Екопътека „Църквището“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ездимирска планина
 • Начална точка: Ждрелото на р. Ерма( 42.862178, 22.645972 )
 • Крайна точка: вр. Църквището( 42.862700, 22.649101 )
 • Денивелация: 168 м656 м - 824 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 14.09.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Църквището“ е един от най-ярките представители на природните дадености на Трънско. Можем с ръка на сърцето да споделим, че това е едно от забележителните места на България, което трябва да бъде посетено поне веднъж в живота. Неслучайно Алеко Константинов, възхитен от региона, възкликва в своите пътеписи:

Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата!

Ще се убедим, че думите му са напълно точни, веднага щом застанем пред „портите“ на ждрелото. Скалните исполини Църквището и Жилав камък от двете страни на реката още в началото ще ни зачудят как е възможно да се стигне до техния връх. Защото целта на екопътеката е точно тази достигането до най-високата точка на Църквището (левия връх) и поглед над Ждрелото на река Ерма.

До там ни води къса, но стръмна пътека, която едва ли би се понравила на всеки. Стигне ли се до изкачването, то е само нагоре. Но по-притеснителното е, че хората със страх от височини може да имат проблеми на няколко места. За тях е по-удачно да тръгнат директно по жълтата маркировка нагоре, за да се изкачат по безопасния маршрут, който обикновено се използва за слизане. По него успехът е гарантиран, защото изкачването е най-лесно. Или пък може да се обиколи малко по екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Хубаво е човек да се оглежда за табелите, защото може да изпусне някой разклон. Туристическа маркировка засега има само на слизане от Църквището към паркинга, както споменах. Сянка има на повечето места, но вода не. Важно е да спомена, че към края на 2019 г. двата моста не са в добро състояние, особено вторият. Така че много добре преценете рисковете и ако минавате, правете го с повишено внимание!

Тръгваме от паркинга в посока към двете скали, където след стотина-двеста метра трябва да прекосим реката по първото дървено мостче. Леко е наклонено, но изглежда стабилно. Веднага след него се качваме до огромния тунел под Жилав камък, който не след дълго излиза от другата му страна. Тук трябва да се оглеждаме за табела наляво, която сочи, че преходът излиза от главния път по тънка пътечка надолу през гората. Тя набързо стига до реката, където ни очаква гледка към страхотните форми на Ждрелото на река Ерма и ново (по-опасното) мостче над нея, по което трябва да минем.

Дотук с леката част от туристическия маршрут. Започваме изкачването на връх Църквището, което на няколко места ни извежда на прекрасни панорами. Като цяло не се вижда нещо опасно, но след известно изкачване достигаме до може би най-сложния участък от екопътеката. Там е сравнително тясно, пропастта отстрани е отвесна, а камъкът, над който трябва да се прехвърлим е доста неудобен. Тук внимавайте и с главата, защото е твърде вероятно да я чукнете в канарата.

Преминете ли през това място, едва ли ще се затрудните повече. Не остава много и минаваме през една горичка, където хубаво се оглеждаме за правилната пътека, за да не слезем по грешка от другата страна без да сме се качили на Църквището. Тя ни отвежда до естественото каменно стълбище, което ни води до панорамната площадка. А гледката наистина е зашеметяваща. Открива се чудесна 360-градусова панорама над Ждрелото на река Ерма.

На слизане срещнахме няколко души, които се чудиха точно откъде се слиза надолу. За да не се лутате по екопътеката, трябва да влезете отново в горичката, където пътеката има разклон, на който поемаме вляво. Оттам ще бъде лесно да се оправим, а маршрутът на слизане не е в никакъв случай толкова стръмен и труден, колкото на идване. Ще излезем на една скала с нова чудесна панорама, този път и към отвесите на Ждрелото. От нея слизаме още малко през гората, за да стигнем до широка поляна с беседка.

Поемаме вляво, но е много важно да не тръгнете по черния път. На пет-десет метра преди него има тънка пътечка през гората, към която сочат няколко табели и жълта маркировка. Едва ли ще я пропуснете. Тя е малко стръмна, така че в хлъзгаво дъждовно време може би ще е по-добра идея да слезете по пътя. Но иначе е много приятна. Накрая ни води до началната точка при паркинга, където може да завършим с пикник край реката. Ако пък не сме изморени, можем да завъртим и екопътека „Ждрелото на река Ерма“, която ходи до село Богойна и се връща тук, образувайки кръг.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Ждрелото на река Ерма Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ село Ломница – връх Ракитски камик село Ломница – хижа Руй село Ломница – връх Руй Екопътека „Ябланишко ждрело“ Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Врабча – село Банкя

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.