хижа Плевен – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х. Плевен( 42.749798, 24.895813 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717140, 24.917394 )
 • Денивелация: 1006 м1370 м - 2376 м
 • Дължина: 7.75 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 11.09.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Плевен до връх Ботев е един технически лесен, но физически малко по-тежък маршрут. И все пак мога да кажа, че този подход е един от най-лесните за достигане до първенеца на Стара планина. С нормално темпо върхът се изкачва за 3 часа и половина, като най-трудната част е финалното изкачване. Преходът се отблагодарява със страхотни панорами към отвесните скали на резерват Северен Джендем.

Най-важното за прехода от хижа Плевен до връх Ботев

До началната точка се стига единствено по едночасов пешеходен маршрут от паркинга над квартал Видима в Априлци до хижа Плевен. Маркировката е зелена до заслон Ботев, след което е червена до върха и е идеална през целия път. Първия час вървим през гора, а след това сме изцяло на голо. Вода има на заслона под върха. На две места пък има малки поточета, ако изпитате нужда, но препоръчвам да се използват с филтрираща бутилка. В краен случай на туристическата спалня на връх Ботев продават бутилирана. Теренът е смесен, като в различните етапи се редуват почвени и каменисти участъци. Опасни места няма.

Можем да обособим няколко етапа на прехода:

 • От хижа Плевен до подбилната пътека към връх Ботев (1:15 часa)
 • По подбилната пътека до заслон Ботев (1:15 часа)
 • Финално изкачване от заслон Ботев до връх Ботев (1 час)

От хижа Плевен до подбилната пътека към връх Ботев

Първият етап почти изцяло преминава през гората. Тръгваме от хижа Плевен към връх Ботев по пистата нагоре, след което пътеката продължава наляво. Започва изкачване по хребета Мургата, което не е чак толкова трудно, но все пак си е наклон, задъхваме се. Като излезем от гората има един скалист участък, който не е сложен. Възможно е да имате неразположение ако сте с наистина голям страх от височини, но няма нищо опасно. Тук вървим по стълбовата маркировка, но постепенно се отделяме от нея. Тя продължава по зимния маршрут, известен още като пътеката по кабела, изкачвайки се до Млечния чал на старопланинското било. Нашата пътека сама ни водеше към подбилния туристически маршрут.

По подбилната пътека до заслон Ботев

Час и нещо след началото на прехода от хижа Плевен, започваме да вървим отново по равно. Подсичането на билото върви изцяло хоризонтално следващите 30-40 минути, по които виждаме хижа Плевен като малка точка. Пътеката е сравнително широка и само на малко места се стеснява. Отново нищо опасно през цялото време. В този участък са и двете поточета, които се стичат по скалите. В края на август имаха достатъчно вода.

Достигаме до едно място с красива панорама към Северен Джендем. Може да се отбием леко вляво от пътя, до една скала, откъдето гледката е най-обзорна и зашеметявща. Малко след това място наклонът започва да се увеличава. Достигаме до разклон, в който вляво от основната пътека към заслон Ботев се отклонява друга вляво, която директно изкачва връх Ботев. Да, малко по-кратка е, но за сметка на това е само нагоре, което значи доста задъхване. Ние си продължаваме към заслона, където хем можем да налеем вода, хем да се подкрепим с хапване.

Финално изкачване от заслон Ботев до връх Ботев

Оттук наклонът отново се увеличава драстично, като пътят прави серпентини, за да не се изнасилваме нагоре. Пътеката е предимно камениста, но напълно безопасна. След около час ни отвежда до станцията на върха. Така, бавничко преходът ни от хижа Плевен стига до връх Ботев. Едно от първите неща, които вероятно ще видим, са трите върха на Триглав – Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос. Поглед назад ни разкрива алпийското било на Стара планина с върховете Кръстците, Купена и Левски (Амбарица).

Триангулачният знак на връх Ботев се намира от северната страна на кулата, а не на сградата с надписа, където всеки се снима. В крайна сметка, горе сме. На границата между Южна и Северна България гледката е несравнима. Казват, че в ясно време на север се вижда река Дунав, а в не толкова ясно на юг са Родопските първенци. Удряме печатите, вземаме един чай от туристическата спалня и сядаме да се наслаждаваме на панорамите.

Накъде можем да продължим след изкачването от хижа Плевен до връх Ботев?

Време е да помислим и за продължението. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути до връх Ботев. Най-възможно е да слезете от връх Ботев до Видима над Априлци, но винаги може да по един от многото маршрути наоколо.

Ето всички варианти:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Априлци (кв. Видима) – връх Ботев град Априлци (кв. Видима) – хижа Плевен Връх Ботев – Стара планина Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) хижа Васил Левски – връх Ботев хижа Рай – връх Ботев град Априлци (кв. Острец) – хижа Тъжа – връх Ботев град Априлци – връх Устриката – връх Марагидик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.