град Драгоман – връх Петровски кръст – Драгоманското блато

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: гр. Драгоман( 42.922383, 22.932354 )
 • Крайна точка: вр. Петровски кръст( 42.947423, 22.959988 )
 • Денивелация: 479 м727 м - 1206 м
 • Дължина: 21 км
 • Времетраене: 6:00 часа
 • Информация: 01.05.2019
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Петровски Кръст (1206 м) е най-високият връх в Чепън планина (дял от Западна Стара Планина). Той е първата цел на маршрута, след което слизаме до интересното Драгоманско блато. Ще отбележа, че няколко дни преди публикуване на тази информация, блатото беше опожарено. Голяма част от флората и цялата туристическа инфраструктура беше погълната от пожара. Въпреки това ще опиша прехода и блатото както ги видяхме, с надеждата, че в близко бъдеще ще изглеждат по същия начин, както и тогава. Защото си заслужава! Този преход е подходящ за излет край София.

Маршрутът за изкачване на връх Петровски кръст започва от ЖП гарата на Драгоман. До там може да се стигне с влак от София или с автомобил за около час (пак от София). Общата денивелация е по-малко от 600 м и преходът по-скоро може да се определи като разходка, но не бих казал, че е безпроблемен заради дължината му. Ако сте с автомобил, може да спестите 4 километра, като не тръгнете от ЖП гарата, а от пресечната точка на маршрутите на отиване и връщане в покрайнините на Драгоман.

През всичките 21 км няма нито едно сенчесто място и със сигурност преход през лятото би бил доста „топъл“. Освен това видяхме вода само на едно място, в село Големо Малово, което е на 12 км от началото на маршрута. Туристическа маркировка почти няма и макар да не е сложно за ориентиране, изтеглете GPS трака. Теренът в планинската част е мек почвен, но имаме много вървене по асфалтови пътища. Записаните 6 часа за прехода са със спокойно темпо с нормално време за спирки, затова ако мислите, че да отделите повечко време на върха и блатото, може да добавите час-два отгоре. Опасни участъци няма.

Описание на маршрута до връх Петровски кръст и Драгоманското блато

През първите 3 км на този GPS трак се пресича Драгоман до достигането на един от изходите му (към село Каленовци), откъдето вдясно тръгва пътеката за връх Петровски кръст. Изкачването е дълго около 3.5 км и се взима за около час – час и нещо. При ясно време от върха има изключително красива гледка към Драгоманското блато и площите около него. Маркировката е червена, не много на гъсто и само лятна. Пътеката е част от спортно събитие „Байк и Рън за Чепън“ и организаторите са допринесли с допълнителни елементи, не точно типично туристически, които отново са в червено. 

За слизането продължихме на изток (направо), точно наобратно спрямо посоката, от която сме дошли. В участъка за слизане маркировка почти няма, но пътеката е широка и ясно различима. При ясно време постоянно има визуален контакт с къщите от село Големо Малово. 30-40 минути след връх Петровски кръст отново се прави десен завой и започва слизане към селото. На това място може да се направи удължаване на маршрута към връх Ушите и Големи връх, които са ясно видими. В селото е единственото място, на което имаше вода. 

От село Големо Малово до Драгоман се стига по асфалтов път. Пътят минава покрай Драгоманското блато, място на което в естествена среда гнездят много птици и живеят различни видове животни. Има изградена дървена скара, която навлиза на стотина метра навътре в блатото и достига до метална кула-наблюдателница, от която могат да се наблюдават птиците. 

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Разбоище – Разбоишки манастир „Въведение Богородично“ село Брусник – връх Чеканска бука село Завала – връх Китка село Ракита – връх Мечи камък село Неделково – връх Китка хребет Гребен село Гърло – Подземен храм-кладенец село Врабча – връх Голеш

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.