Екопътека „Кръста“

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: гр.Рила( 42.132317, 23.153380 )
 • Крайна точка: вр.Кръста( 42.133746, 23.151439 )
 • Денивелация: 137 м566 м - 703 м
 • Дължина: 1.75 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 06.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Кръста“ е приятна алтернатива за къса и лека разходка в подножието на Рила планина. Ние търсихме такава, защото се очакваше дъжд и искахме да не ни сварва по средата на по-дълъг преход. Затова избрахме да са няколко по-къси, започвайки с екопътека „Водопади Бохемия“, която се намира точно отсреща. След тамошното вълнение тръгнахме по маршрута към кръста, поставен върху скалата със същото име. Тук не беше чак толкова вълнуващо, но пък е приятна за отмора и посрещане на залеза.

Намира се непосредствено след град Рила в посока Рилския манастир. Малко преди един мост над река Рилска има информационни табели вляво, които едва ли ще пропуснете. Теренът е смесен, предимно каменист. Пътеката е с плавен наклон и няма нищо опасно, независимо, че отдалеч крайната ни точка изглежда внушително. Има и няколко изградени пейки на панорамни места. Маркировката е червена и има само едно място, където е възможно да се объркате и то на слизане.

Тръгваме нагоре покрай скалите. Не след дълго стигаме до едно аязмо с беседка. Малко по-нагоре има и пейка, която гледа точно срещу първия от водопадите Бохемия. След това преходът завива надясно и нагоре, продължавайки да заобикаляме скалите. Маршрутът минава през един широк скален процеп, а малко след него става по-затревено и тръгваме през ниски дървета и храсти. Това е единственото място, където трябва да се оглеждате по-сериозно за маркировката, за да излезете на ясно различима пътека, по която се поема надясно и по нея има още малко до върха.

Вече няма какво да пречи на гледките по този маршрут. Можете да седнете на пейките, за да се полюбувате на планинските пейзажи. Ако не ви е стигнала екопътека „Кръста“, можете да обмислите преминаване по екопътека „Водопади Бохемия“.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Водопади Бохемия“ Стобски пирамиди с.Бистрица – вр.Голям Полич Регионален исторически музей – Благоевград Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград с.Ресилово – х.Отовица Рилски манастир – Рибни езера Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.