село Врабча – връх Стакьов камик

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с. Врабча( 42.862029, 22.703925 )
 • Крайна точка: вр. Стакьов камик( 42.858252, 22.702375 )
 • Денивелация: 135 м916 м - 1051 м
 • Дължина: 1.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 10.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването на връх Стакьов камик (1051 м) от село Врабча е вероятно най-краткият маркиран туристически маршрут до някой от върховете в Трънско. Откакто е маркиран, доста хора, включително семейства с деца, избират да направят разходката си в Гребен планина, особено имайки предвид, че началото му е само на 10-15 минутки от красивата местност край Врабчански водопад, която е идеална за отдих след преход.

Началото на туристическия маршрут е на големия ляв завой на главния път точно преди селото. Но да уточня, че става дума за около 2 км след табелата за Врабча (ако идвате от посока село Филиповци). Също може да се ориентирате, ако видите информационното табло за Врабчански водопад вляво от пътя. Подходът за Стакьов камик се намира стотина метра след това вдясно. И не на последно място: добър ориентир е и табелата за къща за гости „Шейтанови“, която се намира в началото на маршрута към върха. Ако се наложи, използвайте GPS координатите в трака. 

Изкачването на връх Стакьов камик

Както казах, изкачването не е дълго (под един час), но за сметка на това е с постоянен голям наклон и колкото и да е кратко, все пак ще усещате, че се движите в планина (а не в градски парк). Туристическата маркировка е червен цвят и е много добра. Върви се предимно в гората, което донякъде е облекчение за жежките дни. Теренът е предимно мек почвен, като в края става каменист. Вода има само в село Врабча. Опасности няма ако не правите глупости на самия Стакьов камик или около него.

Като цяло няма много за описване на този туристически маршрут. След като оставим колата на завоя на асфалтовото шосе тръгваме по долния от двата черни пътя. Непосредствено под къща за гости „Шейтанови“ пътчето прави ляв завой, а маркираната пътеката продължава надясно. Поемаме надясно. . Започва изкачване през широка поляна с рядка растителност, която постепенно се сгъстява. Пътеката навлиза в гората и криволичи само нагоре до билото.

След около 30-40 минути стигаме до разклон (тук сме на билото), където с табели ясно са обозначени възможните посоки. Вляво е пътеката за връх Драговски камик (1118 м) и село Филиповци. Ние сме надясно и след няколко минутки вече сме на върха. Вие най-вероятно ще го подминете освен ако не откриете триангулачната точка (малък бетонен знак), която цветово се слива с варовиковите скали в района на върха. Може да продължите до края на билната част, от която се окриват най-хубавите гледки от Стакьов камик. Разстоянието до там е изключително кратко, но в никакъв случай не подценявайте планината, особено във влажно време, когато скалите по върха са много хлъзгави. Наглеждайте вашите деца и ги спрете ако тичат по билото.

Какво можем да правим след краткото изкачване?

Оттук, както споменах, може да се продължи с преход до връх Драговски камик. От него има две пътеки за слизане към село Филиповци – червена и жълта. Другите възможности са връщане до село Врабча и оттам някой от тези маршрути:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма – село Банкя Екопътека „Ябланишко ждрело“ село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камик (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.