Трънска екопътека (Екопътека „Ждрелото на река Ерма“)

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с.Ломница( 42.862179, 22.645972 )
 • Крайна точка: вр.Манастирище( 42.862706, 22.649102 )
 • Денивелация: 168 м656 м - 824 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 18.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ е един от най-ярките представители на природните дадености на трънския регион. Можем с ръка на сърцето да споделим, че това наистина е едно от забележителните места на България, което трябва да бъде посетено поне веднъж в живота. Неслучайно Алеко Константинов възкликва, възхитен от региона, в своите пътеписи:

Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!

Ще потвърдим, че думите му са напълно в разрез със заобикалящата ни обстановка, веднага щом застанем пред „портите“ на ждрелото. Скалните исполини Манастирището и Жилав камък от двете страни на реката още в началото ще ни зачудят как е възможно да се стигне до техния връх. Защото целта на екопътеката е точно това. Достигането до най-високата точка на Манастирището, който се пада от лявата ни страна.

До там ни води къса, но стръмна пътека, която едва ли би се понравила на всеки. Стигне ли се до изкачването, то е само нагоре и няколко места може да озори доста страдащите от височинна болест. За тях е по-удачно да тръгнат наобратно, за да се изкачат по лесния маршрут, който обикновено се използва за слизане. По него успехът е почти гарантиран. Хубаво е човек да се оглежда за табелите, защото може да изпусне разклон.

Ние тръгваме в посока към двете скали, където след стотина метра трябва да прекосим реката по едно дървено мостче. Веднага след него излизаме на огромен тунел под Жилав камък, който не след дълго излиза от другата му страна. Тук трябва да забележим табелата, която сочи, че пътеката излиза от главния път, по тънка пътечка надолу през гората. Тя набързо стига до реката, където ни очаква страхотна гледка и ново мостче, по което трябва да минем.

Дотук с леката част. Започваме изкачването, което на няколко места ни извежда на прекрасни панорамни площадки. Като цяло не се вижда нещо опасно, но след известно изкачване достигаме до може би най-сложния участък. Там пътеката е сравнително тясна, пропастта под нея е отвесна, а камъкът, над който трябва да се прехвърлим е доста неудобен. Тук внимавайте и с главата, защото е твърде вероятно да я чукнете в канарата.

Преминете ли през това място, едва ли ще се затрудните. Не остава много и не след дълго минаваме през една горичка, където хубаво се оглеждаме за правилната пътека, за да не слезем по грешка. Тя ни отвежда до естественото каменно стълбище, което ни води до панорамната площадка. А тя наистина е зашеметяваща. Открива се чудесна 360-градусова панорама пред нас.

На слизане срещнахме няколко души, които се чудиха точно откъде се слиза надолу. За да не се лутате, трябва да влезете отново в горичката, където пътеката има разклон, на който поемаме вляво. Оттам ще бъде лесно да се оправим, а маршрутът на слизане не е в никакъв случай толкова стръмно и трудно.

Места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Руй село Врабча – връх Голеш хижа Руй – връх Руй село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй село Филиповци – връх Драговски камък с.Ездимирци – вр.Големи връх с.Радово – вр.Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.