град Априлци (кв. Видима) – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр. Априлци( 42.749169, 24.905399 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717140, 24.917483 )
 • Денивелация: 1399 м977 м - 2376 м
 • Дължина: 7.75 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 11.09.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от квартал Видима в Априлци до връх Ботев е сравнително тежък, тъй като повече от по-голямата част от него е под голям наклон. Ако смятате, че физическите ви възможности не са достатъчно добри, по-добре пробвайте друг подход. Въпреки това смятам, че това е един от най-лесните варианти за изкачване на старопланинския първенец без преспиване на хижа.

Най-важното за изкачването от Видима в Априлци до връх Ботев

Началото на маршрута за връх Ботев е от квартал Видима в град Априлци и по-точно на юг от него. Няколко минути по хубав асфалтов път ни водят до паркинга край товарния лифт за хижа Плевен. Маркировката по маршрута е доста добра, като има само един немаркиран участък по хребета, по който смятам, че не може да се объркате. Сменят се три цвята – син в началото, зелен по подбилната пътека до заслон Ботев и червен за последното изкачване. Половината част от прехода преминава през гора, а останалото е на голо. Вода има в началото и след това на заслон Ботев, който е на час преди върха. Може да купите и от туристическата спалня на връх Ботев. Теренът е променлив, като преобладава почвен. Опасни участъци няма.

Ще разделя маршрута на три части:

 • От паркинга на Видима до подбилната пътека по хребета (2:30 часа)
 • По подбилната пътека до заслон Ботев (1 час)
 • Финалното изкачване от заслон Ботев до връх Ботев (1 час)

По хребета от паркинга на Видима в Априлци до подбилната пътека

Много е спорно дали изкачването в тази част не е по-трудна от финалното изкачване на връх Ботев. Не разбрах дали този хребет има име. Само мога да кажа, че излиза на скалния феномен Кралимарковата купа (Купата).

Та, това изкачване е доста стръмно след средата. Нищо опасно, просто е физически доста тежко. В началото започваме със сравнително приемлив наклон, но това продължава до разклона за Водните дупки. Там има пейки, където да отпочинем. Табелите ясно указват пътя и ние поемаме направо по туристическия маршрут, като внимаваме след 30-40 метра, където трябва да излезем от синята маркировка. Това е единственото място, където да внимавате. Пътеката си е достатъчно ясна, за да се объркаме по нея. Наклонът се увеличава все повече. Постепенно и теренът става каменист, който се сменя с вървене по коренища от време на време. Около два часа е така и излизаме от гората при Купата. Тук е предимно каменисто и ни остават само няколкостотин метра до подбилната пътека. До нея сме за общо около 2 часа и половина.

По подбилната пътека до заслон Ботев

Идва най-леката част – почивка след тежкото изкачване по подбилната пътека. Следващият половин час е без никакъв наклон. Вървим по тесни, но безопасни пътеки, откъдето просто се любуваме на страхотната панорама, както и на величието на Северен Джендем. Тук има и едно поточе, което може да използвате ако закъсате и не може да изчакате още половин час до заслон Ботев.

След последния завой на подбилния маршрут ни се открива връх Ботев. Стои си там и ни чака. От него ни дели само една обширна поляна. Наклонът се променя за кратко, след което отново се изправя до заслона. Там можем да починем, да презаредим вода и да хапнем нещо вкусно.

Финалното изкачване от заслон Ботев до връх Ботев

Оттук наклонът отново се увеличава драстично, като пътят прави серпентини, за да не се изнасилваме нагоре. Пътеката е предимно камениста, но напълно безопасна. След около час ни отвежда до станцията на върха. Така, бавничко преходът ни от паркинга на Видима в Априлци стига до връх Ботев. Поглед назад ни разкрива алпийското било на Стара планина с върховете Кръстците, Купена и Левски (Амбарица). Насреща пък са трите върха на масива Триглав – Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос.

Триангулачният знак на връх Ботев се намира от северната страна на кулата, а не на сградата с надписа, където всеки се снима. В крайна сметка, горе сме. На границата между Южна и Северна България гледката е несравнима. Казват, че в ясно време на север се вижда река Дунав, а в не толкова ясно на юг са извивките на Родопите.

Накъде можем да продължим след изкачването от Видима до връх Ботев?

Време е да продължим. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути до връх Ботев. Ако слизате в посока Априлци, може да изберете маршрута от връх Ботев към хижа Плевен и да слезете от хижа Плевен до паркинга на Видима, макар че този вариант е с половин-един час по-дълъг. Също така винаги може да изберете един от многото маршрути наоколо.

Ето всички варианти:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Априлци (кв. Видима) – хижа Плевен хижа Плевен – връх Ботев Връх Ботев – Стара планина Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) хижа Рай – връх Ботев хижа Васил Левски – връх Ботев град Априлци (кв. Острец) – хижа Тъжа – връх Ботев град Априлци – връх Устриката – връх Марагидик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.