Връх Мусала – всички маршрути за изкачване на най-високия връх в Рила

Несъмнено връх Мусала (2925 м) в Рила предизвиква най-сериозен интерес за изкачване от всички върхове в България. Лесният достъп и статутът на най-висок връх на Балканите го превръщат в един от най-изкачваните върхове в страната. Освен всичко друго той е много красив и това, което ще видите по време на преход до него, ще осмисли вашето лято.

Сигурен съм, че голяма част от любителите на планината биха се радвали на спокойно изкачване на върха. Аз имах това удоволствие от първото си изкачване до него, използвайки маршрута от хижа Чакър войвода, макар да беше по-сложен и опасен. Разбира се, на първо място е безопасността, така че внимавайте и мислете добре, когато правите своя избор. Затова съм описал и събрал на едно място всички възможни туристически маршрути за изкачване на връх Мусала. Добавил съм подробни описания и GPS тракове за тях, с което се надявам и да облекча поне малко трафика по класическата пътека, както и вашето търсене.

Класически маршрут за изкачване на връх Мусала с лифт Ястребец (~4 часа)

Хижа Мусала на прекрасния фон

Да, това е най-популярният туристически маршрут за изкачване на Мусала. Въпреки че говорих за надежди да облекча трафика по него, няма как да го пропусна. Най-лесният от всички преходи, който ни качва с лифт до хижа Ястребец, а оттам до хижа Мусала е права широка пътека. След хижата започва да се усеща покачването на денивелацията, но няма абсолютно нищо опасно и нищо трудно.

Маршрут от Боровец до върха през хижа Мусала без лифт (~7 часа)

Връх Мусала

Това е старият вариант за изкачване на Мусала, когато е нямало лифт. Можем да го разделим на две части – от Боровец до хижа Мусала и от хижа Мусала до връх Мусала. И двете части са лесни. Първата върви повече по коларски път нагоре до долната лифтена станция на Маркуджиците. След това стига по хубава пътека до хижата. От нея нагоре споделя същия маршрут, както класическия преход.

Маршрут от хижа Грънчар до връх Мусала (~4:00 часа)

Това е един от най-предпочитаните туристически маршрути до Мусала от южната му страна. До хижа Грънчар се стига от Якоруда, от Рибни езера или от Белмекен. От тук до шапката на Рила преходът минава последователно край едни от най-високите върховете в Рила – Юрушки чал (Овчарец, 2768 м), Маришки чал (2776 м), Голям Близнак (2779 м) и Малък Близнак (2777 м). По него от ляво ни се пада изворът на река Искър, а отдясно изворът на река Марица, съответно язовир Бели Искър и Маришките езера. Атаката на връх Мусала от тази страна е позадъхваща.

Маршрут от хижа Заврачица до връх Мусала (~5 часа)

Също преход от южната страна, който през втората половина следва същия маршрут като този от хижа Грънчар. До хижа Заврачица може да се стигне от Боровец през хижите Чакър войвода и Марица, от Белмекен или от хижа Грънчар. Този преход замества връх Юрушки чал с връх Манчо (2771 м). За разлика от маршрута от Грънчар, който подсича връх Маришки чал, тук се минава директно през него. Както споменах по-горе, последното изкачване е по-трудоемко.

Маршрут от хижа Марица до връх Мусала (~4:00 часа)

Този маршрут също се пада от южната страна на Мусаленския венец и върви по прекрасната долина на река Марица. Преходът от тук е един от леките за изкачване на шапката на Рила. Минава близо до Маришките езера, до които може да се отбиете за хубава почивка. От двете ни страни са внушителните зъбери на едни от най-високите върхове в Рила – Малка и Голяма Мусала от север и Манчовците, Маришки чал и Близнаците от юг. След Маричините езера следва малко по-задъхващо изкачване до връх Мусала.

Гледка към Маришките езера от Мусала

Гледка към Маришките езера между Манчо, Маришки чал и Близнаците

Това бяха всички официални маркирани туристически маршрути до връх Мусала. По-долу ще предоставя GPS тракове за малко по-екстремните възможности, които също често се използват от планинарите.

Маршрут до връх Мусала по билото от хижа Ястребец (~4 часа)

С навалицата сме до горната част на лифта. Оттук нататък пътищата ни се разделят и докато гледаме тълпите да пъплят по царския път, ние постепенно се издигаме към назъбеното било, успоредно на него. До Маркуджиците всичко е нормално, но оттам нататък следва трудното. Тук преходът е доста опасен и на много места се налага да включваме 4×4. Подсичаме върховете Алеко (2713 м) и Безименен (2792 м), след което идва атака и на крайната ни цел – връх Мусала.

Маршрут от хижа Чакър войвода по Стълбицата към връх Мусала (~6 часа)

Поглед към четирите най-високи върха в Рила

Връх Дено

До хижа Чакър войвода се стига лесно по коларски път от Боровец за час и половина – два. От нея тръгваме в посока връх Шатър (2495 м), който заобикаляме по хубава пътека, която в един момент се слива със зелената маркировка от Ситняково към хижа Мусала, а част от нея носи името „Пътеката на Боровинките“. Излизаме на седловината между върховете Гроба и Дено, където започваме да изкачваме Стълбицата към Мусала, както си я нарекох аз – четирите най-високи върха в Рила, започнати от най-ниския. Връх Дено (2790 м) – връх Иречек (2852 м) – връх Малка Мусала (2902 м) – връх Мусала (2925 м). От връх Иречек до връх Мусала е доста опасно, а Трионите са пословични почти колкото Кончето в Пирин, така че мислете добре преди да скочите на този маршрут.

Маршрут от хижа Мусала по източната част на Мусаленския венец (~4 часа)

Тук можете да използвате същия GPS трак като този от хижа Чакър войвода, само че началото да бъде по този маршрут от хижа Мусала до връх Дено. Отново се изкачва Стълбицата към връх Мусала, но преходът от тази страна е чувствително по-къс. Друга алтернатива е да минете през Сфинкса към връх Иречек, пропускайки Дено, което още повече скъсява, но сте минус една кота.

Преход по Мусаленския венец (~9 часа)

Това си е маршрут за шампиони, които търсят доста повече от изкачване на най-високия връх в Рила. От хижа Мусала завъртаме един кръг по часовниковата стрелка към хижа Ястребец през върховете Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала, Безименен и Алеко. Едно доста сериозно начинание, което не е по силите на всеки, а освен това е доста опасно. Никак не е препоръчително за хора без опит в планината, без физическа подготовка, а най-малко за такива със страх от височини. Трудно е да се каже и в каква посока е по-лесно да се направи, но може би везните клонят в полза от изток на запад, както описан няколко реда по-горе.

От връх Вихрен до връх Мусала (~ 5 дни)

Къде на шега, къде наистина, но е абсолютно възможно! Е, последният ден от този маршрут се припокрива с прехода от хижа Грънчар, който описах по-горе, ама пък рядко човек би се сетил. Пък и звучи готино – изкачване на Мусала от… Вихрен! Радвам се, че го изминах през 2018 г., защото беше един от най-стойностните преходи, които съм правил. Дълъг е почти 100 км. и по него се правят около 6000 метра общо изкачване и 5500 метра общо слизане, а на ден се върви между 6 и 12 часа. Сиреч, трябват си крака за тази работа! Но изживяванията и красотата по този маршрут са веднъж видяни, но запаметени за цял живот.

Виж всички маршрути за изкачване на връх Вихрен!
Виж всички маршрути за изкачване на връх Ботев!

Мусала, погледната от Малка Мусала

Най-високия връх в Рила, обвит в мъгла

41 Коментари

 1. Благодаря за разбираемото , точно и подробно описание на маршрутите от хижа Заврачица до Мусала, до хижа Грънчаров и Трещеник! Преди две седмици ходихме в Рила само три дами и вашият сайт ни беше изключително полезен ! Маркировката е отлична, няма опасност от загубване и ходенето е приятно.

   • От Панайот Толев
   • 17 август 2017

   Надявам се че е било така и се радвам, че съм успял да помогна. Дано занапред да имате още повече приятни моменти из планините 🙂

 2. Здравейте!
  Времето се стопли и планината ни зове. С две приятелки решихме и това лято да направим преход в Рила. Смятаме отново да качим Мусала, да се пуснем до Заврачица и от там към Белмекен-Гергиница-Венетица и Костенец. Ще ми е от голяма полза, ако може да ми дадете информация за маршрута от Заврачица до Белмекен.
  Предварително благодаря!

   • От Панайот Толев
   • 28 април 2018

   Здравейте,
   За съжаление не съм минавал този маршрут и нямам достатъчно добър източник, за да го опиша. Страхувам се, че мога да подведа някого ако просто намеря непълна информация из интернет 🙂

 3. Здравейте. Планираме със семейството това лято да изкачим връх Мусала. Детето ни е 3 години , какво ще кажете можем ли да го вземем с нас?

   • От Панайот Толев
   • 21 май 2018

   Здавейте. Маршрутът до връх Мусала от лифта на хижа Ястребец не е технически труден, но повече ме притеснява издръжливостта на малчугана. В двете посоки е 14 км., а това ми се струва много дори за 6-7 годишно дете. Дори да спите на хижа Мусала, ще спестите не повече от 4 км. Обаче ако имате раница-самар, в която да го носите, когато се умори, тогава не мисля, че ще има проблем.

 4. Здравейте!Интересува ме съществува ли вариант за изкачване откъм страната на Костенец,Долна баня?Някъде бях чела,но не мога да го намеря!Благодаря и приятен ден!

   • От Панайот Толев
   • 28 юли 2018

   Здравейте. Да може, но преходът е повече от един ден, а колко точно – зависи от физическата подготовка. И от Костемец и от Долна баня има маркирани маршрути до хижа Белмекен (не зная кой е по-удобен и хубав). От нея тръгва маршрут за хижа Заврачица, а оттам до Мусала съм описал изкачването в статията.

 5. Здравейте. Има ли начин да се стигне до връх Мусала като вместо лифт да се използват джипки? В смисъл на някои места преди да се тръгне по маршрута най – долу от мястото от където се тръгва стоят джипки, които срещу заплащане предлагат превоз до съответното място. Например: за Рилските езера най – долу стоят джипки точно откъдето тръгва лифта и предлагат превоз почти до горе. Спират на 10 минути от мястото, където е последната станция на лифта. Тук има ли такава възможност?

   • От Панайот Толев
   • 9 август 2018

   Здравейте. Не, няма такава възможност. Достатъчно е че има лифт 🙂

 6. Здравейте,

  Това лято плануваме изкачване на Мусала през х. Грънчар. Може ли малко по-подробна информация за това как да стигнем до хижата. До къде може да се стигне с кола, къде може да я оставим? От Якоруда до х. Трещеник стига ли се с кола и означена ли е пътеката до х. Грънчар?

  Поздрави,

   • От Панайот Толев
   • 25 юни 2019

   Здравейте,

   До хижа Трещеник се стига по асфалтов път с автомобил. Колата се оставя там в местността и до хижа Грънчар се стига по червена маркировка. Не съм минавал по нея, затова не съм описал този маршрут, но в планинарския форум има тема за актуалното състояние на туристическите пътеки в Рила. Под номер 14 като много добра маркировка е описана именно Трещеник – Грънчар http://www.planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=11124

 7. Публикуваните ориентировъчни времена в скобите, в едната посока ли са само или включват и слизането по обратния път?

   • От Панайот Толев
   • 29 юли 2019

   Това са времената в едната посока. Единствено по Мусаленския венец маршрутът е почти кръгов. Само отсечката от лифта до хижа Мусала не е записана там, която е около час.

 8. Здравейте,имате ли представа дали може да се пренощува с палатка в района на хижа мусала и да се пали огън,искам да заведа едно детенце на палатки и да качиме върха,това му е мечта 🙂

  • От Лозан Любомиров
  • 2 септември 2019
  • Отговор

  Искам да попитам относно маршрутите – времето е ориентировъчно в една от посоките ?

   • От Панайот Толев
   • 3 септември 2019

   Да, времето е ориентировъчно в едната посока. Изключение е Мусаленския венец, който тръгва от лифта край хижа Ястребец и завършва на хижа Мусала, която е сравнително близо до Ястребец.

 9. Възможно ли е изкачването на върха от западната му страна? Някакви скрити черни пътеки, които не са показани на картата?

   • От Панайот Толев
   • 3 февруари 2020

   Не мисля, че е възможно без умения по алпинизъм 🙂

  • От Валентин Литвинцев
  • 4 юни 2020
  • Отговор

  Има ли сравнително лек маршрут за Мусала от бели Искър ?

   • От Панайот Толев
   • 4 юни 2020

   Не, няма маршрут от Бели Искър, но хубавото е, че Боровец е само на 20 минути с кола 🙂

 10. Здравейте. Може ли в рамките на един ден да се изкачим от Боровец с лифт до Мусала и да се върнем обратно в комплекса? И знаете ли цената на лифта в едната или в двете посоки. Питам, защото ще бъдем с две деца на 11 и 15 години. И мислите ли, че няма да е проблем изкачването на върха за тях? Планираме да отидем там през август. Благодаря предваритено.

   • От Панайот Толев
   • 17 юни 2020

   Здравейте,

   Трудно ми е да кажа без да познавам физическата ви подготовка, но лятото лифтът работи около 10 часа, което дава достатъчно време да стигнете до Мусала и да се върнете. Разбира се ако не сте в много лошо физическо състояние. Не е нужно да те спортисти, но поне да имате нормално движение в ежедневието. Принципно децата имат силна мотивация за най-високия връх на Балканите, така че вярвам, че ще успеят.

   Съветът ми е да следите работното време на лифта и да тръгнете възможно най-рано. Към днешна дата (17.06.2020) е от 8:30 до 18:30. Хубаво е да сте там по-рано, защото август е доста натоварено и може да се наложи да чакате. Цената на двупосочен билет е 15 лв. за възрастен и 6 лв. за дете от 7 до 14 г.

   Успех!

 11. Здравейте.
  Бих искал да изкача Мусала и да съчетая изкачването с Рилските езера .Има ли такъв вариянт и какъв е маршрута?
  Благодаря .

   • От Панайот Толев
   • 26 юли 2020

   Здравейте, има такъв вариант и отнема най-малко 4-5 дни в зависимост от физическата форма.

   Първият вариант е Боровец – хижа Грънчар – хижа Рибни езера – хижа Мальовица – Седемте рилски езера. Тук трябва да се има предвид че от хижа Рибни езера до хижа Мальовица е доста дълго и тежко и може да се направи нощувка по средата на заслон Кобилино бранище.

   Вторият вариант е Боровец – хижа Грънчар – хижа Рибни езера – Рилски манастир – хижа Иван Вазов – Седемте рилски езера.

   Има и трети вариант, само за два дни, но не е толкова вълнуващ. Изкачване от Боровец до Мусала и слизане на Боровец същия ден. С колата до Сапарева баня, нощувка и на следващия ден Седемте рилски езера 🙂

 12. Здравейте.
  Мисля да изкача Мусала. Че тръгна със кола от Сапарева баня. Може ли да ми кажете от къде трябва да мина за да стигна до лифта. По кои маршрут бихте ме насочили да мина понеже за първи път ще го изкачвам.

   • От Панайот Толев
   • 26 юли 2020

   Здравейте,

   От Сапарева баня по главния път за Самоков и оттам към Боровец.

   Препоръчвам класическия маршрут с лифта през хижа Мусала до връх Мусала. Първият, който съм описал.

 13. Здравейте,
  Днес разбрахме, че лифтът е спрян за профилактика, а вече бяхме планирали неделята да качваме Мусала и сме си резервирали хотели на Боровец. Докъде може да се стигне с кола по маршрута за хижа Мусала и колко време приблизително при средно темпо би отнело отиване и връщане според вас?

   • От Панайот Толев
   • 23 септември 2020

   Здравейте,

   В този случай е нужно да погледнете втория вариант, който съм описал – от Боровец до Мусала без лифт. Около 7 часа е само изкачването. Имате минимум 5 часа слизане с добро темпо. Трябват си доста здрави крака за всичко това в един ден. С кола се стига до разклона при Царска Бистрица, което ще ви спести не повече от 10-15 минути в посока.

  • От Димитър Б. Дренски
  • 16 януари 2021
  • Отговор

  Здравйте,

  маршрутът от Боровец до връх Мусала през хижа Мусала как е през зимата? Има ли зимна маркировка? Ако не, има ли как, да се ориентираме до хижа Мусала?

  Маршрут от Боровец до върха през хижа Мусала без лифт (~7 часа)

   • От Панайот Толев
   • 23 февруари 2021

   Здравейте. Не, няма маркировка до лифта на Маркуджиците. Оттам насетне има. Дали може да се ориентирате без – не зная и не смея да кажа. През зимата предположения не се правят. И още нещо – предполагам сте наясно, че зимно няма да бъде 7 часа, но все пак да отбележа.

 14. Здравейте,отдавна имам желание да изкача Мусала. Повечето пъти избирам варианта малко хора/живописни гледки но не винаги се получава. Кой от изброените варианти е подходящ към днешна дата според вас?
  PS Относно подготовката – ежеседмично правим преход 12-16 км в Стара планина.
  Предварително благодаря!

 15. През Езерен връх, има ли маршрут за връх Мусала

   • От Панайот Толев
   • 4 юли 2021

   Кой връх визирате? Не зная за връх с това име близо до Мусала. Сещам се за Езерния връх над Седемте рилски езера, но той е доста далеч. Преход от него до Мусала е 4 дни.

 16. Здравейте,
  страхотна статия, благодаря Ви! Интересува ме маркировката на Класическия маршрут за изкачване на връх Мусала с лифт Ястребец (~4 часа). Не сме опитни планинари със съпруга ми и без маркировка в Родопите се объркахме доста. Искаме да се качим за един ден, но не и да се загубим 🙂

   • От Панайот Толев
   • 24 август 2021

   Здравейте,

   Маркировката е добра, освен това има допълнителни стрелки. Трудно ще се изгубите там, особено ако го направите през уикенда – винаги е пълно с хора. Само след последните сгради в началото трява да хванете правилната пътека – средната от трите. За най-голяма сигурност, вижте на Google Street View. Пътеката е записана там и може да я разгледате, за да се ориентирате предварително – https://bit.ly/3kndeWC.

  • От Емил Манолов
  • 13 септември 2021
  • Отговор

  Здравейте,
  Полезна статия. Началото на октомври подходящ период ли е за изкачване на Мусала според Вас?

   • От Панайот Толев
   • 13 септември 2021

   Здравейте,
   Да, среднодневните температури са все още положителни. Все пак топлото облекло, ръкавиците, шапката и ветровката са задължителни. Разбира се следете прогнозата, защото не е изключено да завали или преди това да е валял сняг.

 17. Здравейте, обмислям през септември или октомври да изчака връх Мусала за първи път. Ще пътуваме с кола от София. Бихте ли ми казали къде е най удобно да се стигне с кола където да е оставим и да продължим към върха ? Кой маршрут ще препоръчате с най- красиви спиращи дъха гледки ? И също през това време на годината на тази височина трябва ли да носим по сериозно облекло или още е топло горе? Благодаря ви!!!!

   • От Панайот Толев
   • 21 юли 2022

   Здравейте,
   Класическият маршрут от Боровец е много подходящ и разкрива гледките, които очаквате. Питайте за паркинга, ще ви упътят. Трябва да видите дали лифтът ще работи, защото прекратява дейност в края на септември, ако не се лъжа. Вариант е изкачването без лифт, но или трябва да сте много добре подготвени физически, или да го направите с преспиване на заслон Ледено езеро.

   Относно времето – задължително се следи прогнозата. На Мусала и през най-хубавите летни дни се носят яке и чифт дебели дрехи в раницата за всеки случай. Преди години ме валя сняг в средата на юли.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.