хижа Амбарица – връх Купена

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х.Амбарица( 42.755431, 24.778765 )
 • Крайна точка: вр.Купена( 42.723590, 24.819355 )
 • Денивелация: 677 м1492 м - 2169 м
 • Дължина: 6.25 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 06.06.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Красавецът на Стара планина! Така го наричат и с този GPS трак ще опиша северния туристически маршрут за изкачване на връх Купена (2169 м) от хижа Амбарица. Неговата правилна пирамидална форма привлича вниманието отдалеч, алпийският му релеф го отличава от почти всички останали големци на планината, а това, че по време на атаката му има метални въжета, го прави магнит за любителите на адреналина. Всичко това звучи много респектиращо, но в действителност не е чак така, поне от тази му страна. Чувал съм какви ли не митове за сложността и „тактики“ за изкачването му, а в действителност има само един участък, където е по-особено и изисква повишено внимание, но ще направя описание по-долу. Такива информации бях чел, че преди да стигна, очаквах да лазя половин час по отвесни скали.

До хижа Амбарица се стига най-лесно по туристическия маршрут от местността Смесите край село Черни Осъм. Може и от хижа Добрила, и от хижа Хубавец, но от тях за Купена няма нужда да се минава през хижа Амбарица. Туристическата маркировка до върха е отлична, като се следва зелен цвят до билото на Стара планина, след което по него се върви по маркировка с червен цвят. През цялото време се ходи на открито, а вода няма по целия преход, което за лятото е доста неприятно. Теренът е предимно почвен. Само последните петнайсетина минути са по скалиста „пътека“. Там се намира и най-опасния участък, който, както казах, ще опиша долу, но във всеки случай не е за хора със страх от височини.

От хижата тръгваме нагоре, в посока Старопланинското било. Пътеката е от ясна по-ясна и едва ли има как да се обърка в хубаво време. Във всеки случай следете зимната колова маркировка, която ще бъде с нас до отклонението към подбилната пътека. До тогава имаме монотонно ходене, което ту си увеличава, ту си намаля наклона. Пред нас виждаме пирамидата на Купена леко вляво, а леко вдясно е облия връх Левски (Амбарица).

За двайсетина-трийсет минути би трябвало да стигнем до разклона с жълтата маркировка към хижа Добрила (Разклон 1). Малко след това, край огромна канара, се намира паметната плоча на загиналите в трагедията на връх Амбарица от 1994 г. туристи от Казанлък. Ние си продължаваме напред и тук започва по-изморителното изкачване. Наклонът доста се увеличава. Би трябвало да отнеме по-малко от час и половина, докато стигнем до разклона (Разклон 2) на подбилната пътека, която се отделя наляво от коловете и подсича склона на връх Малка Амбарица.

Тук вече можем да си поемем въздух. Чак до подножието на връх Купена преходът върви по водоравна пътека, тук-таме с лек наклон. За петнайсетина минути излизаме на билото, където ни удря течението, но за кратко. Напускаме зелената маркировка, която слиза по туристическия маршрут за хижа Хубавец от другата страна, и започваме да следваме червената по гребена на планината. Тя подсича от север връх Малък Купен (2101 м), за да достигнем за по-малко от час мястото, откъдето се атакува Големия Купен. След няколко десетки метра след началото на атаката започва и въжето. Върви се по тясна ронлива пътека, но по мое мнение не е опасна, когато си внимаваш в краката.

След 5-10 минути стигаме до най-особения и опасен участък по маршрута. Един скален улей, по който въжето минава доста нависоко и не е много удобно за добро захващане, особено за по-ниски на ръст хора. Качваме максимално навътре в този улей, след което търсим удобна позиция за краката и за захват. Набираме се на въжето и сме горе. Така звучи наистина лесно, но в никакъв случай не подценявайте. Не казвам, че е детска игра за абсолютно всеки, а просто, че не като изкачване на Матерхорн, както го описват на места. По-голям проблем е слизането, когато е трудно да виждаш къде стъпват краката.

В крайна сметка, след това изкачване имаме точно една минута до най-високата част на Купена. А там я има 100 кв. м. площ, я няма, за разлика от повечето върхове в Стара планина, където може да пасе цяло стадо. Оттук в ясно време се вижда всичко до връх Ботев (2376 м) на изток, като най-голямо впечатление правят зъберите на Кръстците (2035 м). От другата страна погледът стига безпроблемно до връх Вежен (2198 м), вдясно от близкия връх Левски (Амбарица, 2166 м), а отляво е Средна гора с връх Богдан (1604 м). На север и на юг са безкрайните поля на Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Най-често връх Купена се съчетава с изкачване на връх Левски и слизане до някоя от хижите Амбарица или Добрила. Други алтернативи за удължаване на маршрута са слизане към някоя от хижите от другата страна на планината Васил Левски, Балкански рози или Хубавец и не на последно място – преход по билото до връх Ботев.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Амбарица – връх Ботев хижа Тъжа – връх Ботев хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица) местност Смесите – хижа Амбарица хижа Добрила – връх Ботев хижа Добрила – заслон Ботев хижа Добрила – връх Левски (Амбарица) хижа Дерменка – хижа Добрила

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.