село Ракита – връх Мечи камък

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с. Ракита( 42.778864, 22.929094 )
 • Крайна точка: вр. Мечи камък( 42.788115, 22.913744 )
 • Денивелация: 128 м949 м - 1077 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 03.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Планината Вискяр е една от най-ниските планини в България и затова преходът е по-скоро кратка разходка, отколкото изкачване на един от първенците на планина – връх Мечи камък (1077 м) (според някои източници Вискяр включва още един дял, в който има по-висок връх – Чеканска бука (1136 м)). Разбира се, ако подходите от тази страна на планината.

Началната точка е на около 2 км извън самото село Ракита в посока град Брезник. Оттам до връх Мечи камък стига ясен черен път. Изкачване и слизане биха могли да се сместят общо в един час, та дори и доста по-малко. Маршрутът е лек и подходящ за всички възрастови групи. През по-голямата си част е полегат и почти равен, като на 2-3 места има леко изкачване. Туристическа маркировка няма. Върви се изцяло на открито, а вода по пътеката не се намира, но и няма нужда за толкова кратко разстояние. Опасни участъци очаквано няма. Единствено ще обърна внимание, че трябва да внимавате по време на ловния сезон есента и до средата на зимата.

По краткия маршрут до връх Мечи камък

Няма много описание за маршрута до Мечи камък, тъй като е кратък и няма как да се обърка и изгуби човек, затова ще наблегнем на общата природна картина. Протежението на пътеката е изцяло голо и растителността е предимно от храсти, които се мяркат тук-таме. Това ни дава възможност през цялото време да се любуваме на страхотни пейзажи накъдето и да погледнем. Местоположението на Вискяр планина е такова, че от всички страни е заобиколено от планини и котловини, които изграждат невероятни картини.

Най-горе се намира триангулачният знак на връх Мечи камък, заобиколен от иглолистни дървета, които не скриват изцяло гледката в различните посоки. За слизане, може да се използва маршрут към село Брезник за хората, които обичат по-дългите преходи в планините. Много е възможно да сте във Вискяр за най-високия му връх и също така е възможно да сте чули, че това може да е връх Чеканска бука. Може да ги съчетаете, а ето го и маршрутът до него.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хребет Гребен град Брезник – връх Плешивец – връх Мечи камък град Брезник – връх Свети Никола село Гърло – Подземен храм-кладенец село Брусник – връх Чеканска бука село Завала – връх Китка село Неделково – връх Китка село Ребро – връх Любаш – село Лялинци – село Ребро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.