Екопътека „Кръста“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: гр. Рила( 42.132317, 23.153380 )
 • Крайна точка: вр. Кръста( 42.133746, 23.151439 )
 • Денивелация: 137 м566 м - 703 м
 • Дължина: 1.75 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 06.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Кръста“ е приятна възможност за къса и лека разходка в подножието на Рила планина. Ние търсихме такава, защото се очакваше дъжд и искахме да не ни сварва по средата на дълъг преход. Затова избрахме няколко по-къси маршрута, започвайки с екопътека „Водопади Бохемия“, която се намира точно отсреща. След тамошното вълнение тръгнахме по пътеката към Кръста, поставен върху скалата със същото име. Тук не беше чак толкова екстремно, но пък е приятна за отмора и посрещане на залеза.

Екопътека „Кръста“ се намира непосредствено след град Рила в посока Рилския манастир. Малко преди един мост над река Рилска има информационни табели вляво, които едва ли ще пропуснете. Теренът е смесен, предимно каменист. Пътеката е с плавен наклон и няма нищо опасно, независимо че отдалеч крайната ни точка изглежда внушително. Има и няколко изградени пейки на панорамни места. Маркировката по маршрута е червена и има само едно място, където е възможно да се объркате и то на слизане.

По екопътека „Кръста“

Тръгваме към Кърста по пътека край скалите. Не след дълго стигаме до аязмо с беседка. Легендата разказва, че след дълго гонение Иван Рилски се е спрял на това място. Бил много жаден, но не успял да открие вода наоколо. Затова се помолил на Господ, който чул молитвата му и от скалите чудотворно бликнала вода.

Малко по-нагоре от аязмото има и пейка, която гледа точно срещу първия от водопадите Бохемия. След това преходът завива надясно и нагоре, продължавайки да заобикаляме скалите. Маршрутът минава през един широк скален процеп, а малко след него става по-затревено и тръгваме през ниски дървета и храсти. Това е единственото място, където трябва да се оглеждате по-сериозно за маркировката. След това излеземе на ясно различима пътека, по която се поема надясно и по нея има още малко до върха.

Вече няма какво да пречи на гледките по този маршрут. От едната страна са „растящите“ зелени възвишения на Рила, а от другата – красива гледка над равнината на запад, която стига до Осогово. Можете да седнете на пейките, за да се полюбувате на планинските пейзажи. Ако не ви е стигнала екопътека „Кръста“, можете да обмислите преминаване по екопътека „Водопади Бохемия“.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Водопади Бохемия“ Стобски пирамиди село Бистрица – връх Голям Полич хижа Иван Вазов – връх Малък Калин – връх Голям Калин – хижа Иван Вазов Регионален исторически музей – Благоевград Възрожденски комплекс „Вароша“ – гр.Благоевград село Ресилово – хижа Отовица Рилски манастир – Рибни езера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.