Екопътека „Под камико“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: Гара Бов( 43.021045, 23.360045 )
 • Крайна точка: Гара Бов( 43.021045, 23.360045 )
 • Денивелация: 328 м469 м - 797 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 3:15 часа
 • Информация: 22.05.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Под камико“ край село Бов е красив маршрут в Стара планина, само на час от София. Горска пътека се изкачва по поречието нa Старата река. Течението ѝ образува множество водопади и водоскоци по пътя си надолу по старопланинските склонове. Накрая завършва край два красиви водопада, един от които е 40-метровият „Под камико“.

Началото на екопътека „Под камико“ е край стадиона над Гара Бов. Изкачва се до самото село Бов, след което слиза от другата страна на реката отново до Гара Бов, образувайки хубав кръгов маршрут. До началната точка може да се стигне с автомобил или с влак (гарата е на километър от екопътеката). Маршрутът следва зелена туристическа маркировка, която има малко забележки. Все пак пътеката се следи лесно и трудно може да се объркате, макар че срещнахме и такива хора. Почти през цялото време се движим в гора, което прави екопътека „Под Камико“ подходяща за лятото. Теренът е предимно почвен, но често е премесен с камъни. Питейна вода има след водопадите в село Бов, след което на две места по пътя на слизане. Опасни участъци няма.

Мога да споделя, че екопътека „Под камико“ е подходяща за преход с деца. Все пак е добре да бъдат издражливи, защото изкачването е близо 500 метра. Аз го правих с 5-годишния си син, който нямаше проблеми. В слинг носих и 10-месечната си дъщеря. Наклонът е постоянен и сравнително плавен. Има 2-3 по-стръмни места по метър-два. Като цяло няма проблем, но във влажно време, ако имате опасения за детето в слинга, внимавайте. Съветвам ако вървите с дете да добавите поне 2 часа отгоре, защото освен по-бавното темпо, водопадите са интересни и спирките са по-дълги.

До водопад „Под камико“

Тръгваме от паркинга до стадиона на Гара Бов. Веднага след него прекосяваме реката и започваме плавно изкачване в гората. Първоначално екопътеката е скучновата, но след петнайсетина минути започва хубавата част. Излизаме на едно ниво с реката и започваме да виждаме първите водопади. След това вторите, третите и така нататък.

В един момент се отделяме от Старата река. Това се случва край един остър завой надясно, където се прекосява реката. Тук ще обърна внимание, че има пътека, която продължава направо и нагоре през гората. Не знаем накъде води, но била стръмна. Настигнаха ни хора, които са тръгнали и са се върнали от нея, като според тях излизана на пътя. Може да познаете мястото по това, че е голо и каменисто и излиза на реката.

Оттук насетне гората за кратко оредява и за пръв път се виждат просторни гледки към близките върхове в Стара планина. Вървим, върви, вием се из гората, за да достигнем до кулминацията на екопътека „Под камико“ – едноименният водопад. Той пада от 40-метрова скала и до него се стига лесно с малко отклонение от пътеката. Вляво имаше и друг висок водопад, който се разклонява на три и също е много красив. Струите обаче не са много пълноводни и не знам дали не пресъхва.

Стръмна пътека води от водопада до село Бов. Вървим по тясна пътека край къщите и на първия разклон завиваме надясно. Там някъде е и първата чешма по пътя. На следващия разклон има дори вендинг и кафе машини. Оттук сме надясно и започваме слизането.

Слизането на екопътека „Под камико“

Тази част от екопътека „Под камико“ е малко по-скучновата, но пък е доста лека. За сметка на речната долина и водопадите, тук се откриват повече просторни гледки. Първоначално се движим по черен път, който в един момент се превръща в горска пътека. На едно място има навес с пейки и маси. Достигаме до дървена ограда. Вратата е със синджир, но не е заключена. Малко по-нататък има конюшня и наоколо щъкат стадо коне. Като изключим промяната в миризмата наоколо, няма проблеми. Преди конюшнята е последната чешма по маршрута.

Оттук започва по-осезаемо спускане, но нищо притеснително. Пътеката се вие в гората, докато достигне до параклиса „Св. Архангел Михаил“.  Край него има много пейки и маси. Оттук пътеката се разширява и постепенно се превръща в черен път. Той слиза до долината на река Трескавец. Оттук наляво е маршрутът до Вазовата къща. Надясно е Гара Бов и мястото, откъдето започнахме. Съвсем скоро сме на паркинга.

Ако все пак желаете да продължите, единият вариант е както споменах маршрутът до Вазовата къща. Доста по-нататък може да се стигне дори до хижа Тръстеная и връх Издремец (1493 м). Другият вариант е Вазовата екопътека, която тръгва от другата страна на река Искър край Гара Бов.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Вазова екопътека Гара Бов – Вазовата къща гара Бов – водопад Скакля село Бов – хижа Тръстеная – връх Издремец село Зимевица – връх Тодорини кукли село Гара Лакатник – Лакатнишки скали село Добравица – скален феномен Столо село Чибаовци – връх Церия

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.