село Врабча – връх Стакьов камък

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с.Врабча( 42.862029, 22.703925 )
 • Крайна точка: вр.Стакьов камък( 42.858252, 22.702375 )
 • Денивелация: 135 м916 м - 1051 м
 • Дължина: 1.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 20.04.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването на връх Стакьов камък (1051 м) от село Врабча е един от най-кратките туристически маршрути до някой от върховете в Трънско. Откакто е маркиран, доста хора избират да направят разходката си в Гребен планина, особено имайки предвид, че началото му е само на 10-15 минутки от красивата местност край Врабчанския водопад, която е идеална за отдих след преход.

Началото на туристическия маршрут е на големия завой на главния път точно преди селото. Но да уточня, че става дума за 2 км след табелата за населено място. Също може да се ориентирате, ако видите информационното табло за Врабчанския водопад вляво от пътя. Пътеката за Стакьов камък започва стотина метра след това вдясно. Ако се наложи, използвайте GPS координатите в трака.

Както казах, преходът е доста кратък, но за сметка на това е с постоянен голям наклон и колкото и лесно да е, все пак ще усещате, че се изкачвате в планина. Туристическата маркировка е червен цвят и е много добра. Върви се предимно в гората, което донякъде е облекчение за жежките дни. Теренът е предимно мек почвен, като към края вече е по-каменист. Вода има само в село Врабча. Опасности няма ако не правите глупости на самия Стакьов камък.

Като цяло няма много за описване на този туристически маршрут. Тръгваме по широк черен път и след 100-200 метра излизаме от него вдясно. Оттам започва изкачването по широка поляна с рядка растителност, която постепенно се сгъстява. Преходът навлиза в гората и криволичи само нагоре.

След около 30-40 минути стигаме до разклон, където с табели ясно са обозначени възможните посоки. Вляво е пътеката за връх Драговски камък (1118 м) и село Филиповци. Ние сме надясно и след 5-10 минутки вече сме на върха, но гледката се открива малко след него, на една скала.

Оттук както споменах може да се продължи с преход до връх Драговски камък. От него има две пътеки за слизане към село Филиповци червена и жълта. Другите възможности са връщане до село Врабча и оттам някой от тези маршрути:

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Филиповци – връх Драговски камък (жълт) село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камък (червен) Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.