Екопътека „Водопади Бохемия“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: гр.Рила( 42.131820, 23.151944 )
 • Крайна точка: вод.Бохемия( 42.129266, 23.149804 )
 • Денивелация: 87 м556 м - 643 м
 • Дължина: 1.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 06.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека “Водопади Бохемия” се оказа приятната изненада за нас през този ден. Очакваше се дъждовно време и затова трябваше да заменим дългия преход с нещо по-късо, за да можем бързо да реагираме, щом дъжда завали. Потърсихме нещо късо в района и открихме „Водопади Бохемия“ и екопътека „Кръста“. Тръгнахме веднага, без да прочетем детайли и не знаехме какво ни очаква.

Екопътека „Водопади Бохемия“ се оказа една много готина екстремийка. Готина, защото е много по-разнообразна от повечето екопътеки – с изкачване по скали, преминаване през скални дупки и катерене по водопадите. Екстремийка, защото беше влажно и хлъзгаво, макар че и да е сухо, пак дебнат опасности и със сигурност хора със страх от височини трудно ще преминат този къс маршрут.

Началото на пътеката се намира веднага след като се излезе от град Рила в посока Рилския манастир. Пада се вдясно преди един мост над река Рилска. Има табела, предполагам няма да я изпуснете. Маршрутът е къс, но на места хлъзгав и опасен, както казахме, особено след дъждове. Върви се по протежението на една рекичка, по която има доста каскади, от красиви по-красиви. Официална туристическа маркировка няма, но няколко табели и стрелки ни показват точно пътеката и трудно бихте я объркали.

В началото нищо не предполага, че може да има трудности. Тръгваме по пътека, която излиза над една скала, където е изградена беседка с гледка към град Рила. Тук има и табела „Екстремен маршрут“, която сочи наляво. Веднага ще поясним, че самата екопътека се завърта в кръг и „екстремния маршрут“ реално е вървене по нея наобратно, т.е. на слизане.

Ние си тръгнахме по стандартния начин и веднага слязохме до рекичката. Следва прескачане от бряг на бряг, промушване между малко дървета и храсталаци и вървене по тесни мъхести пътечки. Внимаваме да не се хлъзнем и излизаме на първата и според нас най-сложна част от маршрута. Една скала, която е на височина 2-3 метра над дерето. Единственото удобно място за стъпване напред е на доста широк разкрач, мъхесто и не много стабилно, а единственото удобно място за хващане беше едно коренче, което за щастие издържа. Тук е най-важно да се внимава и веднъж преминете ли, едва ли нещо ще ви затрудни.

Продължаваме да се катерим между скали покрай водопадите по импровизирани стълби – дълги пръти, със забити напречно дебели клони. Следва една много приятна изненада – една много голяма и силно наклонена канара. По нея е спуснато дебело въже, по което трябва да се изкачим. След това има още „стълбища“ между отвесните скали, които заобикаляме в приповдигнато настроение. За финал, трябва да преминем през една пещера, откъдето минава реката. Пещера е силно казано, по-скоро широк процеп, по който се качваме наведени и след няколко крачки достигаме до последната стълба, водеща нагоре през една дупка, от която излизаме в края на екопътеката. Оттук надолу се слиза по лека пътека през гората, с гледка към каньона, която ни отвежда до беседката.

Точно срещу началото на екопътека „Водопади Бохемия“ се намира и началото на екопътека „Кръста“, така че имаме приятно продължение на деня.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Кръста“ Стобски пирамиди село Бистрица – връх Голям Полич хижа Иван Вазов – връх Малък Калин – връх Голям Калин – хижа Иван Вазов Регионален исторически музей – Благоевград Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград село Ресилово – хижа Отовица Рилски манастир – Рибни езера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.