Моята лятна екипировка. Каква туристическа екипировка избрах?

Тъй като често имам запитвания каква туристическа екипировка използвам, реших направо да отделя една секция за това. И понеже иде лято, ще опиша лятната екипировка, а като му дойде времето – и зимната. Ще гледам да опиша всеки елемент, който нося по време на преход. В началото чувах от много сериозни планинари, че няма „правилен“ избор на оборудване. Зависи от собственото ти тяло и се „гради“ с годините. Вече мога да потвърдя това. Отговорът на въпроса „Каква туристическа екипировка да избера?“ е много относителен и строго индивидуален.

Все пак ще споделя своя опит. Не очаквайте нещо свръхчовешко като за Еверест. Аз си обикалям по нашите планини, а освен това и бюджетът има значение за мен. Не мога да си позволя да изсипя 3-4 хиляди лева накуп за топ оборудване, така че се справям с по-бюджетни решения и гледам да си позволявам само по 1-2 по-скъпи артикула на година. Смятам че екипировката, която използвам на този етап, е по джоба на почти всеки.

Обувки – Scarpa ZG Lite GTX

Обувките са най-важната част от една туристическа екипировка. Удобството им е най-важното нещо за един преход и реших да се доверя на една от топ марките в тази област. Колебаех се между два модела на Scarpa и La Sportiva Trango Tower GTX. По-скоро цената наклони везните към Scarpa. Единият модел се оказа тесен отстрани и затова избрах ZG Lite GTX.

Въпреки това този модел на Scarpa беше от евтините на тази марка, но не съжалявам изобщо. Дори мога да кажа, че съм адски доволен! Изрично избирах да бъдат с открити мембрани, а не изцяло затворени с кожа, макар да зная, че шанса да пропуснат вода е по-голям. Досега само веднъж са ми мокрили краката. След близо 5 часа непрестанен дъжд едната пропусна.

Софтшел – Lowe Alpine

Не знам модела му, купувах го втора употреба преди четири години и сигурно беше на поне още толкова. Използвам го предимно като ветровка. Дори да е имало някакви качества за водоустойчивост, почти са изчезнали, защото трае 5 минутки в слаб дъжд.

Панталон – нямам

Не че ходя гол, просто нямам специален панталон за летни преходи. Имам едни удобни къси панталони от времената, в които още не ходех по планините. Когато температурите са положителни, предпочитам да ходя с 3/4 клин, къси панталони и високи гети, отколкото с дълъг панталон. За всеки случай си нося нещо дълго, ако прогнозата предвещава хладина, но пак не са някакви специални мъжки туристически панталони.

Тениски – Northfinder

Купих ги преди няколко години и още си ги ползвам. Удобни са ми, проветриви, не задържат влага, леки са… общо взето ми харесват. Скоро обаче ще трябва да ги сменям, защото се поизносиха. Няма никакъв етикет, за да видя модела, но като гледам официалния им сайт, не изглежда да се продават. Имам няколко от най-евтиния вариант на Forclaz в раницата за резерва. За такава цена са си супер. Имам и една с дълъг, но и нея не я ползвам много.

Раница за еднодневни преходи – Osprey Talon

Раницата е на второ място като най-важен елемент за всяка туристическа екипировка. Използвам Osprey Talon с обем 33 литра. Ревютата за раниците на Osprey от серията Talon са изключително позитивни в световен мащаб, независимо от литража. Те са лидер или най-малко в челната тройка на потчи всяка класация за еднодневни преходи. Наистина, раницата е супер удобна и има всички необходими елементи, от които може да имате нужда.

Преди това използвах една 45-литрова на Quechua. Става за бюджетно решение ако не ходите често на планина. Не е много удобна, но за един ден не голяма драма, особено докато е сравнително нова. За повече от ден – използвах я веднъж за три дни и веднага потърсих друга.

Може да поръчате Osprey Talon тук.

Раница за многодневни преходи – Osprey Atmos 65 и Bergans Rondane 65

От няколко месеца използвам раница Osprey Atmos 65 за многодневните преходи. Перфектна е! Доскоро бях с Bergans Rondane 65, която не е лоша, но разликата е доста голяма в полза на Osprey. Долу ще опиша накратко и двете.

Osprey Atmos 65 – изключително добра раница за многодневни преходи. Супер удобна и идеално прилягаща на гърба, като не усещах 15-те килограма, които носих. Освен това не съм усетил гърбът ми да се спари. Презрамките също доставят голям комфорт. Достъпът до вътрешността е лесен и отдолу. И едно от най-значимите за мен неща – много и удобни джобове! Нещо, което досега винаги ми е липсвало са достатъчен брой отделения. А сега дори се чудех какво да пъхам в някои от тях – супер!

Bergans Rondane 65 – удобна, но не много функционална раница за многодневни преходи. Получих я от приятел и карах известно време с нея. Комфортна е за носене, приляга добре, разпределя тежестта и гърбът диша сравнително добре. Големият ѝ минус е, че няма удобни външни джобове. С течение на преходите това все повече започна да ме влудява. За наглед елементарни нужди ми се налагаше да бъркам в основното отделение.

Гети – Trekmates Cairngorm GTX

За мое щастие най-накрая си взех нови гети Trekmates Cairngorm GTX. Старите бяха дебели, твърди и никак не дишаха, а и се амортизираха супер бързо, макар че нямах чак такава активност. Засега съм доста доволен от Trekmates. Вече не ми се запарва долната част на краката дори в летните горещини. Супер леки са и много по-удобни за поставяне/сваляне. Газил съм вода с тях и засега не пропускат. Дори съм ги ползвал зимата, макар да не са толкова подходящи.

Може да поръчате тези гети тук.

Клин – Pro Touch Basic Pelham III

Една любима част от моята туристическа екипировка. Без клин тръгвам единствено на къси еднодневни преходи. Най-често след 4-5 часа започвам да усещам дискомфорт от триенето на бедрата. Клинът перфектно се справя с това. Точно този модел ми се струва, че малко повече топли, отколкото трябва в по-топло време. Като се има предвид, че винаги имам къс панталон отгоре. Горе-долу под 15-20 градуса ми е идеален.

Щеки – Spartan Mt. Blanc и Forclaz A100

Щеките са един от най-полезните, но подценявани елементи от екипировката, без които не тръгвам на дълъг преход. Като цяло не съм имал проблем с щеките. Единствено от време на време се случва да не съм затегнал добре и да се сгъне сама, но е рядко. Това се случваше и с предните ми щеки със същия механизъм, които бяха доста по-скъпи, но изгубих. Така че проблемът може да е бил в мен.

Може да поръчате такива щеки от тук.

В колата съм си оставил един чифт от най-евтините Forclaz, които използвах временно, а сега са ми резервен вариант. В интерес на истината не съм имал проблеми с тях, взех ги на пожар и издържаха няколко сериозни прехода. Но пък се усеща разликата във вибрацията и затова предпочитам другите.

Очила – Quechua MH570

Тези очила ги намерих на един преход. Без да искам ги счупих, но веднага си купих същите. Те са от възможно най-високата категория 4, което е доста благоприятно срещу слънчевите лъчи във високите планини.

Чорапи – BRBL Kodiak 2 DX SX и Quechua NH500 HIGH

Има осезаема разлика между двата вида. BRBL са първият ми избор и мога да кажа, че краката ми се чувстват добре, дори в доста топло време. Quechua запарват малко повечеко, което е осезаемо в топло време или при по-дълго използване на по-високи преходи.

Чорапи (долен слой) – Baselayer Stretch Pathfinder

Това вече е задължителна част от екипировката ми! Откакто преоткрих долния слой чорапи, краката ми са безкрайно благодарни. Ако изпитвате дискомфорт в петите или обувките ви правят пришки, това е решението. Откакто взех тези чорапи, проблемите ми приключиха! За да ги тествам, експериментирах със старите обувки, които разраняваха краката ми за 2-3 часа. Направих няколко целодневни прехода и нито веднъж нямах пришка! Долният слой чорапи са супер тънки, почти като дамски чорап, и изобщо не допринасят за запотяване. Не съм гледал за марки, защото това е единственото, което намерих.

Може да поръчате такива чорапи тук.

Шапка – Forclaz Trek 900

Шапката е доста лека и почти не я усещам на главата си. Предпочитам да имам допълнителна защита на тила, затова избрах тип „легионерка“. Задната част лесно се сваля, и пише, че има някаква UV защита.

Дъждобран

Дъждобрани не мога да препоръчам от първо лице, защото е жизненоважен елемент от всяка туристическа екипировка, а моят опит с два различни дъждобрана е негативен. За кратък или лек дъжд с малко натоварване, почти всичко с 2000 мм. воден стълб предпазва. За дълъг или пороен ми се струва, че трябва хубав дишащ хардшел, но нямам личен опит, защото хубавите хардшели са скъпи. Точно затова гледам да избягвам лошо време, но все пак ме е хващало.

Първият изпробван дъждобран бяха отделни горнище и долнище Quechua (2000 мм), но накрая бях целия подгизнал. Тук си мисля, че това е заради липсата на дишане у дъждобраните и големият конденз, който се получаваше под тях. Защо мисля така? Защото със същата екипировка бях на футболен мач, където повече от 2 часа бях под адски порой, който за миг не спря. Накрая нямаше и капка по мен.

Вторият дъждобран, който съм пробвал беше някакво хубаво „пончо“. Пак бях доста мокър, но като цяло беше значително по-добре. Според мен причината беше, че широкият отвор отдолу позволяваше много по-добро проветрение и по-малко конденз.

Дъждобран за раница – Quechua 55/80L

Тук отново не съм избрал нещо кой знае какво, но този върши идеална работа. Дори може би донякъде потвърджава тезата ми от предната точка за дъждобраните за конденза. Данните на дъждобрана за раница са същите, като на горнището и долнището, но раницата беше напълно суха.

Наколенки – Body Sculpture BNS 020L

Точно тези стягащи наколенки не бих препоръчал за лято. Пристягането е супер, определено има много положителен ефект за колената, но са много дебели. Понякога е много некомфортно топло с тях и дори изпотяват. Но имам далеч по-наложителна екипировка за обновяване. Нося си ги, защото са доста по-добра алтернатива от болки в колената. Препоръчително е да се използват стягащи наколенки при спускания (особено стръмни), но никога при изкачване!

Термос – SIGG Hot and Cold Brushed 1L

Много съм доволен от този термос, когато трябва да държи топло. Не че лятото не държи студено и то за много дълго време, но ми се струва, че може да се намери по-лек вариант. Не съм пробвал, защото имам нужда от доста по-важни неща, вместо да давам пари за втори термос. Но впечатленията ми са, че няма много на подобна цена с по-добри характеристики.

Филтрираща бутилка за вода – Lifestraw

Имах филтрираща бутилка за вода Lifestraw, но я изгубих. Не помня какъв модел беше. Иначе вършеше много добра работа по дълги маршрути без питейна вода. А на високо в планината има доста такива.

Кърпа – Nabaiji

Кърпата разбира се вземам за многодневни преходи, когато се нощува на хижа с вода. Нея също съм я избирал по цената, защото не ми е най-наложителната част от туристическата екипировка. Единственото ми условие беше да е компактна и е такава. Не съхне мигновено и понякога остава леко влажна на следващия ден.

Челник – Geonaute OnNight 100+

Още един елемент от моята туристическа екипировка, който рядко ползвам и съм избирал по цена. За моите нужди е идеален, свети силно и надалеч. Веднъж ми се е налагало да го ползвам по-екстремно и си свърши работата идеално.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.