хижа Плевен – връх Ботев

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х.Плевен( 42.748931, 24.894365 )
 • Крайна точка: вр.Ботев( 42.717674, 24.917407 )
 • Денивелация: 997 м1379 м - 2376 м
 • Дължина: 6.25 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 14.08.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Плевен до връх Ботев е един технически лесен, но физически малко по-тежък маршрут. С нормално темпо и с почивките, върхът се изкачва за около 3:30 часа, като основния проблем е накрая на прехода. Маркировката е зелена и е идеална през целия път. Първите 2 км вървим през гора, а след това сме изцяло на голо. Вода има на две места – бистри малки поточета, които в средата на август имаха достатъчно вода, така че е възможно да не пресъхват. Важно е да се знае, че ако решите да изкачвате връх Ботев през зимата, не е добре да минавате по подбилния маршрут, защото има повишена опасност от лавини. Можем да обособим три етапа на прехода – изкачване до подбилната пътека, подбилната пътека и атаката на върха.

Първият етап почти изцяло преминава през гората. Тръгва се от хижа Плевен по пистата нагоре, след което пътеката продължава наляво. Започва изкачване по хребета Мургата, което не е чак толкова трудно, но все пак си е наклон. Като излезем от гората има един скалист участък, който не е сложен. Възможно е да имате неразположение ако сте с наистина голям страх от височини, но няма нищо опасно. Тук вървим по коловата маркировка, но постепенно се отделяме от нея. Не сме сигурни дали имаше разклон. Лично ние не видяхме и пътеката сама ни водеше към подбилния туристически маршрут.

Има-няма час след началото на прехода, започваме да вървим отново по равно. Подсичането на билото върви изцяло хоризонтално следващите почти 3 км, по които виждаме хижа Плевен като малка точка. Пътеката е сравнително широка и само на малко места се стеснява. Само на едно място е пропаднала, но вече е отъпкана друга ивица встрани, така че лесно се преодолява. Отново нищо опасно през цялото време. В този участък са и двете поточета, които се стичат по скалите. От тях можете да напълните манерките.

Започването на третата част от маршрута ще познаем по потта на челото. Постепенно наклонът се увеличава, а край нас се редуват ту хвойна, ту боровинки. Трябва да следим къде да се отклоним от зелената маркировка. Личи си ясно, а освен това има голяма стрелка от камъни на земята. Тя ни показва директно връх Ботев, докато зелената маркировка минава през заслон Ботев. Не че оттам няма да стигнете до върха, но преходът оттам е една идея по-заобиколен.

И така, драпаме, драпаме, а върхът все така не идва. Кулата все ни се струва на ръка разстояние, но все не я стигаме. Наклонът в тази част на туристическия маршрут си е голям и доста ни задъхва. За да успокоим тези, на които им звучи страшно – намираме се по средата на обширно пасище, без никакви пропасти в радиус от един километър и само си пъшкаме по баира.

Така, бавничко преходът ни стига до връх Ботев. Едно от първите неща, които вероятно ще видим, са трите върха на Триглав – Голям Кадемлия, Малък Кадемлия и Пиргос. Триангулачният знак на връх Ботев се намира от северната страна на кулата, а не на сградата с надписа, където всеки се снима. В крайна сметка, горе сме. На границата между Южна и Северна България гледката е несравнима. Казват, че в ясно време на север се вижда река Дунав, а в не толкова ясно на юг са Родопските първенци. Удряме печатите, вземаме един чай от туристическата спалня и сядаме да се наслаждаваме на панорамите. А после можем да слезем по някой от маршрутите на юг – през Тарзановата пътека или по зимната маркировка.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

кв.Видима (гр.Априлци) – връх Ботев кв.Видима (гр.Априлци) – хижа Плевен Връх Ботев – Стара планина Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) гр.Априлци – вр.Устриката – вр.Марагидик хижа Амбарица – връх Купена хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица) местност Смесите – хижа Амбарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.