село Кътина – град Нови Искър – село Подгумер – село Войнеговци – село Локорско – кв. Кремиковци

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина:
 • Начална точка: с. Кътина( 42.843675, 23.321914 )
 • Крайна точка: с. Кремиковци( 42.785419, 23.500419 )
 • Денивелация: 175 м505 м - 680 м
 • Дължина: 21 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 14.03.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В подножието на Стара планина край София е обособен туристически маршрут, който минава през почти всички населени места северно от столицата – Кътина, Нови Искър, Подгумер, Войнеговци, Локорско и Кремиковци. Преходът е изключително лек и равен. За да го изминете, единствено трябва да издържате 21 км ходене. А може и с велосипед. Ако пък не можете, винаги може да изберете за начална и крайна точка всяко едно от населените места. Хубавото е, че има редовен транспорт от София до всяко от тях. По-долу ще опиша за всеки участък коя линия може да се използва.

Както споменах, теренът е много лесен и безопасен, като по-голямата част са черни пътища в южното подножие на Стара планина, а в населените места си е асфалт. Преходът е почти изцяло на открито, затова слънчевите летни дни не са много подходящи. Чешма не видях само в Кремиковци, а в Локорско не работеше. Ако изминавате маршрута през деня, все ще има отворен магазин, защото се минава през центъра на всяко. Маркировката е червен цвят. В населените места е добра. Извън тях е нарядко, но не е много трудно за ориентиране, като изключим последния участък от Локорско до Кремиковци, където има много разклонения на които няма марка. Съветът ми е да заредете GPS трака.

Ако се чудите защо сборът на отделните участъци от маршрута не е 5:30 часа, това е защото съм сметнал време за почивка. Ако се помотаем, може и повече. Не че има големи гледки и нещо за снимане, но… През почти цялото време отдясно се виждат София и Витоша, като само отляво се сменя пейзажа. Не би било проблем за човек с нормална физическа подготовка да го измине за 5 часа без много почивка.

От село Кътина до град Нови Искър (~1:00 ч. – 4 км)

До село Кътина се стига с автобусна линия 27 от София, която върви на 20-ина минутки.

Началото на маршрута започва по улицата зад централния магазин (до чешмата) и следвайте маркировката до излизането от селото. Може да посетите Кътинските пирамиди, за които трябва да се отклоним от нея. Тръгва се по прав черен път в подножието на Стара планина, на който няма отклонения. Следваме го до едно заблатено малко езерце. Малко след него пътят се разклонява и трябва да поемем надясно. Оттук насетне едва ли може да объркате маршрута, следвайки пътя. Той криволичи, докато стигне до Нови Искър, където излизаме на табелата за край на града. От там поемаме надясно и вървим по главния път за София. 2-3 пресечки след това има нещо като площадка, където сме наляво.

От град Нови Искър до село Подгумер (~1:30 ч. – 6 км)

До Нови Искър се стига отново с автобусна линия 27 от София.

Маршрутът продължава наляво по улицата преди площадката, след което веднага вдясно, после веднага вляво. Продължаваме направо, където стигаме до ж.п. линията. Прекосяваме релсите и излизаме на въжения мост над река Искър. След него поемаме веднага вдясно истигаме до разклон. Маркировката сочи направо през нещо като поле. Можем да минем и по дигата край реката, накрая се съединяват. След това за 40-50 минути преходът върви по асфалт в кварталите Изгрев и Гниляне. Така започваме да се отдалечаваме от Стара планина.

Вървим само направо, докато стигнем до църквата в центъра на квартала. Завиваме по улицата преди нея, която тръгва успоредно на канала. Не след дълго стигаме края на Нови Искър и пътят отново става черен. Скоро се вижда и село Подгумер, което е много близко. Навлизаме в него, докато стигнем до главния път в селото, където завиваме наляво. След малко пътят се разклонява край една църква, където ние хващаме десния ръкав и до 2 минутки сме на центъра на селото.

От село Подгумер до село Войнеговци (~0:30 ч. – 2.25 км)

До село Подгумер се стига с автобусна линия 21-22 от София, която се движи на час и нещо.

Веднага след централния площад на селото завиваме надясно. Следващото кръстовище е мост над дерето, минаваме по него, продължаваме стотина метра и на следващото кръстовище сме наляво. Оттук вървим само направо и ще излезем от селото. Разстоянието между Подгумер и Войнеговци и още по-малко отколкото между Гниляне и Подгумер. По средата се слиза до едно дере, което не е много пълноводно и лесно прекосяваме. След това отново се изкачваме малко, за да стигнем до първите къщи на село Войнеговци. Продължаваме направо, докато стигнем главната улица на селото, където завиваме наляво на Т-образното кръстовище. На второто кръстовище излизаме на центъра на селото, където има църква.

От село Войнеговци до село Локорско (~0:45 ч. – 2.5 км)

До село Войнеговци също се стига с автобусна линия 21-22 от София, която се движи на час и нещо.

При църквата завиваме надясно. Вървим 1-2 минутки, когато асфалта прави десен завой, а вляво излиза черен път. Натам е нашият маршрут. Хващаме го и следваме само него, който скоро прави завой надясно и излиза над селото. Оттук насетне вървим по прав път, от който не се отклоняваме чак до село Локорско. Тази част от прехода няма много за описване. След половин час навлизаме в Локорско. Когато излезем на нещо като широк площад, трябва да завием надясно по моста над дерето. Ето че маршрутът ни скоро достига до централния площад на селото.

От село Локорско до Кремиковци (~1:15 ч. – 5.5 км)

До село Локорско се стига с автобусна линия 20 от София, който върви на час.

Продължаваме направо покрай парка и излизаме на нещо като обръщало на автобуси. След него завиваме наляво и после държим вдясно. Пътят прави завой надясно. На следващото Т-образно завиваме наляво, после на следващата вдясно. Оттук насетне асфалтовият път ни води до края на селото, където е най-важно да внимавате, за да не се качите нагоре в планината. Там където свършва асфалтът, продължава в макадамов път покрай гората и е много важно да не тръгнем по него. Вдясно от асфалта излиза черен, който почти веднага прекосява дерето. Тръгваме по него и веднага след дерето сме наляво по „най-главния“ от всички преплетени пътища. След 150 метра той се разклонява, като левия ръкав върви съвсем малко по-нагоре, покрай гората, а другият си е направо. И двата стигат до Кремиковци.

Принципно сме по „долния“ път. По него „официално“ върви червената маркировка, която обаче е доста нарядко и в този участък не ни ориентира достатъчно добре. По тази причина може лесно да се озовете на „горния“ път. Той е с малко по-планински изглед към възвишенията в полите на Стара планина. Минава покрай малкия Братински язовир, който е много приятно място за отдих. От село Локорско до Кремиковци е около час, независимо кой от двата маршрута изберете. Накрая се съединяват и излизат на асфалтов път. Като влезем в населеното място, на първото Т-образно кръстовище сме наляво, после веднага вдясно, после пак вдясно и веднага вляво. След това ще излезем на главната улица на северния столичен квартал, където завършваме нашия преход.

От Кремиковци може да се върнете до София с автобусна линия 117, който върви на 20-ина минути.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Нови Искър – село Кътина село Кътина – Кътински водопад – връх Здравчи камък – Кътински пирамиди – село Кътина град Нови Искър – село Подгумер Разходка над село Подгумер село Подгумер – село Войнеговци село Войнеговци – връх Ръждавица – връх Драгоната – село Локорско село Чибаовци – връх Церия село Локорско – връх Драгоната

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.