хижа Рай – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Пловдив
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х. Рай( 42.696519, 24.930961 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717143, 24.917552 )
 • Денивелация: 947 м1429 м - 2376 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 06.06.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Рай през Тарзановата пътека е един от най-популярните за изкачване на връх Ботев (2376 м). Той е най-краткият от всички, но уловката е, че хижа Рай не е лесно достъпна. До нея се върви повече от 4 часа. Затова най-често изкачването на най-високия връх в Стара планина по този маршрут е с преспиване. Проблемът е, че през летните почивни дни трудно се намират места на хижата. Трябва да планирате месец-два предварително или да дойдете в работни дни.

Опасна ли е Тарзановата пътека?

Името Тарзановата пътека не е защото трябва да си Тарзан, за да я преминеш. Тодор Божков – първият човек, който я е трасирал през далечната 1941 г. – е бил с прякор Тарзан. Много се спекулира относно трудността ѝ, понеже са поставени метални въжета. По мое мнение тя е предимно физическа. Има две места, който по-скоро мога да нарека препятствия, отколкото опасни. В сухо време могат да се изкачат дори човек да не се държи за въжето.

Смятам, че е Тарзановата пътека е напълно безопасна в летни условия при внимателно преминаване. Няма нищо общо с Кончето в Пирин, Трионите в Рила и дори Купена в Стара планина. Преминаването може да бъде изпитание основно за хора със сериозен страх от височини.

Най-важното за маршрута от хижа Рай до връх Ботев

 • Началната точка хижа Рай е достъпна само пеша. До нея се стига най-лесно от град Калофер за около 4:30 часа.
 • Маркировката е зелена и синя до разклона за Тарзановата пътека, след което е само зелена до връх Ботев. Най-важно е да внимавате за разклона, защото лесно се пропуска по невнимание. Има и още един разклон, преди връх Ботев, за който да се следи.
 • Питейна вода има само на хижа Рай и туристическата спалня на Ботев. На едно-две места по скалите тече вода, но преценката е ваша.
 • Открит/сенчест – преходът е изцяло на открито.
 • Теренът е премесен, но предимно каменист.

Можем да разделим маршрута от хижа Рай до връх Ботев на две части:

 • От хижа Рай по Тарзановата пътека (1:30 часа)
 • От Тарзановата пътека до връх Ботев (1:15 часа)

От хижа Рай по Тарзановата пътека

Поемаме към Тарзановата пътека покрай параклиса на хижа Рай. Подминаваме пътеката за Райското пръскало и след 15-20 минути достигаме до разклона за връх Ботев, за който е добре да внимавате, защото няма указателни табели. За ориентир може да служи предупредителна табела за лавини, която е на 20-30 метра преди отклонението. Маркировката е по земята и на камък на разклона е нарисувана стрелка направо за хижа Васил Левски. Точно преди този надпис вдясно се отклонява зелената маркировка за Тарзановата пътека.

Наклонът се увеличава и след половин час вървене достигаме до първото метално въже. Нататък пътеката лъкатуши на серпентини по скалистия склон на Джендема. Пътеката е достатъчно широка. Някои от въжетата са по-скоро спомагателни, отколкото обезопасителни. Само на две места се изисква по-сериозно внимание. Достигаме края на Тарзановата пътека за около 1:30 часа от хижа Рай.

От Тарзановата пътека до връх Ботев

Все още сме далеч от връх Ботев, въпреки че го виждаме толкова близо. Върхът на кулата се вижда, но имаме още най-малко час до нея. След Тарзановата пътека, по рида отляво се отклонява зимната колова маркировка, а успоредно тръгва друга такава, доста широка. Ние сме по нея. Наклонът леко намалява. Така е в следващия половин час, когато прави завой надясно и се превръща в коларски път.

Точно на това място се оглеждайте, защото маркировката се отбива вляво от пътя. В ясно време не е проблем да продължите, защото кулата е ориентир, но в мъгла и без GPS може да се залутате, понеже пътят се губи на места. Около 1:15 часа след Тарзановата пътека достигаме до най-високия връх в Стара планина. Можем да се подслоним и подкрепим с нещо на туристическата спалня „Ботев връх“. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути за изкачване на връх Ботев.

Booking.com

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Връх Ботев – Стара планина град Априлци (кв. Видима) – хижа Плевен град Априлци (кв. Видима) – връх Ботев град Калофер – водопад Райското пръскало град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев (през Тарзановата пътека) град Калофер (м. Паниците) – връх Ботев хижа Васил Левски – връх Ботев хижа Плевен – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.