кв. Сеславци – местност Обреща

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: кв. Кремиковци( 42.788314, 23.519647 )
 • Крайна точка: м. Обреща( 42.813060, 23.524649 )
 • Денивелация: 279 м677 м - 956 м
 • Дължина: 7.75 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 09.05.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Кръговият маршрут над столичния квартал Сеславци (до Кремиковци) е добра опция за лек планински маршрут край София. Прави се хубава горска обиколка в ниските части на Стара планина, която от време на време открива хубави гледки, минава през стария Сеславски манастир „Св. Николай Мирликийски“ и стига до местността Обреща. Не се отбихме до близкия връх Обръше, макар да е близо, защото бях със сина си, който току навърши 4 годинки, и щеше да му дойде малко повече.

Най-важната информация за маршрута накратко

Началната точка е в самия квартал Сеславци, в съседство на Кремиковци. Достъпно е както с автомобил, така и с градски транспорт от София (автобус 117). Аз си мислех, че по времето, когато Кремиковци е бил село, Сеславци е бил негов квартал, но се оказа, че си е било самостоятелно село. Преходът е лек и безопасен. Върви се изцяло по черни пътища с малък наклон, като само в селото е асфалт. Почти през цялото време сме в гора, като изключим, че пътят е широк и по обед може да няма много сянка. Вода няма.

Маркировката е нещото, на което искам да обърна внимание. Първата половина е зелена, след това е синя, като само последните двайсетина минути е червена. Изглежда поддържана, но с голямото условие, че почти на нито един важен разклон не беше ясно накъде трябва да се поеме. Че нямаше табели не е проблем, стига да имаше ясна маркировка. Често трябваше да повървим малко, за да разберем дали сме на правилен път. Затова препоръчвам използване на GPS трака, макар да не е чак толкова трудно за ориентиране.

От Сеславци нагоре

Тръгваме от един мост над реката почти веднага след нещо като парк. Ще познаете моста по църквата по улицата над него. Тръгваме в посока нея, като на първото кръстовище сме наляво и после почти веднага вдясно по стълби към църквата. От нея отново завиваме наляво или пък се качваме на пътя отгоре. Така или иначе ще излезем на него след 2 минутки. Съвсем скоро този път се раздвоява, където трябва да хванем левия ръкав. До тук маркировка почти нямаше, затова се ориентирайте по описанието. Стигаме до полуразрушена огромна постройка, която май е последната сграда на Кремиковци.

Пред руините има голям площад. Вляво от него тръгва път, който е нашата посока. Отварам скоба, че насреща по хълма ще видите широка пътека. Не е проблем да я хванете, но може да пропуснете старата църква, защото излиза над нея. Ние си тръгнахме по пътя и скоро стигнахме до храмът „Св. Николай Чудотворец“. Той е доста интересна спирка по пътя ни, защото е необитаем и тъне в пустош. Местността около него е приятна, има хубава гледка и дори над него има сипей, който е образувал интересна форма.

Стотина метра преди манастира има разклон, до който трябва да се върнем и да хванем другия път, който продължава плавно да се изкачва. След около половин час излизаме на разклон с дърварски път, който излиза вляво. Поемаме по него, а той почти веднага се разклонява на две, и ние хващаме дясното отклонение. Тук и да объркате, пак ще излезете на едно и също място, но долния път е по-изровен и кален. Не след дълго правим почти обратен завой и започваме слизането към Сеславци.

Обратно към Сеславци

Връщането към Сеславци е доста по-обзорно от изкачването. Продължаваме да вървим по черен път, но този път с наклон надолу. Като цяло е сравнително монотонно. Единственото по-интересно нещо по маршрута надолу беше един връх, ако не се лъжа Керасова чука. Горският пояс беше много интересен, защото беше покрит с иглолистна гора, а най-горната му част беше широколистна. Беше интересно – все едно е с шапка.

По-малко от час след като тръгнахме надолу излизаме на разклон малко преди обширни поляни. Тук също няма добра маркировка. Напред, където е най-ясният път, се слиза към Кремиковци. Надясно (почти в обратна посока) е Кремиковския манастир. Вляво е нашата пътека, която слиза до Сеславци. Оттук маркировката вече е червен цвят. След десетина минути излизаме от гората на едно люляково поле, откъдето има и гледка. Продължаваме надолу, докато излезем на горния път в квартала. Пресичаме го и тръгваме по пътечка надолу, за да излезем на стотина метра от началната ни точка.

Ако не ви се прибира, може да хванете някой от маршрутите около Кремиковци, не са малко. Може да разгледате Кремиковския манастир или пък голямата яма, оставена от металургичните времена, която също е интересна гледка. Покрай нея минават два маршрута – червеният от Кремиковци до Локорско и кафевият от Кремиковци до Локорско.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

кв. Кремиковци – село Локорско (кафяв) село Локорско – квартал Кремиковци (червен) град Бухово – връх Готен село Войнеговци – село Локорско село Локорско – връх Драгоната село Войнеговци – връх Ръждавица – връх Драгоната – село Локорско Разходка над село Подгумер село Подгумер – село Войнеговци

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.