя. Основно се върви по черен път по поречието на река Трескавец и само трябва да се оглеждате за отклонението от него, че лесно се пропуска. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

кв. Бояна – Боянски водопад (9 км ~ 0:15 ч. от София)

Под Боянския водопадБезспорно един от най-посещаваните туристически маршрути във Витоша. Той не е близо до, а направо си е в София. Има две опции за стигане до Боянския водопад – дълга полегата пътека и къса стръмна пътека. Дългата е достатъчно лека и се вие по склоновете на Витоша, докато плавно се изкачва към водопада. Късата пътека върви по коритото на Боянска река. По-живописна е, но по-стръмна и изморителна. Крайната цел и на двата прехода е една и тя си струва да се види – Боянският водопад. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

кв. Княжево – м. Златните мостове (13 км ~ 0:20 ч. от София)

Това също е приятна разходка, започваща от квартал на София. Разхождаме се по „Алеята на билките“, минаваме през красивата местност Дендрариума, наоколо се отбиваме до Музея на совата и Музея на мечката. След това започват да се изреждат една по една хижи, докато достигнем поляните на местността Златните мостове. Ако не сте изморени, можете да продължите и до хижа Момина скала, под която се намира и Боянския водопад. Подробно описание и GPS трак (който е с крайна точка кв. Бояна, но минава по този маршрут) на маршрута може да намерите тук.

х. Алеко – х. Момина скала (28 км ~ 0:45 ч. от София)

Гледка към Черни връхЕдин от любимите ми преходи във Витоша. Туристическият маршрут от хижа Алеко до хижа Момина скала е прекрасна и достъпна възможност за почивка нависоко. Аз лично избирам него пред разходка в Южния парк. И двете са с еднаква трудност, но тук поне въздухът е малко по-истински, а не знам и откъде идва едно допълнително зареждане, което всеки път ме изпълва. От хижа Алеко започваме по коловата маркировка, която скоро ни отвежда до платото. Пътеката минава покрай резервата „Торфено бранище“, заслон Ушите и едноименния каменист връх. Оттам се слиза през горите на Витоша до хижа Момина скала, където коловата се сменя с жълта туристическа маркировка. Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук.

43 коментара

 1. Страхотни идеи за разходка, някои от тях вече посещавани.Но май липсват десетични запетайки на км – 74км за 1:15 ч всъщност е средна скорост на движение около 60км/ч 😉

  • Може би не се вижда много, но преди списъка съм споменал, че това е разстоянието до маршрута от центъра на София 🙂 Когато имам достъп достъп компютър, ще го удебеля, за да е по-видимо.

 2. Чудесни свежи идеи за разходка сред природата и великолепен начин да избягаме от сивотата на ежедневието и да се заредим с енергия и позитивизъм от майката натура.

 3. Прекрасни идеи, благодаря 🙂

  • От Румяна Иванова
  • 8 февруари 2017
  • Отговор

  Много полезна информация!Браво и много благодаря!

 4. Супер статия, евала !

 5. Аз лично много се изкефих на екопътеката до Етрополския манастир. Природата е величествена, има места за отдих и накрая се озоваваш под един страхотен водопад. Препоръчвам го на всеки и е само на 45 мин от София!

 6. Чудесният предложения! Особено някои като за мен – пиша турист.

  • От Анастасия Котева
  • 19 март 2017
  • Отговор

  Чудесни идеи, а би било страхотно да се даде и ориентир дали е подходящо за деца – малки /под 5 г/, големи, бебета 🙂

  • За сложност и опасност – само Трънската екопътека е по-така, но там има възможност да не се минава по стръмната част. Всички други са до издръжливост на малчугана, но смятам, че повечето без проблем могат да се минат от 5-годишни деца. По-скоро гледайте дължината в описанието на всяка от тях и преценете дали ще може да я изкара. Ако са 3-годишни, не съм сигурен. Питайте след 2 години пак, тогава ще съм разбрал 😀

   • От Христино
   • 26 май 2019

   От опит – до Боянския водопад и обратно ( считано от спирката на автобус 64 “ Боянско ханче“) с 4годишно ни отне около7-8 часа с всичките му почивки. Имаше мрънкане по пътя, но като цяло детето беше доволно.

 7. Molia vi izdaite BROSHURA sas tezi chudesni ekskurzii

 8. Molia, Izdaite BROSHURA sas tezi prekrasni pateki

 9. Благодаря за информацията и чудесните места! 🙂

 10. Това е растоянието в км от София, а другото е времето, за което се извървява маршрута

  • Не, другото е времето до него от София 🙂 Времетраенето на самия маршрут може да видите, като отворите неговата страница.

 11. Времената които сте посочили не са верни.

  • Здравейте. Времената, които са записани, са разстоянията до съответния маршрут от центъра на София с автомобил. Записал съм това с удебелен шрифт преди да започна изброяването.

 12. Здравейте, поздравления за труда и прекрасните идеи. Само да попитам снимката под заглавието с мостчето от къде е? 🙂

 13. Здравейте, поздравления зя труда! Искам да попитам как да разберем коя е по-екстремната част на Трънската екопътека?

  • Здравейте и благодаря. Може би не съм го обяснил много правилно в описанието на маршрута. Та, по-стръмната част е след тунела, слизане надолу до реката и пресичане по мостчето. След него започва стръмното изкачване. Леката част е от бариерата по улицата нагоре. Ако се гледа на картата – дясната част е стръмната, лявата е леката 🙂

 14. Хубаво би било, ако някой напише и подобни маршрути за хора без коли

 15. Поздравления за чудесния сайт!

  Предварително се извинявам за лаишкия въпрос – Информацията за времетраенето на маршрутите се отнася само за едната посока т.е. трябва да предвидим поне същото време за връщане до началната точка?

  • Здравейте,

   Във всеки маршрут поотделно има информация за „дължина“ вляво от картата. Там ще видите една или две стрелкички, които указват дали са съответно в едната или в двете посоки.

 16. […] Прочети цялата статия тук: https://tripsjournal.com/nyakolko-leki-turisticheski-marshruta-na-okolo-chas-i-po-malko-ot-sofia […]

 17. Благодаря за идеите. Поздравления за труда ви!

 18. Хайде сега публикувайте още 12 маршрута от Пловдив.

  • За сължаление нямам възможност да обикалям много около Пловдив, макар да има чудесни местенца там.

  • От Надежда Трифонова
  • 21 февруари 2018
  • Отговор

  БЛАГОДАРЯ за чудесната информация!И аз бих помолила – за информация на маршрути БЕЗ АВТОМОБИЛ . Вече чакам с нетърпение пролетта!.

  • Здравейте,

   Благодаря за обратната връзка. Ще помисля по въпроса и когато имам възможност, ще проуча 🙂

 19. Много благодаря! Изключително полезно!

 20. Много полезна статия, благодаря!

  Преди седмица посетихме с. Брусник – вр. Чеканска бука (51 км ~ 1:00 ч. от София) и със съжаление установихме, че огромна част от гората е изсечна и в момента пътеката не минава през гора, а през сечище.
  Така или иначе местността е много красива и разходката беше прекрасна. Важно е, обаче, да знаете, че самата разходка вече не преминава през сенчест маршрут.

  Поздрави,
  Невелина

   • От Невелина
   • 14 септември 2018

   Пропуснах да отбележа, че част от дърветата с маркировка също са изсечени. Като цяло маршрута е доста кратък и с логична последователност, но все пак обръщам внимание.

  • Благодаря много за обратната връзка. Отразено е в статията!

  • От Бисер Янакиев
  • 4 октомври 2018
  • Отговор

  Днес бях на вр.Виден, благодаря за информацията, пътя е шок и ужас в началото, но си заслужаваше! С VW Polo комби се качих без проблеми, височко е, няма проблем с такива пътища, но него съм го качвал и на 2400 м.ндм.в., така че не е точно база за сравнение, защото собственика му е доста ненормален 🙂 ! С по-ниска кола, желаещите да се качат, трябва да внимават, асфалта на доста места го няма в началото, а по-нагоре има дълбоки трапове, някои от които не се виждат от сенките на дърветата и слънцето срещу вас! Гледките от горе обаче са уникални и благодарение на пътя, вр.Виден е най-лесния за изкачване планински първенец в България!

 21. Прекрасна статия! Относно екопътеката Бели Искър наистина през септември е живописно, но се чудя, ако я посетим посред зима, февруари и тъкмо е навалял сняг, дали ще е подходящ прехода за любители? Благодаря предварително 🙂

  • Не съм сигурен, че може да я завършите цялата. Някъде по средата се пресича гол терен под електропреносната мрежа, където навява над метър сняг и трудно се минава. А иначе, вероятно ще има пласт тежък сняг, в който се върви трудно без пъртина. Ако сте добре физически – може. Ако не – едва ли ще ви е приятно 🙂

 22. Благодаря за чудесните идеи! Мисля си, че би било полезно, ако се добави достъп до изброените места с градски/междуградски транспорт зо хора, които нямат автомобил.

  • Здравейте,

   Благодаря за обратната връзка. Ще помисля по въпроса и когато имам възможност, ще проуча 🙂

 23. Здравейте,
  много хубава статия. А бихте ли споделил и подходящи ЗИМНИ маршрути в близост до София?

  • Здравейте,
   Честно казано, всеки един от тези маршрути е подходящ, щом имате GPS трака под ръка. Изключение прави Екопътека „Църквището“, която става откровено опасна. Също така с едно наум за Вазовата пътека, когато се минава под замръзналия водопад, да не падне някой леден къс.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.