Екопътека „Лозенска планина“ (с.Долни Лозен – вр.Половрак – с.Долни Пасарел)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Средна гора
 • Начална точка: с.Долни Лозен( 42.599628, 23.499005 )
 • Крайна точка: с.Долни Пасарел( 42.549388, 23.480462 )
 • Денивелация: 492 м690 м - 1182 м
 • Дължина: 12 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 04.12.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Освен приятни горски пътеки и обзорни гледки, екопътека „Лозенска планина“ отправя поглед към историята и духовната култура. По нея са изградени два мемориални комплекса – на незнайния четник на Бенковски под вр. Половрак и на капитан Димитър Списаревски, близост до с. Долни Пасарел. Освен това, маршрутът преминава през Лозенския манастир „Св. Спас“. По средата на екопътеката се намира третият по височина връх в Лозенска планина – панорамния връх Половрак (1182 м). Ние извървяхме пътя от Долни Лозен до Пасарел през зимата, но ще го запишем като летен, защото това е най-подходящото време за разходка по него.

Като цяло, преходът е лек, тук-таме има малко по-задъхващи баири, но нищо трудно. През по-голямата част се върви по широки черни пътища и горски пътеки. Единствено след вр. Половрак има повечко голи участъци. Следва се червената туристическа маркировка, която е доста добре положена, но трябва добре да се оглеждате и да не вървите машинално, понеже на доста места излиза от основния черен път, по разни пътечки. В повечето случаи ще стигнете на едно и също място, по който и път да хванете, но има разклони, които ако изпуснете, може да се озовете не където пожелаете. Но няма да пиша за всички такива разклони, защото описанието ще стане чаршаф, но ще гледам да засегна най-важните. Последната вода по маршрута е край Лозенския манастир.

Тръгваме от началото на тематичната улица Половраг в село Долни Лозен, в посока Лозенска планина. Това е, ако не се лъжа, последната спирка на автобус №5 от София. След почти километър по асфалта достигаме до учебния център на БЧК, малко след който е началото на екопътека „Лозенска планина“. Навлизаме в гората и след първия завой на пътя маркировката излиза от него (Разклон 1) и е хубаво да внимавате да не я изпуснете, за да не излезете от гората. Следва малко изкачване, след което стъпваме отново на пътя и почти веднага излизаме, но тук не е толкова фатално. Пак изкачваме по горската пътека и излизаме до Ловджийската чешма. Край нея пътят прави остър завой наляво, след което остър надясно. Тук е важно не следваме втория завой, а да продължим направо (Разклон 5), където се намира Лозенския манастир „Св. Спас“. Манастира е на невероятно място и от него се открива част от Софийско поле, на фона на Стара планина.

Малко преди входа на манастира екопътеката продължава надясно, следва ново леко изкачване и край една пейка трябва да се отклоним отново вляво (Разклон 6). Преходът минава по обширни поляни с беседки и гледка към Витоша, след което отново навлизаме в гората, за да достигнем до разклона към Половрак (Разклон 7). Има си хубави табели, но все пак внимавайте, да не объркате маршрута, че ще вземете да стигнете до връх Попов дял (1190 м).

Току преди върха се намира мемориалния комплекс на незнайния четник на Георги Бенковски. Сказанията говорят, че той бил единственият оцелял от Хвърковатата чета и се е крил дълго време в пещера под Половрак. Селяни му носили храна и вода, но бил предаден и убит. На лобното му място е изграден мемориален комплекс, а на паметника му е записано „Вместо кандила блещукат звездите на незнайно падналите български великани“.

На метри от оградата на мемориала се намира скалистия връх Половрак – основната цел на екопътеката. Името му идва от древните траки и означава „орлов поглед“. Напълно оправдано е. Някои казват, че оттук се открива една от най-хубавите гледки към Софийско поле. С тази разклика, че освен нея имаме панорама към Плана, Рила, Верила, Витоша и … комините на Дружба.

От него продължаваме прехода със слизане по южните склонове на планината. Не след дълго подминаваме заслон Половрак. Важно е да споменем, че от тази част плетеницата от черни пътища е много голяма и трябва да се оглеждате за маркировка или да използвате GPS трака стриктно. Слизането е плавно и без напрежение в колената. Маршрутът криволичи ту из горички, ту край поляни. Вдясно ни остава привлекателната Лалина могила, откъдето също казват има страхотна гледка. Достигаме до един кът за отдих с няколко пейки под дърветата и няколко фургона наблизо. Пресичаме черния път и тръгваме надолу (Разклон 15). Оттук все така, докато все по често минаваме покрай къщите от вилната зона на Долни Пасарел.

С навлизането отново в горичката, покрай пътеката започва да се вие малка рекичка, която на няколко пъти се налага да прескачаме/прецапаме. Малко по-надолу табела ни спира край мемориала на българския летец капитан Димитър Списаревски, който по време на бомбардировките над София проявява смелостта да се вреже във вражески самолет и отломките от неговата машина падат точно на това място.

След дълбок поклон продължаваме и скоро достигаме края на самата екопътека, но маркировката продължава вдясно. Маршрутът излиза на язовир Пасарел и върви покрай него, докато стигнем до въжения мост, който излиза точно на спирката на автобус №3 за София, където и нашият преход завършва.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

в.з. Герман – Германски манастир „Св. Иван Рилски“ Крепост Урвич и манастир Св. Николай Летни Долнопасарелски манастир – връх Попов дял село Габра – връх Попов дял парк Камбаните – местност Зли камък (и обратно) с.Бистрица – х.Алеко- кв.Бояна с.Железница – с.Бистрица с.Бистрица – вр.Черни връх – с.Железница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.