село Чуйпетлово – заслон Смильо (и обратно)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: с. Чуйпетлово( 42.516253, 23.242908 )
 • Крайна точка: з. Смильо( 42.496169, 23.250482 )
 • Денивелация: 179 м1170 м - 1349 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 10.05.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Чуйпетлово до заслон Смильо е чудесна прохладна разходка във Витоша, съвсем близо до София. Тръгва от свитото в полите на планината селце по лек черен път и завършва с невероятна панорама към Рила. Образува се приятен кръгов маршрут, който е по силите на всеки. Подходяща е за семеен излет сред природата с малко дете, което е способно да извърви 7 км (общо в двете посоки).

Най-важното за маршрута накратко

До село Чуйпетлово се стига по тесен, но хубав асфалтов път от село Боснек. Туристическата маркировка е много добра и в двете посоки е зелен цвят, като само в последната част по асфалтовия път няма, но не е нужна. Има само едно място, на което да внимавате, което ще опиша. Вода има край заслона и по пътеката на връщане, но не зная доколко е годна за пиене, предвид че като бях там джипове ровеха по коритото на реката. Освен това има още няколко потока. Теренът е почвен почти през цялото време с малко асфалт накрая. Почти през цялото време се движим през гора и сянката я няма само в обедните часове, когато слънцето е над нас. Опасни участъци няма.

От Чуйпетлово към заслон Смильо

Малко след табелата за начало на село Чуйпетлово, вдясно излиза черен път, който тръгва почти успоредно на главния път. Веднага навлизаме в гора, от която излизаме чак край заслон Смильо. Върви се по почти равен черен път. Така близо 20-30 минути, когато стигаме до прекосяването на първия поток, който в средата на пролетта беше лесно проходим. Пътят се дели на три и е важно да не тръгнете по инерция по най-различимия среден. Трябва да хванем най-десния.

Оттук насетне се вием сред планината и скоро се открива една от малкото панорамни гледки. За няма и десетина минутки теренът става малко по-каменист и около нас има няколко морени. При една от тях следва 180-градусов завой, който ни извежда до разклон. Наляво е заслон Смильо, а надясно е обратния път към Чуйпетлово. Ние сме наляво, разбира се. След само пет минутки сме край заслона, където има изградени няколко маси с пейки. Ако повървите още стотина метра направо по пътя, ще останете доволни. Там се открива чудесна панорамна гледка към Рила.

От заслон Смильо до Чуйпетлово

Връщаме се обратно по пътя до познатия разклон. Продължаваме направо. Отново сме в горския пояс и се движим по черен път. Скоро подминаваме една чешма и продължаваме надолу. Около 30-40 минути от заслон Смильо надолу по пътя излизаме на главния асфалтов път от Боснек към Чуйпетлово. Завиваме надясно и до началната точка ни остават десетина-петнайсет минути. През цялото това време отляво ни тече река Струма, до която можем да слезем лесно, за да направим приятна почивка или пикник.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Боснек – местност Живата вода (зимен) село Ярлово – вр. Черни връх Черни връх – Витоша село Ярлово – връх Сива Грамада – връх Ярловски Купен – село Железница село Ярлово – връх Голям Дебелец село Ярлово – село Горна Диканя – село Чуйпетлово – село Боснек хижа Селимица – вр. Черни връх Екопътека „Пътека на здравето“ (село Кладница)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.