с.Брусник – вр.Чеканска бука

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с.Брусник( 42.836389, 22.837534 )
 • Крайна точка: вр.Чеканска бука( 42.843668, 22.826955 )
 • Денивелация: 190 м946 м - 1136 м
 • Дължина: 2 км
 • Времетраене: 0:30 часа
 • Информация: 18.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Брусник достига до най-високия връх на Вискяр – връх Чеканска бука (1136 м). Може да го чуете още като Чеканска чука или Бруснишка бука. Доскоро се е смятало, че Мечи камък (1077 м) е първенец на планината, но последни геологични и други проучвания „преместват“ този дял от Завалска планина към Вискяр.

Това по-скоро може да се класифицира като разходка, отколкото като преход. С дължина от около 2 км и лек постоянен наклон е все едно да излезеш да се разтъпчеш в гората. Маркировката е скорошна и е идеална, като единственото място, което можете да се заблудите е Разклон 3. Вода по пътя няма, а ние почти през цялото време се движим през гора по мека трева.

Още на входа на селото ни хваща червената маркировка на маршрута. Тя излиза от главния път и се извива по друга асфалтова улица. Стотина метра след един 90-градусов завой има отбивка вляво, откъдето тръгва черен път. Ние сме натам. Още няколкостотин метра вървим по него, той прави завой надясно и веднага след това има разклон. Тук единствено не са намерили къде да сложат маркировка. Не ви трябва много силно развито ориентиране, за да забележите, че направо няма върхове, така че завивате наляво и след още 50 м има нов разклон наляво. Следете за маркировката, защото може да я пропуснете.

Навлиза се в гората. Оттук вървенето е за известно време по що-годе утъпкана от автомобил трева. Постепенно следите се губят, но маркировката е повече от ясна. Не след дълго маршрутът излиза на една по-широка поляна, откъдето се открива страхотна гледка към Завалска планина. Няколко каменни пирамидки ни посочват пътя към следващата гора. Там е същата процедура и малко преди върха отново излизаме на страхотна гледка, този път на север и изток. Това компенсира липсата на панорама на самия връх Чеканска бука.

Още 50-100 метра и сме горе. Самият връх е на гола поляна, но е изцяло заобиколена от високи дървета, които крият всичко. Единствено се виждат едни далечни върхове, които не съм сигурен дали са на Руй. Триангулачна точка нямаше, може би защото не е официално към Вискяр, поради което бяха маркирали една купчинка с камъни. В крайна сметка преходчето беше приятно, но ако не ни стига можем да се отбием и до подгласника на Чеканска бука – Мечи камък. Наблизо е и Завалска планина, където е нейния първенец – връх Китка.

Места наоколо, които да посетите

с.Завала – вр.Китка с.Неделково – вр.Китка с.Гърло – Подземен храм-кладенец село Лялинци – връх Стража с.Ракита – вр.Мечи камък село Лялинци – връх Любаш село Филиповци – връх Драговски камък село Ребро – връх Любаш

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.