град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев – през Тарзановата пътека

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Пловдив
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр.Калофер( 42.660583, 24.975213 )
 • Крайна точка: вр.Ботев( 42.717569, 24.917465 )
 • Денивелация: 1538 м838 м - 2376 м
 • Дължина: 12 км
 • Времетраене: 7:00 часа
 • Информация: 03.11.2012
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Ботев през хижа Рай и Тарзановата пътека е най-популярният маршрут за изкачване на най-високия връх на Стара планина. Връх Ботев е първенец със своите 2376 м. Изкачването му съперничи с това на връх Вихрен за най-трудния за изкачване първенец на планина в България. В този трак започваме маршрута от подножието на планината, което го прави едно доста дълго катерене с обща денивелация от над 1500 м, което може да премине границата от 6 часа в едната посока, затова е препоръчително да се тръгне колкото се може по-рано. През голяма част от прехода се движим в гора, което е много добре в летните горещини, а денивелацията е през първата половина е много малка и плавна. Също така, на много места има изградени места за отдих. Вода също може да се намери на няколко места. Туристическа маркировка има през целия път, която е синя (в началото и жълта) до хижа Рай, а след това зелена от Тарзановата пътека.

Изходната точка за връх Ботев се нарича местност Паниците, край Калофер, което е нещо между ваканционно селище и вилна зона. Към края на вилната зона има малка отбивка вляво, която след няколко стотин метра ни отвежда до “входа” на природен парк “Централен Балкан”. До там ни води единственото в началото изкачване с по-голям наклон, което минава през букова гора и е съвсем кратко. Оттам преходът продължава няколко километра по-спокойно, една част от които продължават да бъдат през широколистна гора, а след това се излиза на местността Параджишка поляна.

След известно време достигаме до рида Рудината, където от основния път към хижа Рай се отделя зимния туристически маршрут за връх Ботев. Още километър и половина преход можем да се радваме на панорамата, която ни съпровожда по пътя от лявата ни страна. След това навлизаме отново в широколистна гора, която напускаме около 500 м преди хижа Рай. Тук е страхотно място за отмора с гледка към Райското пръскало преди старта на по-сложното изкачване.

Малко след хижа Рай започва най-шеметната част от туристическия маршрут – преходът през Тарзановата пътека. Тя носи името на първия човек, който я е трасирал през далечната 1941 г. – Тодор Божков-Тарзан, който по-късно загива по нея. В началото пътят е с променлив наклон, но след това бързо започва да се вие най-стръмната част от прехода. Това е единственият начин да се преодолеят Райските скали. Тъй като на места е почти отвесна, по протежението ѝ е изградено обезопасително метално въже. На това място хората със страх от височини е много вероятно да се върнат или дори да не посмеят да стъпят. Имайте предвид, че при влажни дни става изключително хлъзгаво.

Веднъж изминем ли този един километър всичко се оправя. Пътеките след Райските скали са със значително по-малък наклон, а след Тарзановата пътека направо ни се струват водоравни. Ама само така ни се струват. Така продължаваме през последните 2 км от прехода и най-накрая достигаме заветната точка – връх Ботев.

Надолу можем да използваме класическия маршрут, който се използва както за летни, така и за зимни преходи.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев Национален музей „Христо Ботев“ Връх Ботев – Стара планина кв.Видима (гр.Априлци) – хижа Плевен кв.Видима (гр.Априлци) – връх Ботев хижа Плевен – връх Ботев гр.Карлово – вр.Голям купен – х.Амбарица Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.