к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: к.к.Боровец( 42.257142, 23.597249 )
 • Крайна точка: вр.Мусала( 42.179194, 23.585250 )
 • Денивелация: 1493 м1432 м - 2925 м
 • Дължина: 12.5 км
 • Времетраене: 7:00 часа
 • Информация: 23.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак е записан туристическият маршрут за изкачване на връх Мусала (2925 м) от Боровец, но без лифта. Това видимо удължава прехода, но го прави доста по-интересен и истински. Преходът не е много труден технически, но за сметка на това е дълъг и изкачва денивелация от почти 1500 м. Можем да го разглеждаме на два етапа – от Боровец до хижа Мусала и от хижа Мусала до връх Мусала.

Следва се червената туристическа маркировка. Изкачването е предимно на открито, но в началото, при по-ниската надморска височина се движим през гора. Теренът през по-голямата част е каменист, а вода по маршрута има само до заслон Ледено езеро, но не е сигурно дали няма да е пресъхнал, затова се запасете много добре, ако не искате да давате по 2 лв. за малка бутилка в хижата.

Тръгваме от центъра на Боровец в посока Царска Бистрица. Там се отклоняваме наляво и тръгваме по поречието на Бистришка река, която следваме чак до хижа Мусала. Трудно ще се объркаме, дори да няма маркировка, защото вървим по улея по широк коларски път. Така е през половината преход, докато стигнем до долната лифтена станция на Маркуджиците. Точно преди моста има една просека между клековете и ние тръгваме по нея. Известно време сме между иглолистните, но постепенно храсти и дървета оредяват и все по-често се движим по поляни. Това е и единственият участък, по който имаме меко под краката си. Тук също така трябва да се оглеждаме по-зорко за маркировката, за да не се залутаме между храсталаците.

Скоро достигаме хижа Мусала, а гледката която ни се открива е поразителна. Мусаленския венец ни обгражда смазващо. Зъберите се издигат шеметно и ни оставят само да ги величаем. От хижата тръгваме по маршрута вдясно от езерото, където пътеките ту се стесняват, ту се разширяват. Мекото под краката вече го няма. Постепенно пътеката преминава по морени и така е до Ледено езеро. От тази гледна точка Мусала може да ни се стори прекалено отвесен, но това е само зрителна измама. Всъщност, то си е така, но пътеката криволичи достатъчно, за да смекчи изкачването.

След около час трябва да завършваме изкачването на връх Мусала, където ни очакват зашеметяващи гледки във всички посоки. Погледнато назад и надолу Ледено езеро и целия Мусаленски циркус са изумителни. На юг се извисяват Манчо, Маришки чал и Близнаците, които са прегърнали Маричините езера. Без затруднения се вижда дори връх Мальовица. Сами избираме по какъв маршрут да продължи нашия преход, защото изборът е голям – слизане към хижа Марицапреход към хижа Заврачицапреход към хижа Грънчар или в някоя от посоките по Мусаленския венец.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Чакър войвода к.к. Боровец – хижа Заврачица к.к. Боровец – хижа Марица /през Черната скала/ местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото) хижа Ястребец – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.