Екопътека „Ждрелото на река Ерма“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ездимирска планина
 • Начална точка: Ждрелото на р. Ерма( 42.862193, 22.645955 )
 • Крайна точка: с. Богойна( 42.872784, 22.660403 )
 • Денивелация: 211 м613 м - 824 м
 • Дължина: 5.25 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 23.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека “Ждрелото на река Ерма” е един от най-приятните и леки маршрути в Трънско. Подходяща е за всякакъв тип хора и чудесна за семейни разходки сред природата, дори с малки деца. Събрала е цялата красота на местността само в няколко километра и притежава очарователно разнообразие. Минава по мостчета над реката, през скални тунели, закътано селце и обзорна горска пътека. А накрая завършва на високата скала Църквището, от която се открива една от най-красивите гледки в региона – панорама над долината на Ерма и околните планини. А когато съчетаете с вкусна прясна пъстърва от рибарника в село Богойна или пикник край реката при отправната точка, удоволствието става пълно.

Важно е да се отбележи, че мостът край рибарника в село Богойна е частен и ако заведението не работи, може да е заключен. Но почти винаги през хубавите уикенди на пролетта и лятото е отворено. Минавал съм три пъти, все по различно време на годината, и мостът е бил отворен.

Ждрелото на река Ерма се намира само на 3 км северно от град Трън, в посока село Ломница. Леснодостъпно е с автомобил и край него е обособен голям паркинг. Маршрутът е лек и приятен. Върви почти изцяло през гора и е подходящ дори за жежките летни месеци. Туристическата маркировка е отлична, само трябва да знаете, че се сменят три цвята. До село Богойна е червена (която продължава за село Банкя), от Богойна до Църквището е зелена, а от Църквището до началната точка е жълта. Само звучи сложно, иначе не е, особено като прочетете описанието. Единствено трябва добре да се оглеждате да не изпуснете изкачването на Църквището. Вода по маршрута има само при рибарника в село Богойна. Опасни места няма, като ще обясня по-подробно за двете по-специфични места.

До село Богойна по Ждрелото на река Ерма

Тръгваме по екопътека “Ждрелото на река Ерма” край туристическия информационен център и вървим 2-3 минутки по права пътека. След това слизаме по тясна пътечка и дървени сковани стълбици към моста над реката. Тук ще направя първата вметка, че по моста е добре да се преминава с повишено внимание. Не е счупен, но е килнат леко настрани, което за някои може да е притеснително. Но според мен не е опасно, щом се държите здраво. Това е едно от най-завладяващите места, тъй като виждате отблизо най-тясната част на Ждрелото на река Ерма, а нагоре шеметно се извисяват зъберите на двете отвесни скали. 

След моста има кратко изкачване, за да излезем на тунела под скалата Жилав камък, където има и беседка. Минаваме през тунела и за дълго следваме черния път, който стига до село Богойна. След първия голям завой след тунела се открива чудесна панорама обратно към скалите на ждрелото. Пътят върви успоредно на река Ерма, която ни се пада от лявата страна. Някъде по средата на маршрута преминаваме през втори тунел, този път по-малък.

До село Богойна достигаме след по-малко от час. Черният път завива наляво край един трафопост, докато пътеката направо продължава по червената маркировка към село Банкя и после до село Врабча. Тук цари такова спокойствие, което рядко може да изпита човек. И как няма – селцето се състои от десетина-двайсет къщи. Това е така, защото е било махала на село Петачинци, която след подписването на Ньойския договор, остава единствена в пределите на България. Като слезем в селото, хващаме пътя наляво, който отвежда до реката. От другата страна на металния мост се намира рибарникът, където може да седнете да хапнете, а децата да се повеселят по катерушките на широката поляна.

От село Богойна до Църквището и надолу

Пътеката навлиза в гората край рибарника и започва наклонът се увеличава. Това е единственото по-дълго изкачване, но спокойно, трае не повече от 10 минути. А гледката след това е зашеметяваща. Веднага щом излезете от гората, направете няколко крачки вляво от пътеката и ще ви се открие гледка на сгушеното сред планини село Богойна. От другата страна в далечината са зъберите на Ждрелото на река Ерма. Пътеката се вие много закратко извън гората, за да се шмугне пак на сянка. Тук вървим по приятна горска пътека с почти незабележим наклон. След половин час по нея излизаме на черния път, където се оглеждаме за пътеката към Църквището.

Това е второто място, на което ще наблегна. Тук не трябва да се тръгва по широкия черен път. Вляво има една широка поляна с беседка. Наляво през гората тръгва пътеката за панорамната площадка, а направо (пак през гората, успоредно на пътя) е пътеката за паркинга при туристическия информационен център.

Няма как да не отидете на скалата Църквището, който е кулминацията на екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Както казах, вляво през гората тръгва пътека и след 5-10 минути вече се покатерваме по последните скални стълбици, преди нея. Не са опасни, просто внимавайте да не се нараните. Гледката от тук е 360-градусова и зашеметяваща. Едно от най-красивите места в по Трънско.

След това слизаме отново до поляната с беседката и вече вляво през гората ни се пада пътеката за надолу. Има табели и жълта маркировка, така че не би трябвало да я изпуснете. Стръмна е, но напълно безопасна козя пътека. В дъждовни периоди сигурно е хлъзгава и тогава може да обиколите по черния път. И по двата пътя сте долу за 10-15 минути. Там може да ознаменувате хубавата разходка с един пикник край реката.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ село Ломница – връх Ракитски камик село Ломница – връх Руй село Ломница – хижа Руй Екопътека „Ябланишко ждрело“ Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Врабча – село Банкя

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.