село Брусник – връх Чеканска бука

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Вискяр
 • Начална точка: с. Брусник( 42.836389, 22.837534 )
 • Крайна точка: вр. Чеканска бука( 42.843668, 22.826955 )
 • Денивелация: 190 м946 м - 1136 м
 • Дължина: 2 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 13.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут от село Брусник достига до връх Чеканска бука (1136 м) във Завалска планина. Може да го чуете още като Чеканска чука или Бруснишка бука. Може да чуете, че се намира в планина Вискяр. Поради някаква причина Момчил Цветанов „премества“ този дял от Завалска планина към Вискяр и така според него Чеканска бука е най-високият връх във Вискяр, надминавайки връх Мечи камък (1077 м).

Това по-скоро може да се класифицира като разходка, отколкото като преход. С дължина от около 2 км и лек постоянен наклон е все едно да излезеш да се разтъпчеш в гората. Маркировката беше идеална, когато бях там, но само година и половина по-късно е станала жертва на сечищата. Затова е най-добре да използвате GPS трака. Вода по пътя няма. Навремето се движих почти през цялото време през гора по мека трева, но днес картината е доста по-различна. Въпреки това гледките отвъд обезлесените склонове си остават красиви.

Препоръчвам да стигнете до изходната точка на прехода (село Брусник) през Брезник. Около 200 метра след табелата за населено място стигате до първите къщи на Брусник и внимавате да не подминете тясното асфалтово отклонение вляво. От този разклон започва маркираният с червена боя маршрут за връх Чеканска бука. Най-добре оставете колата тук и продължете пеша.

От село Брусник до връх Чеканска бука

Тръгваме от село Брусник към връх Чеканска бука и след няколко минутки минаваме 90-градусов десен завой. Около 100 метра след него се отбиваме вляво по добре очертан черен път, който води нагоре към планината. Още няколкостотин метра вървим по него, той прави завой надясно и веднага след това излиза на разклон на обзорна билна заравненост. Не ви трябва много силно развито чувство за ориентиране, за да забележите, че направо няма върхове и, че вашият маршрут продължава наляво. Между другото, след като излезете от селото на въпросната билна заравненост, може първо да се отбиете надясно, за да качите близкия връх Свети Никола (1030 м). До него ще стигнете само за минута-две, а от него на запад ще видите целия маршрут до връх Чеканска бука. След тази кратка отбивка просто се върнете обратно до разкона и следвайте описанието.  

От разклона продължете още 50-тина метра по черния път, след което се отбийте вляво към билото. Оттук следва плавно изкачване през стари и нови сечища, които ако не друго, са открили гледки в различни посоки. Имайте предвид, че след последните дървосекачески акции в района са се образували нови пътища и много от дърветата, на които е била поставена маркировка, вече за жалост ги няма. Затова е особено важно да следвате билото в посока запад и в крайна сметка ще стигнете до целта. След няма и половин час вървене стъпваме на връх Чеканска бука. Триангулачна точка нямаше, може би защото не е официално към Вискяр, поради което бяха маркирали една купчинка с камъни. В крайна сметка преходчето беше приятно, но ако не ни стига можем да се отбием и до „подгласника“ на Чеканска бука – Мечи камък. Наблизо е и Завалска планина, където е нейния първенец – връх Китка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Завала – връх Китка село Неделково – връх Китка село Гърло – Подземен храм-кладенец село Лялинци – връх Стража (Големи връх) село Ракита – връх Мечи камък село Лялинци – връх Любаш село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Филиповци – връх Драговски камик (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.