хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Вихрен( 41.756322, 23.416639 )
 • Крайна точка: вр.Вихрен( 41.767140, 23.398920 )
 • Денивелация: 999 м1915 м - 2914 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 24.07.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Вихрен (2914 м) от хижа Вихрен през Казаните е един от най-често използваните за изкачване на най-високия връх в Пирин. Първата половина от него е доста лесна, но след Казаните нещата се променят. Първоначално се тръгва по класическия маршрут, който след половин час се напуска, за да се слее след няма и час с този от хижа Бъндерица.

Преходът до Вихрен не е лесен заради втората си част, където технически нещата не са розови и на моменти човек дори без страх от височини може да се зачуди какво прави тук. През цялото време вървим по характерния за Пирин каменист терен. Хубаво е да се тръгва с изгрева, защото сме на открито и вода по пътя няма. Едва ли бихте сбъркали пътя, тъй като маркировката е перфектна и се следва червения цвят. До хижа Вихрен се стига по идеален асфалтов път от Банско, но пък паркирането може да е голям проблем ако поокъснеете.

Тръгваме от хижата по класическия маршрут, който в началото криволичи между храсти и морени. Както споменах, след около половин час достигаме до разклона за Казаните, който е добре обозначен и лесно ще познаете, тъй като е непосредствено след единствената река по пътя. Следва плавно изкачване около час по широка пътека, което реално подсича връх Вихрен от изток. Разстоянието е около 1.5 км, докато направим един остър завой, след който се отделя много тясна пътека, която води до горе по прословутия Джамджиев ръб.

Спокойно, в този трак не сме по него, а си продължаваме прехода с подсичането. Не след дълго се озоваваме на дъното на Големия Казан – по-горния от двата. Маршрутът се слива с този от хижа Бъндерица. Ако досега не сме усетили могъществото на Пирин, няма къде другаде. По самото име съдим за формата на местността, а ние сме притиснати и нищожни под натиска на отвесните склонове на Вихрен отляво и Кутело отдясно.

Поглеждаме напред, където е следващата цел – седловината Премката, която свързва двата най-високи върха в Пирин. Изкачването до нея е доста стръмно и тук започват големите трудности на прехода. Първо минаваме покрай заслон Казана и започваме постепенно да набираме денивелация, което е за кратко, преди наклонът да стане сериозен. Внимавайте много за подхлъзвания и в никакъв случай не подценявайте този участък, ако изобщо има как да го подцените.

Като тръгнем по Премката наляво пак има за кратко по-полегата част, за да започне атаката на връх Вихрен по стръмния северен склон. На няколко пъти се налага да включим и ръцете в употреба. Изглежда близко, реално е около 600-700 метра, но дори да сте много експедитивни, четирисетина минути не ви мърдат. В крайна сметка усилията си струват всяко едно пъшкане до горе. Няма да описвам, сами ще видите със затаен дъх.

Оттук има няколко възможни маршрута за продължаване на прехода – единият към върховете Хвойнати и Муратов, другите две са слизания съответно към хижа Вихрен или към хижа Бъндерица, а последната е може би най-атрактивната – до хижа Яворов през Кончето и 3 от най-високите върхове в Пирин – Кутело (2908 м), Бански Суходол (2884 м) и Баюви дупки (2820 м).

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб) хижа Вихрен – връх Вихрен (класически маршрут) хижа Вихрен – хижа Синаница х.Вихрен – вр.Вихрен – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол връх Вихрен – връх Мусала х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.