град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Пловдив
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр.Калофер( 42.660683, 24.975213 )
 • Крайна точка: вр.Ботев( 42.717569, 24.917465 )
 • Денивелация: 1692 м684 м - 2376 м
 • Дължина: 14 км
 • Времетраене: 7:00 часа
 • Информация: 03.11.2012
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Ботев (2376 м) в този трак показва изкачването на най-високия връх в Стара планина по тъй наречения класически маршрут. Той се използва както за летни преходи, така и за зимни. Пътят ни започва от подножието на планината и има обща денивелация над 1500 м. Дълъг е около 14 км и може да отнеме повече от 6 часа за изминаване, което означава, че трябва да се тръгне възможно най-рано. Голяма част от маршрута преминава през гористи местности, което е голям плюс за летните изкачвания. Почти през целия път следваме жълтата маркировка. Съвсем в края, след заслон Маринка, поемаме по червената до връх Ботев.

Тръгваме на преход от вилната зона Паниците, която се намира на няколко километра на север от град Калофер. Малко преди да излезем от нея хващаме един разклон вляво, който след кратко по-стръмничко изкачване ни отвежда до арка, която ни приветства на територията на природен парк “Централен Балкан”. Малко след това пътят се разклонява, но няма значение кой ръкав ще поемем, тъй като и двата ще ни отведат до местност Долен Параджик. Все пак десният е маркираният, така че поемаме по него. Там има изградени места за отдих, а също така се появяват и първите колове от зимната маркировка. Около 4.5 км след началото се озоваваме на разклона за хижа Рай. Тук ние избираме десния маршрут за връх Ботев, който се изкачва по рида Рудина ие технически по-лесният за изкачване, поради което се води класически маршрут.

Излизаме от пътеката и подхващаме по голия рид. Началото му е сравнително тежичко, тъй като за кратко време трябва да се преодолее денивелация от около 500 м. След това наклонът намалява и преходът става по-лек. Нагоре по туристическия маршрут се откриват няколко изградени панорамни площадки, които да ни разкрият красотата на Балкана. Около час или 3 км след разклона за хижа Рай, достигаме до заслон Кантона, който е заключен и не може да се използва за подслон. От него продължаваме нагоре докато достигнем след 15 – 20 мин. друг заслон – Рудината, в който може да се влиза но е в много лошо състояние.

Оттук преходът ни поема на запад, като пътеката естествено се извива на северозапад и ни води до един изоставен трафпост, по средата на голяма поляна. Малко след него има нова панорамна площадка, а маршрутът ни след нея се отклонява на север, като продължава да се изкачва плавно към главното било на Стара планина. Нужни са още около 3.5 км криволичене, за да достигнем до него в местността Маринка. Тук сменяме маркировката на червена, която следваме до връх Ботев. След още 2 км по съвсем лек наклон, достигаме до крайната ни цел.

На слизане можем да изберем прехода до връх Ботев през Тарзановата пътека, стига времето да го позволява.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев – през Тарзановата пътека Национален музей „Христо Ботев“ Връх Ботев – Стара планина кв.Видима (гр.Априлци) – хижа Плевен кв.Видима (гр.Априлци) – връх Ботев хижа Плевен – връх Ботев гр.Карлово – вр.Голям купен – х.Амбарица Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.