парк Камбаните – местност Зли камък (и обратно)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина:
 • Начална точка: п. Камбаните( 42.616113, 23.380194 )
 • Крайна точка: м. Зли камък( 42.600222, 23.373422 )
 • Денивелация: 151 м652 м - 803 м
 • Дължина: 4.75 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 17.05.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от парк Камбаните до местността Зли камък е чудесен за лека разходка край София. Или по-скоро в София, защото започва от столичния парк Камбаните и завършва в околностите на Панчарево. Идеален е за семейна разходка с малки деца, при положение че следите добре описанието или поне имате GPS трак под ръка.

До парк Камбаните се стига лесно с автомобил. На 10 минутки пеша е и от автобусна спирка на номер 111. Маршрутът е лек и сравнително кратък. Половината е в гора, а другата половина е на открито. Върви се по черни пътища и горски пътеки. Вода няма. Маркировка също няма и препоръчвам да използвате GPS трака ако ви е трудно да се ориентирате. Опасни участъци няма.

От парк Камбаните

От главния асфалтов път, който влиза в парк Камбаните, отбиваме вляво. Но не на паркинга, а следващата отбивка. Намираме къде да оставим колата и започваме разходката. Малко по-навътре ще видим хубава къща, която изглежда като планинска вила. Срещу входа ѝ има тясна пътечка, която влиза в гората. След 50 метра излиза на малко поточе, където по-вляво има брод от няколко дървета. Прекосяваме го и се качваме отсреща.

Излизаме на по-широка пътека, по която тръгваме вдясно. Основният ни ориентир оттук нататък е дерето. Трябва да се движим по пътеката успоредно на него. След 5 минутки излизаме от гората на парк Камбаните. Озоваваме се на страхотни обширни поляни, а срещу нас вече се вижда Витоша. Оттук започва черен път, който криволичи покрай дерето. По него сре разхождаме близо 15-20 минути, следвайки коритото на поточето, без да го прекосяваме. Най-накрая ще излезем на нещо като мост, малко преди гора, а вляво има леко изкачване. Тръгваме натам.

Като изкачим малкото възвишение, излизаме на широк черен път, по който свиваме надясно. Вървим само направо, докато стигнем разклон с асфалтов път пред гора, а насреща тръгва черен път. Ние сме по него. Оттук насетне най-лесният начин за ориентиране е да се движите по периферията на гората, правейки кръг, докато не стигнете асфалтовия път, който ще спомена.

В местността Зли Камък

Разходката ни продължава именно по черни път и почти веднага от него излиза пътека покрай гората. Тук няма значение, все ще излезете на едно и също място, ние предпочетохме по пътеката. След 5 минутки се съединяват отново. Важно е почти веднага след това, като стигнете края на гората, да хванете пътечка, която се изкачва вдясно покрай гората. Оттук се открива много красива гледка към Витоша, за която поспряхме за известно време.

Тук вече се навлиза в гората. Има трудно различима пътека, но ако следвате съвета ми да вървите по края на гората, няма да имате проблеми с ориентирането. Вървим известно време направо, след което се прави постепенен завой вдясно. Там може да видите стръмна пътечка надолу – не сте по нея! Ако сте с дете, може да ви дойде много екстремно.

Продължаваме разодката си по периферията на гората. Пътеката се е свлякла на едно място, което заобикаляме. Съвсем малко след това виждаме асфлатов път вляво. Трябва да слезем до него. Оттук насетне е лесно. Той излиза на познатото ни кръстовище в началото на гората. От него се връщаме обратно към парк Камбаните.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Герман – връх Бачул – връх Лалина могила – връх Половрак село Бистрица – хижа Алеко (през Бистришко бранище) село Бистрица – хижа Алеко село Бистрица – хижа Алеко – кв. Бояна в.з. Герман – Германски манастир „Св. Иван Рилски“ село Бистрица – Черни връх – село Железница кв. Драгалевци – вр. Черни връх – кв. Симеоново кв. Драгалевци – връх Вълчата скала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.