град Карлово – хижа Хубвец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Пловдив
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр. Карлово( 42.651758, 24.811270 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717140, 24.917487 )
 • Денивелация: 1899 м477 м - 2376 м
 • Дължина: 19.5 км
 • Времетраене: 9:30 часа
 • Информация: 27.06.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от град Карлово до връх Ботев през хижа Васил Левски е най-дългият от всички. Половината от него се движи по долината на Стара река, където минава също през хижите Хубавец и Балкански рози. Вървенето по него е сравнително леко, но дължината е 20 километра, а общото изкачване е над 2000 метра. Това го причислява към графата „не за всеки“. Разбира се най-често този подход се използва с преспиване на някоя от хижите. Най-предпочитана е хижа Васил Левски, защото е най-близо до връх Ботев и така разпределението на маршрута от Карлово в два дни е най-добро.

Най-важното за маршрута от Карлово до връх Ботев през хижа Васил Левски

 • Началната точка е близо до Карловския водопад в края на пешеходната зона на Карлово. Почти до нея се стига с автомобил.
 • Маркировката е много добра. До хижа Васил Левски е синя, след това до заслон Ботев е зелена и накрая до връх Ботев е червена.
 • Питейна вода има на всички хижи и на няколко места в долината на Стара река. От хижа Васил Левски до заслон Ботев е по-дълъг участък, по който се разчита на няколко дерета, но предвид стадата, които пасат горе, не зная дали е подходяща без специална бутилка.
 • Теренът е предимно почвен, но има скалисти и премесени участъци.
 • Открит/сенчест – половината маршрут от Карлово до връх Ботев е през гора, която свършва малко след хижа Васил Левски.
 • Опасностите по този маршрут са от пастирските кучета по високите части. Имайте едно наум за тях.

Можем да разделим маршрута от Карлово до връх Ботев през хижа Васил Левски на няколко части:

 • От Карлово до хижа Хубавец (2 часа)
 • От хижа Хубавец до хижа Балкански рози (1 час)
 • От хижа Балкански рози до хижа Васил Левски (1:30 часа)
 • От хижа Васил Левски до местността Дюза (2:15 часа)
 • От местността Дюза до заслон Ботев (1:45 часа)
 • От заслон Ботев до връх Ботев (1 час)

По принцип отсечките Карлово – хижа Васил Левски и хижа Васил Левски – връх Ботев поотделно са по 4:30 часа. Предвид че комбинирани образуват много дълъг преход и се трупа сериозна умора, добавям половин час над общото време.

От Карлово до хижа Хубавец

Първият етап на маршрута от Карлово до връх Ботев през хижа Васил Левски е навлизането в долината на Стара река до хижа Хубавец. Започваме изкачването от края на пешеходната улица „Водопад“, малко преди Карловския водопад. Съвсем близо има паркинг. Първите 20-30 минути са стръмно изкачване през гора. Излизаме на разклона за хижа Добрила. Ние продължаваме надясно по долината на реката.

Постепенно навлизаме в планината. Отначало наклонът е доста малък, след което отново се увеличава. След десетина-петнайсет минути достигаме до панорамна площадка, малко след която става по-леко. Оттук маршрутът започва да се движи ту нагоре, ту надолу, навлизайки в горския пояс. Минава покрай малък водопад, след който гората започва да се сгъстява. Постепенно наклонът се изправя за по-продължително време. Продължаваме по долината още около час до хижа Хубавец. Общо до тук са 2 часа.

От хижа Хубавец до хижа Балкански рози

По мое мнение това е най-красивата част от маршрута Карлово – хижа Васил Левски – връх Ботев. Долината на Стара река между хижите Хубавец и Балкански рози е страшно живописна. Реката се уширява, а пътеката се движи точно покрай нея, създавайки чудесни перспективи. Дори бетонните мостчета изглеждат красиво, погълнати от зелен мъх. Някъде по средата е гробът на „Баба Меца стъвница“, както пише на кръста.

Освен красотата на този участък, няма много за описване. Единствено мога да спомена, че наклонът е почти водоравен, което допринася да се насладим на природата. Около час след хижа Хубавец и общо 3 дотук, достигаме до хижа Балкански рози.

От хижа Балкански рози до хижа Васил Левски

Следващата спирка е по маршрута от Карлово до връх Ботев е хижа Васил Левски. Долината на Стара река продължава да е толкова живописна, както досега. Наклонът продължава да е почти незабележим.

Така е до момента, в който започваме да се отделяме от нея и да се изкачваме високо над коритото ѝ. Това е някъде по средата на тази отсечка. Оттук насетне започва продължително изкачване с по-голям наклон. Час и половина след хижа Балкански рози достигаме до хижа Васил Левски. Общо дотук са 4:30 часа.

От хижа Васил Левски до местността Дюза

Маркировката от тук до местността Дюза е три цвята – червен, син и зелен, като зеления продължава и след това. Продължаваме по маршрута от Карлово до връх Ботев със стръмно изкачване и след хижа Васил Левски. То трае около час до излизането от горския пояс. Оттук насетне сме изцяло на открито, подсичайки главното било на Стара планина. За щастие наклонът отново се изправя и е така чак до заслон Ботев.

Тук обаче идва най-големият проблем по маршрута – стадата. И по-скоро пастирските кучета с тях. Бъдете нащрек за тях! Ако всичко е нормално, не би трябвало да имате проблеми. Когато аз минавах, животните бяха високо по склона и не срещнах кучета. Но преди това мои познати са имали неприятности, както и единият хижар на заслон Ботев, който сподели, че му се е наложило да използва щека. Двата случая са в рамките на два дни.

Местността Дюза, към която сме се запътили, се забелязва отдалеч. Тя е на седловината отсреща. Умората вече е малко повече и от хижа Васил Левски до нея може да отнеме повече от два часа. Общото време вече е 6:45 часа. Намираме се на разклона, който наричат Петолъчката. Надясно по червената маркировка е хижа Равнец. Направо, по синята, е хижа Рай. Вляво е нашият зелен маршрут към връх Ботев, която подсича билото. А още по-наляво – по рида – се изкачва връх Жълтец по зимната колова маркировка.

От местността Дюза до заслон Ботев

Продължаваме по зелената маркировка в добро темпо заради едва доловимия наклон. Вече сме малко по-спокойни за пастирските кучета. Маршрутът продължава да подсича билото, навлизайки ту навътре, ту навън, за да премине през трите долини на малки потоци. След третото подвиване на рида, излизаме на финалната права към заслон Ботев. Там може да се подкрепите с храна и напитки преди същинското изкачване на връх Ботев. С натрупаната умора, от Петолъчката до тук се стига за повече от час и половина часа. Общо близо 8:30 часа.

От заслон Ботев до връх Ботев

Следва финалното изкачване по маршрута от Карлово през хижа Васил Левски до връх Ботев. Наклонът отново е по-сериозен, а маркировката вече е червен цвят. Пътеката лъкатуши по склона в продължение на близо час, когато излизаме на най-високия връх на Стара планина. Можем да седнем, да изпием един чай на туристическата спалня на върха, преди да продължим пътя си. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути за изкачване на връх Ботев.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Карлово – хижа Равнец – връх Ботев град Карлово – връх Kупенa – хижа Амбарица Национален музей „Васил Левски“ хижа Равнец – връх Ботев Къща музей „Иван Вазов“ лифт Сопот – хижа Добрила хижа Дерменка – хижа Добрила лифт Сопот – хижа Дерменка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.