село Филиповци – село Врабча

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с. Филиповци( 42.831616, 22.711002 )
 • Крайна точка: с. Врабча( 42.862029, 22.703925 )
 • Денивелация: 366 м752 м - 1118 м
 • Дължина: 5.25 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 21.03.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от Драговска махала на село Филиповци до село Врабча е доста привлекателно преживяване, което минава по билото на Гребен планина между върховете Драговски камик (1118 м) и Стакьов камик (1051 м). Трънския Матерхорн – така наричат връх Драговски камик поради пирамидалната си форма, гледан от югоизток.

Изкачването започва от разклона за Драговска махала на главния път Е63 от Перник за Трън, малко след табелата за край на село Филиповци. За нея табели няма да откриете и може да я познаете по стара метална автобусна спирка край пътя. Може да си спестите няколкостотин метра ако паркирате в махалата.

Има два-три момента по маршрута, където трябва да се оглеждате, защото лесно се изпускат отклоненията, но тях ще опиша в хода на статията. Маркировката е отлична и не би трябвало да имате проблеми ако я следите. Маршрутът е предимно горски, като от време на време има голи участъци, основно преди връх Драговски камик. Теренът е предимно почвен, но все пак има доста каменисти участъци. Вода има само в двете села.

Тук ще подчертая, че за изкачването на връх Драговски камик има две маркирани пътеки – червена (по-безопасна) и жълта (по-трудна). Този GPS трак стига до върха по червената маркировка, която не крие опасности. По-авантюристично настроените могат да го направят от жълтата, по която има едно прекатерване, което държа да отбележа – не е за всеки, особено ако имате страх от височини.

Изкачване на връх Драговски камик

Тръгваме по асфалтовия път към махалата, който стига до църквата „Свети Николай Летни“. Продължаваме напред и не след дълго къщите свършват. Малко след това пътеката слиза до реката и се разклонява. Важно е да не прекосявате реката, макар по-ясната пътека да прескача от другата страна. След 5-10 минутки стигаме до разклона на Драговското врело, обозначен с табели. Интересно е да се види, особено през пролетта, когато е пълноводно. Отклонете се до него, само на пет минутки е!

Продължаваме нагоре по маршрута и след още половин час трябва да внимаваме за следващия разклон. Вляво се отклонява пътека към Бежанската пещера и връх Драговски камик, докато напред се слиза до Бежанска махала. Поемаме вляво и след малко сме на пещерата. Оттук насетне теренът става по-стръмен и каменист, като това е най-задъхващият участък от целия преход. След половин час вече сме на върха.

По билото на Гребен планина

Продължаваме прехода напред по билото на планината. Има хубави табели, които указват туристическия маршрут, за да не може да объркате пътя. Оттук поемаме по червена туристическа маркировка. Първоначално теренът е скалист, но започва да се променя с времето и навлиза в гората. Лъкатуши приятно, докато след двайсетина минути излезем на широка открита поляна.

Тук е единствената възможност за грешка, по-скоро ако се разсеяте. Ако не се лъжа от поляната тръгваше черен път, който слиза надолу. Та, като излезем на нея и тръгнем надолу, веднага се оглеждаме за маркировка вляво. След това се пресича още един черен път, за да влезем пак в гората. Оттам насетне няма проблем. Накрая стигаме до един добре маркиран с табели и туристическа маркировка разклон, които ясно указват двете възможности. Дотук от Драговски камик е малко повече от половин час.

Към Стакьов камик или към Врабча?

В GPS трака не съм описал изкачването на Стакьов камик, но пък съм го отбелязал като точка. Затова само за протокола ще отбележа, че той е само на 5-10 минутки отклонение вляво, дори не е изкачване, а вървене почти без наклон, така че едва ли ще ви пречи да го посетите. Има хубава гледка!

Аз продължавам описанието на прехода вдясно, надолу към село Врабча, както е по GPS трака. Всъщност, няма много за описване. Просто е слизане с по-голям наклон (напълно безопасен) през гора. Не след дълго гората оредява и селото се вижда отсреща. Още малко надолу и слизате до черен път, по който поемате наляво и накрая излизате до главния асфалтиран път на село Врабча, където маршрутът ми свършва. Слизането от Стакьов камик е още около половин час.

Врабчанския водопад и още по-нататък

Ще отбележа, че в момента сте съвсем близо до енда много хубава забележителност – Врабчанския водопад. Скалистата местност около него е много привлекателна. Ако тръгнете наляво по асфалтирания път, след стотина метра ще видите информационно табло и указателни табели, които за 10-ина минути надолу ще ви отведат до него.

Ако искате да продължите още с прехода си, може да стигнете до село Банкя от Врабчанския водопад, а защо не и още по-нататък – от Банкя до Ждрелото на река Ерма, където да се качите по екопътека „Ждрелото на река Ерма“ над него. Друга, по-близка алтернатива е изкачването на връх Голеш (1156 м) – най-високия връх на планина Гребен в България.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци – връх Драговски камик (червен) село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Ездимирци – връх Големи връх село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Екопътека „Ябланишко ждрело“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.