село Филиповци – село Врабча (жълт + червен)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с.Филиповци( 42.831616, 22.711002 )
 • Крайна точка: с.Врабча( 42.862029, 22.703925 )
 • Денивелация: 366 м752 м - 1118 м
 • Дължина: 4.25 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 23.03.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от Драговска махала на село Филиповци до село Врабча е доста привлекателно и донякъде авантюристично преживяване, което минава по билото на Гребен планина между върховете Драговски камък (1118 м) и Стакьов камък (1051 м). Трънския Матерхорн така наричат връх Драговски камък поради пирамидалната си форма, гледан от югоизток. Именно той е по-предизвикателната част от туристическия маршрут и ако се справите с него, значи всичко напред е наред.

Изкачването започва от главния път Е63 от Перник за Трън, малко след село Филиповци. По-точно започва от неговата Драговска махала, но за нея табели няма да откриете (може да я познаете по стара метална автобусна спирка край пътя). Но пък табела за началото на маршрута има и може да се оглеждате за нея вдясно на около 500-600 метра след табелата за край на село Филиповци.

Тук ще подчертая, че за изкачването на връх Драговски камък има две маркирани пътеки червена (по-безопасна) и жълта (по-трудна). Този GPS трак стига до върха по жълтата маркировка, която като цяло е доста добра, но първите няколкостотин метра все пак трябва да се оглеждате малко по-зорко. В самия край на изкачването има едно прекатерване, което държа да отбележа не е за всеки. Не е непреодолимо, разбира се, но там трябва много да се внимава! Особено ако имате страх от височини, може да не стигнете до Трънския Матерхорн, така че обмислете изкачване по червената маркировка.

След като сте горе, към Стакьов камък и после до Врабча туристическата маркировка е само червена и е перфектна. Другият момент, където трябва да внимавате да не объркате, е горе-долу по средата на билото между двата върха, където трябва да внимавате да не изпуснете разклона, но това ще опиша по-долу.

До изкачването на връх Драговски камък маршрутът е почти изцяло на открито, докато след това вече се навлиза в предимно гориста част, която от време на време се разрежда. Вода има само в двете села.

Изкачване на връх Драговски камък

Тръгваме по черния път, който излиза от главния и веднага започваме да се оглеждаме вляво за отклонение. Отделяме се от пътя и започваме изкачването по гола каменист местност. Тук внимаваме за маркировката, защото на места дърветата и храстите са нарядко. Преходът е с по-голям наклон, така че сигурно ще се позадъхате. Това си има и добрата страна, защото с всяко следващо спиране за кратък отдих, гледката става все по-красива. Тъкмо когато започне да ви се струва, че няма край, се влиза за кратко в последния горист пръстен. Вече започва да става по-скалисто, но пък засега мъхът по камъните създава колорит.

Разходката в тази част на гората не трае дълго, след което идва по-атрактивната скалиста част от туристическия маршрут. В началото е супер приятно и леснодостъпно. После идва и най-трудната и донякъде опасна част от прехода. Има една 5-6-метрова скала, която трябва да се прекатери. Направите ли го, успехът е гарантиран. Оттам насетне се върви по един широк ръб, докато се стигне до самия връх Драговски камък. Дотук е около час и половина, може и малко повече.

По билото на Гребен планина

Продължаваме прехода напред по билото на планината. Има хубави табели, които указват туристическия маршрут, за да не може да объркате пътя. Оттук поемаме по червена туристическа маркировка. Първоначално теренът е скалист, но започва да се променя с времето и навлиза в гората. Лъкатуши приятно, докато след двайсетина минути излезем на широка открита поляна.

Тук е единствената възможност за грешка, по-скоро ако се разсеяте. Ако не се лъжа от поляната тръгваше черен път, който слиза надолу. Та, като излезете на нея и тръгнете надолу, веднага се оглеждате за маркировка вляво. След това се пресича още един черен път, за да влезем пак в гората. Оттам насетне няма проблем. Накрая стигаме до един добре маркиран с табели и туристическа маркировка разклон, които ясно указват двете възможности. Дотук от Драговски камък е малко повече от половин час.

Към Стакьов камък или към Врабча?

В GPS трака не съм описал изкачването на Стакьов камък, но пък съм го отбелязал като точка. Затова само за протокола ще отбележа, че той е само на 5-10 минутки отклонение вляво, така че едва ли ще ви пречи да го посетите. Има хубава гледка!

Аз продължавам описанието на прехода вдясно, надолу към село Врабча, както е по GPS трака. Всъщност, няма много за описване. Просто е слизане с по-голям наклон (напълно безопасен) през гора. Не след дълго гората оредява и селото се вижда отсреща. Още малко надолу и слизате до черен път, по който поемате наляво и накрая излизате до главния асфалтиран път на село Врабча, където маршрутът ми свършва. Слизането от Стакьов камък е още около половин час.

Врабчанския водопад и още по-нататък

Ще отбележа, че в момента сте съвсем близо до енда много хубава забележителност Врабчанския водопад. Скалистата местност около него е много привлекателна. Ако тръгнете наляво по асфалтирания път, след стотина метра ще видите информационно табло и указателни табели, които за 10-ина минути надолу ще ви отведат до него.

Ако искате да продължите още с прехода си, може да стигнете до село Банкя от Врабчанския водопад, а защо не и още по-нататък от Банкя до Ждрелото на река Ерма, където да се качите по екопътека „Ждрелото на река Ерма“ над него. Друга, по-близка алтернатива е изкачването на връх Голеш (1156 м)  най-високия връх на планина Гребен в България.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Филиповци – връх Драговски камък с.Ездимирци – вр.Големи връх село Врабча – връх Стакьов камък село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма – село Банкя Веломаршрут 102 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Вукан – с. Глоговица/ Веломаршрут 101 от „ВелоЕрул“ /с. Глоговица – с. Ерул – с. Милкьовци – с. Велиново – с. Глоговица/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.