Екопътека „Ждрелото на река Ерма“

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: Ждрелото на р.Ерма( 42.862179, 22.645972 )
 • Крайна точка: вр.Църквището( 42.862706, 22.649102 )
 • Денивелация: 168 м656 м - 824 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 18.09.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ е един от най-ярките представители на природните дадености на трънския регион. Можем с ръка на сърцето да споделим, че това наистина е едно от забележителните места на България, което трябва да бъде посетено поне веднъж в живота. Неслучайно Алеко Константинов, възхитен от региона, възкликва в своите пътеписи:

Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!

Ще потвърдим, че думите му са напълно в разрез със заобикалящата ни обстановка, веднага щом застанем пред „портите“ на ждрелото. Скалните исполини Църквището и Жилав камък от двете страни на реката още в началото ще ни зачудят как е възможно да се стигне до техния връх. Защото целта на екопътеката е точно това. Достигането до най-високата точка на Църквището, който се пада от лявата ни страна, и поглед над Ждрелото на река Ерма.

До там ни води къса, но стръмна пътека, която едва ли би се понравила на всеки. Стигне ли се до изкачването, то е само нагоре и на няколко места може доста да озори хората със страх от височини. За тях е по-удачно да тръгнат наобратно, за да се изкачат по лесния маршрут, който обикновено се използва за слизане. По него успехът е почти гарантиран. Хубаво е човек да се оглежда за табелите, защото може да изпусне разклон.

Ние тръгваме в посока към двете скали, където след стотина метра трябва да прекосим реката по едно дървено мостче. Веднага след него се качваме до огромния тунел под Жилав камък, който не след дълго излиза от другата му страна. Тук трябва да забележим табелата, която сочи, че преходът излиза от главния път по тънка пътечка надолу през гората. Тя набързо стига до реката, където ни очаква гледка към страхотните форми на Ждрелото на река Ерма и ново мостче над нея, по което трябва да минем.

Дотук с леката част от туристическия маршрут. Започваме изкачването, което на няколко места ни извежда на прекрасни панорами. Като цяло не се вижда нещо опасно, но след известно изкачване достигаме до може би най-сложния участък от екопътеката. Там пътеката е сравнително тясна, пропастта под нея е отвесна, а камъкът, над който трябва да се прехвърлим е доста неудобен. Тук внимавайте и с главата, защото е твърде вероятно да я чукнете в канарата.

Преминете ли през това място, едва ли ще се затрудните. Не остава много и не след дълго минаваме през една горичка, където хубаво се оглеждаме за правилната пътека, за да не слезем по грешка без да сме се качили на Църквището. Тя ни отвежда до естественото каменно стълбище, което ни води до панорамната площадка. А гледката наистина е зашеметяваща. Открива се чудесна 360-градусова панорама над Ждрелото на река Ерма.

На слизане срещнахме няколко души, които се чудиха точно откъде се слиза надолу. За да не се лутате по екопътеката, трябва да влезете отново в горичката, където пътеката има разклон, на който поемаме вляво. Оттам ще бъде лесно да се оправим, а маршрутът на слизане не е в никакъв случай толкова стръмен и труден, колкото на идване.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Руй Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Стакьов камък село Врабча – връх Голеш хижа Руй – връх Руй село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.