кв.Видима (гр.Априлци) – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: кв.Видима( 42.749069, 24.905369 )
 • Крайна точка: вр.Ботев( 42.718246, 24.916522 )
 • Денивелация: 1397 м979 м - 2376 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 14.08.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут до връх Ботев е сравнително тежък, тъй като повече от половината от него са под голям наклон. Ако смятате, че физическите ви възможности не са достатъчно добри, по-добре пробвайте друг подход. Тук, половината част от прехода преминава през гора, а останалото е на голо. Вода има в началото и след това преди атаката на върха. За третото място трябва малко да се отбиете. Маркировката е отлична. Ще разделим маршрута на три части – хребета, подбилната пътека и атаката.

Началото е от квартал Видима в град Априлци и по-точно на юг от него. Няколко минути по хубав асфалтов път ни водят до паркинга край товарния лифт за хижа Плевен. Много е спорно дали първата част не е по-трудна от атаката. Почти половината преход ни минава в изкачване по един хребет, чието име не успяхме да разберем. Само можем да кажем, че излиза на скалния феномен Кралимарковата купа (Купата). Тръгваме по маршрута със синята маркировка, която се слива с коловата за връх Ботев. Коловете не са в типичното жълто-черно, а са изцяло в жълто. Забележим ли ги, по-добре да гледаме за тях, защото синята маркировка се отделя към хижа Плевен по някое време.

Та, това изкачване на хребета е доста стръмно след средата. Нищо опасно, просто е физически доста тежко. В началото започваме със сравнително приемлив наклон, но това продължава до разклона за Водните дупки (Разклон 3). Тук има пейки, където да отпочинем. Табелите ясно указват пътя и ние поемаме направо по туристическия маршрут, като внимаваме след 50-100 метра, където трябва да излезем от синята маркировка вляво (Разклон 4). Оттук следваме само коловете, но пътеката си е достатъчно ясна, за да се объркаме. Наклонът се увеличава все повече. Постепенно и теренът става каменист, който се сменя с вървене по коренища от време на време. Километър и половина така и излизаме от гората при Купата. Тук е предимно каменисто и ни остават само няколкостотин метра до подбилната пътека.

Идва най-леката част – почивка след тежкото изкачване по подбилната пътека. Следващите около 2 км си е без никакъв наклон. Вървим по тесни, но безопасни пътеки, откъдето просто се любуваме на страхотната панорама, както и на величието на Северен Джендем. Малко преди да започнем новото изкачване се намира и последното място с вода по пътя.

След последния завой на подбилния маршрут ни се открива връх Ботев. Стои си там и ни чака. От него ни дели само една обширна поляна и малко повече от километър. Да, но никак не лека задача. Бая задъхвания има по склона, а върха не идва и не идва. Наклонът е голям и се взема тежичко. По него трябва да се отделим от маркировката. По принцип, тя минава през заслон Ботев, но ние крачим директно към върха. Малко по-пряко е, но е по-пряко. Една голяма стрелка, образувана от камъни, ни указва къде да се отклоним. Гледаме кулата и цепим право към нея, откъдето можем.

Най-накрая достигаме връх Ботев. Котата му се пада от северната страна на кулата, макар че повечето хора се снимат на сградата с табелата. Остава ни само да прочетем словата по паметните плочи и да се любуваме на гледката към двете части на България – северна и южна. В туристическата спалня правят чай, а обещаха, че ще има и гозби в бъдеще.

Идва време за слизане и можете да изберете доста маршрути, някои от тях са на юг през Тарзановата пътека, по зимната маркировка към Калофер, или пък отново на север, към хижа Плевен.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

кв.Видима (гр.Априлци) – хижа Плевен хижа Плевен – връх Ботев Връх Ботев – Стара планина Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) гр.Априлци – вр.Устриката – вр.Марагидик хижа Амбарица – връх Купена хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица) град Калофер /м.Паниците/ – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.