Екопътека „Бели Искър“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: с. Бели Искър( 42.243629, 23.541435 )
 • Крайна точка: з. Бели Искър( 42.216119, 23.550296 )
 • Денивелация: 267 м1216 м - 1483 м
 • Дължина: 4.75 км
 • Времетраене: 2 часа
 • Информация: 21.01.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Бели Искър“ е едно много живописно изживяване, идеално за лека семейна разходка край София. Щом в безкрайната белота на зимата, в която я посетих, беше толкова завладяваща, мога да си представя какво е през зелените летни дни. Пътеката криволичи ту на единия, ту на другия бряг на реката, движейки се през цялото време на метри от пътя, а на моменти и по него. „Прескачането“ от бряг на бряг става по няколко малки и 8 големи именувани моста – Синия вир, Изгрев, Двата камъка, Тис, Дългия, Бор, Арамлия и Суаро.

Най-важното за маршрута

 • Началната точка на екопътека „Бели Искър“ се намира на около 2.5 км южно от село Бели Искър и до там се стига спокойно по асфалтов път. Дори след доста снеговалежи пътят беше добре почистен, макар не до асфалт и не опесъчен. Предполагам, че го чистят постоянно, защото води до важен вододаен обект – язовир Бели Искър.
 • Маркировката е само лентова, със синя боя, която е начесто и се следи лесно. Ще спомена, че не е стандартната туристическа маркировка с бели ивици и синьо по средата, а просто една синя лента.
 • Питейна вода няма, доколкото можете да използвате реката.
 • Теренът е предимно почвен, тук-таме каменист
 • Открит/сенчест – през цялото време движението е в гора – идеално за горещите летни дни.
 • Опасни участъци няма.

Общата дължина е малко по-малко от 5 км, което включва маршрута до заслона, плюс прехода по отсечката до наблюдателната площадка от другата страна на пътя. За да се върнете до началната точка, трябва да вървите обратно по асфалтовия път около 2.5 км.

Маршрутът е почти водоравен и денивелацията не се усеща, освен към края, където има 200-300 м. изкачване. Има места за отдих на всеки две крачки, така че няма нужда да се притеснявате от умората. Това го прави изключително подходящ за преход с деца.

Лятно преминаване по екопътека „Бели Искър“

Още в навлизането в долината на река Бели Искър можем да се удивим от величието на Рила. От двете ни страни се извисяват отвесните стени на долината, високи иглолистни гори са покрили планинските масиви, а реката бодро шумоли по пътя си към Самоковска котловина.

Екопътека „Бели Искър“ е обозначена с информационни табели, които едва ли бихте пропуснали. Първата е в началото, край първия мост – Синия вир. Живописната гледка от него ни грабва моментално и нетърпението да изминем цялата дължина се засилва. Интересното е, че пътеката преминава ту на единия, ту на другия бряг, а почти през цялата останал част се движи през гората. Не би трябвало да има никакви проблеми за малки и големи, опитни и неопитни.

Маршрутът завършва край един заслон след гората, който е близо до последния осми мост. Когато излезем на главния път, вървим стотина-двеста метра назад, където ще видим отклонение към пътека, където следва малко изкачване, където е изградена панорамна площадка, от която да се насладите на живописната долина.

Зимно преминаване по екопътека „Бели Искър“

От моя опит ще спомена, че за зимното изминаване на екопътека „Бели Искър“ са нужни най-малко 3 часа със снегоходки. В началото екопътеката е сравнително леснопроходима. Имаше доста обилни снеговалежи в седмиците преди прехода, но въпреки това тук снежната покривка не беше много дълбока. След километър-два започват да се появяват разни преспи, а още малко по-късно започна една относително постоянна дебелина от около две педи.

Имаше и един момент, когато маркировката се изгуби край оголените части от гората за електропреносната мрежа. Предполагам е имало такава на камъните под снега, но там беше навяло и се газеше над кръста, докато се премине от другата страна на ивицата. Оттам насетне всичко си е както преди. Чак към края на екопътека „Бели Искър“, по изкачването на заслона има пак няколко места с преспи около кръста.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) село Мала църква – връх Свети Дух (зимен) хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото) хижа Ястребец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Заврачица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.