хижа Алеко – хижа Момина скала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: х.Алеко( 42.583224, 23.291901 )
 • Крайна точка: х.Момина скала( 42.623147, 23.251182 )
 • Денивелация: 421 м1497 м - 1918 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 14.11.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Ако някой търси сравнително дълга и изключително лека разходка на чист въздух, то това е туристическия маршрут, който трябва да поеме. Преходът е изцяло равен, като последната четвърт от него е и с наклон надолу. Само трябва да има предвид, че по-голямата част от него е на открито, без нито едно дръвче наоколо, така че в жегите може да е некомфортно, а ако е ветровито – си духа.

Началото е от чешмата преди бариерата на хижа Алеко. Непосредствено след това пътеката се разклонява и ние хващаме левия ръкав, където ни води жълта и колова маркировка. Коловата ни следва през целия открит път, а жълтата стига и до хижа Момина скала – нашата цел.

На първия километър преминаваме през разклона от Морени за Черни връх. Ние си продължаваме направо по пътя. На места почвата е сравнително размекната, тъй като походът минава покрай блатистата местност Торфено бранище. Досега не сме имали проблеми с това, но не сме ходили в наистина влажни периоди. На местата, където е най-мочурливо, има изградени дървени пътечки.

Тук е съвсем спокойно и леко, че дори не можем да се изморим. След още около 2 км достигаме до заслон Ушите, който се намира до едноименния каменист връх. Въпреки, че изглежда доста ниско над нашето равнище, от горе се открива чудесна гледка на запад, към Краище. След върха слизаме и отново продължаваме по пътя си. Оттук започва бавно и постепенно снижаване. След 5 минутки навлизаме и в първите иглолистни гори, оставяйки коловата маркировка зад гърба си. Пътеката продължава да е широка и ясно различима, макар и по-камениста.

Още около километър вървене вървене ни довежда до някаква занемарена сграда с чешма отпред, а малко след тях пътят се разделя. Поемаме по десния ръкав, както ни указва и табелата. Малко по малко става все по “урбанизирано” и преминаваме покрай няколко хижи или възлови разклони за такива. Не повече от половин час ни стига, за да се озовем до крайната точка на нашия преход – хижа Момина скала.

Желаещите да продължат похода си в планината може да използват някои от другите маршрути, които преминават от тук – към Златните мостове и КняжевоКопитото или слизане към кв.Бояна.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Алеко – връх Камен дел – хижа Момина скала – Боянски водопад – Боянско езеро – кв. Бояна хижа Алеко – връх Камен дел Хижа Алеко – Витоша хижа Алеко – връх Черни връх хотел Морени – връх Черни връх (кръгов) хотел Морени – връх Черни връх Черни връх – Витоша хижа Кумата – вр. Черни връх (зимен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.