хижа Мусала – връх Мусала – Трионите – връх Малка Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Мусала( 42.197976, 23.587375 )
 • Крайна точка: вр.Малка Мусала( 42.180173, 23.591472 )
 • Денивелация: 536 м2389 м - 2925 м
 • Дължина: 4 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 06.08.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този преход към връх Малка Мусала (2902 м) минава през връх Мусала (2925 м), до който стигаме по стандартния маршрут от хижа Мусала. До там всичко е нормално и преходът е лесен, но от него до Малка Мусала идва трудната и опасна част. Тя се нарича Трионите – седловината между двата най-високи върха в Рила, която е осеяна с назъбени скали. Не се минава по тези „зъби на трион“, но пътеката, която ги подсича е доста тясна, на места стръмна и трябва да се преодолеят няколко скали – като цяло си е опасна и не е за хора със страх от височини (освен ако не искат да го преодолеят). По целя преход няма сянка и пътеките са каменисти. Последната вода е на Ледено езеро, ако не броим заслона на връх Мусала, където продават ако е отворено. Маркировката стига до първенеца на Рила, но оттам нататък едва ли ще се объркате.

Тръгваме по маршрута, отбелязан с червена маркировка, от хижа Мусала към най-високия връх в България. Пътеката се изкачва бавно и криволичейки минава първото възвишение. Не след дълго вървим сред морените преди Ледено езеро. Малко преди заслон Ледено езеро има чучур с вода. След него пътеката продължава да е доста широка и лека. Така неусетно се озоваваме на върха.

Гледката към Трионите е внушителна и ни чакат едни 500 м по тях. Пътеката за тях тръгва от южната част на Мусала и постепенно слиза надолу към скалите. Скоро идва първата височинна трудност по прехода. Скалите надолу са почти отвесни и трябва да слизаме по тях. Голяма част е обезопасена с метално въже, което определено помага. След това маршрутът стъпва на тясната пътека и ту нагоре, ту надолу вървим по нея.

Следва втората по неприятна част. Това е един процеп в скала, който е неудобен за хващане и сравнително висок. След него има още 2-3 подобни места, но по-ниски и удобни. Те са основния проблем, иначе пътечката започва да се изкачва нагоре и отново си е тънка. Не можем да отречем, обаче, че гледките от Трионите са несравними. Така постепенно набираме височина и най-накрая сме на Малка Мусала, където преходът към този маршрут завършва.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Мусала – връх Мусала Мусаленския венец – от изток на запад хижа Мусала – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Дено хижа Мусала – връх Иречек връх Мусала – Рила хижа Ястребец – хижа Мусала хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.