Маршрути край София, подходящи за деца? 15 идеи за семейна разходка в планината

Тук ще си говорим за разходка с деца на планина? Моят малък планинар постепенно пораства и все по-често ходим в планината заедно, засега предимно на семейни разходки около София. Той е вече на четири и започват да се получават все по-сполучливи преходи. Помня първите му стъпки в планината до Камен дел на Витоша. Тогава бяха само стъпки… усещайки за пръв път неравния терен „горе“. Първият му самостоятелно изминат преход беше до водопад Скока край Тетевен, когато беше едва на една годинка. Полека и с малки стъпки надграждахме. На три дойде и първият му самостоятелно изкачен връх – Стакьов камик в Трънско. С увеличаването на силите в краката му и преходите се удължаваха. Вече спокойно правим 7-8-километрови разходки.

Имам една статия за леки маршрути за разходка край София и често хора ме питат кои от изброените пътеки са подходящи за малки деца. Затова реших да изброя в отделна секция всички онези, които сме изминали изцяло с моя син. Тези, на които сме стигали до средата, не се смятат. Една част ще се повтарят с тези от въпросната статия, а вероятно в бъдеще и други ще ги последват. След всеки изминат преход с детето ще гледам да обновявам и тази.

Все пак съветът ми е да не се хвърляте на сляпо доверие. Четете добре подробните описания и избирайте онези маршрути, които смятате за подходящи за вашите деца. За сравнение ще кажа, че моето не е имало някаква подготовка или голям тренинг. Обикновено градско чадо си е и с него тепърва започваме да ходим по-често сред природата. Но пък планината му харесва и върви с удоволствие. Нагласата му е много позитивна и може би това оказва влияние. Ако при вас нещата не се получават, опитайте някой от моите съвети за преход с малки деца.

Ще подчертая, че до името на всеки маршрут за деца ще поставя за каква възраст смятам, че са подходящи. Също така ще запиша и дължината в двете посоки, за да може накрая да сте до автомобила си.

хижа Алеко – връх Камен дел (4+ г. – 8 км)

Ще започна символично с първите стъпки на сина ми в планината, макар още да не е изминавал целия маршрут сам. Това ще е единственият преход в този списък, който засега не е ходил от край до край. Съдейки по преходите, които правим в момента, няма да има никакъв проблем да го измине. Пътеката от хижа Алеко върви почти без наклон по платото и дори изкачването на Камен дел е трудно да се нарече изкачване. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Екопътека „Под пръските на водопада“ (1.5+ г. – 1.25 км)

Продължавам с първия маршрут, който Стефи измина сам, разбира се хванат неотлъчно за нашите ръце. Екопътека „Под пръските на водопада“ е чудесна за първи стъпки в планината. Перфектна е за разходка с деца на всякаква вързраст. Намира се в град Тетевен, което си е близо до София. Много е къса (малко повече от половин километър) и сравнително равна. Да не говорим, че е изключително живописна. Едно дете би попило толкова красота по нея. Тесни пътечки, река, скали, мостчета и голям водопад накрая. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

село Врабча – връх Стакьов камик (3+ г. – 2.5 км)

И така, стигаме до първия самостоятелно изкачен връх. От многото ходения в Трънско бях избрал именно него, защото маршрутът до горе е най-къс. Смятам че е един от най-подходящите върхове за деца, а защо не и на възрастни, които тепърва започват да правят изкачвания. Наклонът е доста задъхващ, но това само би могло да бъде плюс за изживяването на детето. Така наистина усеща, че изкачва „висок“ връх. Накрая радостта е искрена, а насладата от просторната гледка е за всички. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ (3+ г. – 5.25 км)

Съвсем близо до връх Стакьов камик е екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Тя е любима за цялото ни семейство и е едно от местата, което сме изминавали няколко пъти. Чудесна алтернатива за преход с дете близо до София. Пътеката е много разнообразна и интересна за едно дете. Първоначално се слиза по дървени стълби и се минава по мостче над реката, след това се преминава дълъг тунел. Скалите над него също са величествени. След това има още един тунел, за да се стигне до село Богойна, където има за хапване вкусна прясна рибка от рибарника. След това достигаме до красиви гледки, вървим през гора и накрая изкачваме високата скала Църквището, която е кулминацията на прехода за едно дете, пък и за възрастен. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

парк Камбаните – местност Зли камък (3+ г. – 4.75 км)

Маршрутът от парк Камбаните до гората на Зли камък може направо да се нарече разходка в София. Също е много лек и приятен маршрут. Като цяло паркът Камбаните е много приятна гориста местност, която е много популярно място за пикник около града. Докато си почивате спокойно под дебелата сянка на боровата гора, може да разнообразите с тази хубава разходка. След първата гора идват прекрасни обширни поляни, след което правим едно кръгче в другата гора и се връщаме обратно. Единственият ми съвет е да следвате по-стриктно описанието на маршрута, защото към местността Зли камък може да хванете някой погрешен завой. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

в.з. Герман – Германски манастир (3+ г. – 4 км)

Открихме случайно този приятен и мога да кажа разнообразен маршрут. Импровизирахме и се заформи много хубав кръг. Оказа се идеален за разходка с деца и е съвсем край София. От вилната зона минахме през гора и открихме „тайна“ скала, до която водеше едва различима пътечка. Оттам смея да кажа се открива една от най-хубавите гледки към София. По средата на маршрута се намира Германския манастир. На връщане се минава през красивите поляни за пикник над манастира, от които слязохме до началната точка през някаква друга вилна зона. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

село Разбоище – Разбоишки манастир (3+ г. – 3 км)

Разходката до Разбоишкия манастир е супер зареждаща и живописна. Освен това е напълно подходяща и за по-малките деца. Пътеката е много кратка и лека, поне надолу. Не че наобратно е нещо тежко, просто е нагорнище. Но тук цари такава хармония, че и цял ден да стоиш, не можеш да ѝ се наситиш. А за едно дете има всичко. Има гора, има скали, има река, има църква, има пещера, има полянки, има гледка, има железопътна линия, има и влак, който минава един-два пъти дневно. Какво повече за толкова кратък маршрут? Ако случайно хванете товарния влак да минава, ще е бонус за детето. Дълъг е, върви бавно и създава страхотен грохот в долината. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Разходка до параклис Вси Светии от в.з. Люлин или от кв. Суходол (3+ г. – 5 км)

Реших да включа в едно идеите за разходка до параклис Вси Светии край София, в Люлин планина. И двата подхода за изключително леки и подходящи за малки деца. Единствената разлика са началната точка и че единият върви предимно в гора, а другият е на открито. Така че този от в.з. Люлин е по-подходящ за по-жарки дни, а този от Суходол е приятен през пролетта или есента, когато търсим слънчевите лъчи. Местността покрай параклиса е много хубава, има си река, чешма, места за отдих и дори барбекю. За съжаление Люлин планина се е превърнала в офроуд и мотобайк дестинация и постоянно се бръмчи през уикендите. Ако търсите спокоен преход, може би това не е правилното място. Повече информация за маршрута от вилна зона Люлин може да видите тук, а за този от Суходол – тук.

село Чуйпетлово – заслон Смильо (4+ г. – 7 км)

Ето и нещо по южните склонове на Витоша. Когато ходихме там, наоколо гъмжеше от народ, но точно пътеката за заслон Смильо беше почти пуста. Беше средата на пролетта и се радвахме на безбройните цветя по маршрута. Имаше си две малки поточета, няколко морени, една гъста тъмна гора и разбира се прекрасна гледка към Рила щом свърши горския пояс. Още по-хубавото е, че след като се върнете до Чуйпетлово, може да си направите пикник някъде по поречието на река Струма. Има десетки места. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

село Банкя – село Врабча (3+ г. – 4.5 км)

Още един лек преход, който е напълно подходящ за разходка с деца и е близо до София. Намира се отново в Трънско, където в общи линии планините са доста подходящи за семейни излети. Препоръката ми е да тръгнете в посока от Банкя към Врабча, за да може на връщане да ви се пада надолнище. Освен това по този начин може да спрете за по-дълга почивка край Врабчанския водопад, който е в края на маршрута. Мястото е идеално за пикник и разхлада, под огромните скали над водопада. Много е живописно и със сигурност ще ви хареса. Ако сте с 5-6 годишно дете, може да опитате да изкачите връх Стакьов камик, който се намира над село Врабча. По-малко дете едва ли ще издържи изкачване и път наобратно. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

кв. Сеславци – местност Обреща (4+ г. – 7.75 км)

Този маршрут в полите на Стара планина също е подходящ за деца. Наклонът е лек и постепен като за детски крака. Тук единствено трябва добре да прочетете добре описанието или да следите GPS трак, защото маркировката към пролетта на 2020 г. не беше много добра на разклоните. Разходката ни беше много приятна и почти не я усетихме. За детето беше много интересен призрачният манастир „Св. Николай Чудотворец“, който изглеждаше пуст от години. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Разходка над село Подгумер (2+ г. – 1.75 км)

За тази разходка отново стреляхме на посоки. Оказа се, че пътят от Подгумер до Войнеговци е много кратък и имахме нужда от допълнително ходене. Погледнах картата, качихме се малко над село Подгумер и тръгнахме през първата горичка, която видяхме. А то се получи много приятно, макар и сравнително кратко. След като си поиграхме в гората, намерихме камениста пътечка, която слиза до долината. Позабявлявахме се по течението на тясната река, прескочихме я няколко пъти и накрая пак се качихме нагоре по друга пътека. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

село Владая – местност Тихия кът (3+ г. – 4.5 км)

Чувството по пътеката от Владя за Тихия кът е горе-долу като да се разхождаш по алеите на Южния парк в София. Широка е, обсипана е с чакъл и дори си има бордюрчета и канавки. Но все пак гъстата борова гора наоколо подсказва, че сме на Витоша. Ако не друго, това е чудесна възможност на малките планинари да „проходят“ в планината. Подходяща е за деца дори на по две годинки, разбира се с носене на връщане от мама или тате. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Туристически маршрут „Оборище“ (1.5+ г. – 2 км)

Това е още един много къс маршрут, който трудно може да се нарече планинска пътека, защото е изградена алея до паметника в историческата местност. Все пак природата наоколо е много хубава и усещаме, че сме в планината. Освен това маршрутът е чудесен за разходка с деца на почти всяка възраст и е близо до София – по пътя за Панагюрище. Дълъг е само километър в едната посока (за сравнение Южния парк е 2 км). Напълно равен е, и може да го пробвате с деца под две годинки, с условието, че имате количка (подходящ е) или самар. Колкото и да е кратък, все пак километър в посока не е малко за бебе. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

Някои измежду Кътина – Нови Искър – Подгумер – Войнеговци – Локорско – Кремиковци (2-4+ г. – 4-12 км)

Внимание! Тук искам да подчертая, че нямам предвид да изминете целия този маршрут с дете! Това трудно може да стане, освен ако не сте с велосипед. За да не пиша всичките 5 къси отсечки от големия маршрут поотделно, ги събрах в едно. А вътре подробно съм описал всеки подмаршрут поотделно, от които да си изберете. Имайте предвид, че там са описани от център до център. Ако тръгвате от края на населеното място и стигате до началото на следващото, ще скъсите доста.

Има подходящи за разходка с деца от 2 до 4 годинки и нагоре. Най-хубавото е, че до всички начални и крайни точки има редовен автобус от София. Всеки от маршрутите е много лек, без почти никакъв наклон, и се върви по почти равни черни пътища. Само участъка от Локорско до Кремиковци е малко по-дълъг, ако решите да го правите в двете посоки. Повече информация за маршрута може да откриете тук.

9 Коментари

 1. Страхотна статия! Определено ще изпробваме някои от маршрутите.

  А кои от тези маршрути стават и за вело преход (с малко дете на 5-6г)?

  Също така, кои бихте препоръчвали за горещите летни дни?

   • От Панайот Толев
   • 12 април 2021

   Здравейте,

   За вело не мога да бъда прецизен, защото натоварването е коренно различно и дори наглед леки маршрути с велосипед може да са трудни, особено за 5-6 годишно дете. Мога да дам само предположения, но не ги вземайте за чиста монета:
   Връх Камен дел (само че от хотел Морени), с. Герман – Германски манастир, в.з. Люлин – пар. Вси Светии, с. Чуйпетлово – з. Смильо, както и всички маршрути от Кътина до Кремиковци.

   Относно жегите, там спасението е само в гората, край реката или нависоко. От изброените, може би:
   Камен дел, Под пръските на водопада, в.з. Люлин – пар. Вси Светии, Чуйпетлово – Смильо, Владая – Тихия кът, Оборище, може би и Ждрелото на река Ерма, но да не е точно когато слънцето е в зенита си.

   • От Ива Чорбаджийска
   • 24 октомври 2021

   Здравейте! Бих искала да помоля за препоръка за лек пешеходен маршрут близо до София. С приятелят ми току що излизаме от карантина след прекаран Коронаворус и имаме огромното желание да се разходим сред природата, но е препоръчително да не се натоварваме прекомерно и да се изкачваме.Благодаря предварително за отделеното време 🙂

   • От Панайот Толев
   • 24 октомври 2021

   Здравейте, Ива! Ето тук може да откриете много маршрути край София и да изберете най-подходящия за вас:

   https://tripsjournal.com/nyakolko-leki-turisticheski-marshruta-na-okolo-chas-i-po-malko-ot-sofia

 2. Благодаря за изчерпателния отговор! 🙂

  • От Минчо Панайотов
  • 17 август 2021
  • Отговор

  Здравейте, да попитам пътеката до заслон Смильо, подходяща ли е за детска количка?

   • От Панайот Толев
   • 17 август 2021

   Едната част е черен път, но на места много неравен или издълбан. Не мисля, че е подходящ.

 3. Здравейте,
  Бихте ли казали кой/кои от маршрутите са подходящи за количка с бебе с по-големи гуми?Вече сме минавали с нея по половината от алея на здравето в Банкя,както и до хижата над Цали Мали град.
  Благодаря!

   • От Панайот Толев
   • 24 май 2022

   Здравейте,
   От посочените, със сигурност Оборище. Ако сте по-ентусиазирани, може и повечето от маршрутите от Кътина до Кремиковци. По спомени само Кремиковци-Локорско не е подходящ. На другите има кратки изкачвания/спускания, но (ако мога правилно да преценя за количка) самите черни пътища благоприятстват.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.