кв. Бояна – Боянския водопад – кв. Бояна

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Витоша
 • Начална точка: кв. Бояна( 42.642574, 23.264065 )
 • Крайна точка: кв. Бояна( 42.642574, 23.264065 )
 • Денивелация: 499 м820 м - 1319 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 16.08.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този кръгов маршрут от столичния квартал Бояна до Боянския водопад съчетава двата маршрута за достигане до водопада от столицата. Той е много добра възможност за излет около София. Маркираната в червено пътека е по-кратка и по стръмна. Зелената е по-дълга и по полегата. Като време и двете са почти еднакви. Аз препоръчвам изкачване по червената и слизане по зелената. По този начин правим изкачването със свежи сили и предпазваме коленете от стръмно слизане. Все пак вие може да го използвате и в обратна посока.

Най-важното за маршрута от Бояна до Боянския водопад

 • Началната точка на маршрута за Боянския водопад е входът на природен парк Витоша над Боянската църква. До там се стига с кола и автобуси 64 и 107, като спирката им е Боянско ханче до църквата, която е на 10 минути. Ако сте с кола, през уикендите може да се наложи да паркирате именно там.
 • Маркировката е отлична. На изкачване е червен цвят, а на слизане – зелен.
 • Питейна вода има на слизане, която към средата на август все още течеше. Ако я закъсате, водите на Боянска река също са опция.
 • Теренът е предимно почвен, но често по червената пътека има каменисти участъци. Във влажно време особено есен може да е по-хлъзгаво заради нападалите листа и стръмната пътека.
 • Открит/сенчест – маршрутът до Боянския водопад се движи изцяло през гора.
 • Опасни участъци не бих казал. Има две места, където трябва да внимавате, но по-скоро ще се сторят неприятни на хора със страх от височини. Другите опасности са подхлъзване и нараняване при влажно време, затова подходящите обувки са важни.

Изкачване до Боянския водопад (1:30 часа)

Започваме от източния край на най-горната улица в квартал Бояна, където е входът на природен парк Витоша. Навлизаме в гората и почти веднага маршрутите се разделят. Наляво (или по-скоро направо) е зеления, а надясно и право нагоре е червения.

Ние започваме изкачване до Боянския водопад по червения маршрут. Първоначално наклонът е умерен. Минаваме покрай телените огради на военна зона и излизаме над коритото на реката. Движим се успоредно на нея. На места пътеката се изронва и трябва да внимавате много във влажни условия. След 30-40 минути достигаме до разклон, след който дясната пътека стига до Боянска река. Ние сме по левия ръкав, който започва стръмно изкачване по серпентини.

Оттук насетне наклонът става доста по-стръмен, а малко по-късно и теренът става по-пресечен.Така до горе. За сметка на това скоро започват живописните моменти по Боянска река. Стръмния склон образува множество водоскоци и няколко водопада. Край единия от тях е нужно внимателно преминаване във влажно време. Най-големият от водопадите е Боянският водопад, който достигаме след час и половина.

Бонус: Качване над Боянския водопад (+15-20 минути)

Има възможност да се качите и от горната страна на Боянския водопад. Аз лично не се впечатлих особено. Затова не съм пресметнал тази част във времетраенето на маршрута, а по-скоро я пиша като допълнение. Ако не бързате, все пак не е лоша отбивка.

Червената маркировка продължава нагоре. На 50 метра след водопада има разклон. Ако не искате да се качвате над водопада, поемете наляво и след няколко минутки ще сте на зеления маршрут за слизане към Бояна.

Ако искате да продължите, следвайте червената маркировка нагоре. Скоро стигаме до нов разклон, на който отново наляво е маршрутът към Бояна, а нашата цел е надясно и почти веднага пак вдясно. Пътеката слиза малко надолу към скалите над водопада. Ако се придържате по-вляво, мисля че няма да имате проблеми, дори да се притеснявате от височини. От тук се открива красива гледка към София.

Слизане към Бояна (1:15 часа)

Този участък е час и малко на слизане, но ако решите да го използвате за изкачване до Боянския водопад, отнема час и половина. От водопада споменах директната пътека, която стига до зелената маркировка. Ако сте избрали да се качите и над него, тогава трябва да се върнете до горния разклон за пътеката към Бояна.

Ние продължаваме наляво и надолу към Бояна. Този участък няма много за описване, защото пътеката е монотонна и върви изцяло през гора. Има само една панорамна скала с гледка към София малко преди разклона за хижа Камен дел, който се пада по средата на маршрута.

Ще вметна, че може да се отбиете през Боянското езеро. Дължината на прехода не се променя. До него няма маркирана пътека, но на разклоните има информационни стрелки, които ясно указват посоката. Не би трябвало да имате проблем с ориентирането. Кръговият маршрут до Боянския водопад завършва на същото място в Бояна.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Бояна – хижа Камен дел кв. Бояна – местност Копитото кв. Бояна – хижа Момина скала – местност Копитото кв. Бояна – местност Балабана кв. Княжево – местност Златните мостове – кв. Бояна квартал Княжево – местност Копитото (Пътеката на Боян Петров) кв. Княжево – Конярника – кв. Владая кв. Княжево – връх Дупевица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.