к.к. Боровец – хижа Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: к.к.Боровец( 42.263564, 23.604004 )
 • Крайна точка: х.Мусала( 42.198024, 23.587651 )
 • Денивелация: 1039 м1349 м - 2388 м
 • Дължина: 9 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 07.08.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът от Боровец до хижа Мусала е стария начин да достигнем до изходния пункт за връх Мусала. Лично ние предпочитаме него пред „магистралата“ след лифта. Но пък оттук маршрутът си е по-дълъг и изисква време. Средно се прави за по-малко от 4 часа. Като цяло, преходът е лек, с постепенно изкачване и само на места има по-голям наклон. Нищо опасно. Няколко пъти се прекосява река Бистрица, така че водата не е голям проблем. Маркировката е червена. Отлична е и не би трябвало да се лутате. По-голямата част минава през гора и само накрая се движим на открито. Има само една забележка, която ще споменем по-долу.

Тръгнахме от главния път към резиденция Царска Бистрица. Малко след нейния вход има табела, която указва, че маршрутът тръгва по черен път. Следва широк път,  който достига до река Бистрица и така, почти през целия път нагоре, тя ни съпътства. През първите 2.5 км маркировката често върви по много приятни горски пътечки. Това го казваме, защото дори да следите широкия път, пак ще стигнете на едно и също място. Просто на нас ни беше по-приятно по малките пътеки.

Така е до Разклон 7. Оттам нататък си я караме по широкото, щем не щем. Така е дълго време, почти 4 км, докато стигнем до долната станция на лифта Маркуджик. Тук, малко преди мостчето, има табела, която ни сочи, че трябва да излезем от главния път и да се шмугнем между клековете. Така и правим и оттук преходът ни отново ни става по-разчупен и интересен. За тази част трябва да споменем, че има един участък от около 100-ина метра, където по пътеката тече вода. Ние бяхме там в разгара на лятото и беше лесно за прецапване, но не сме сигурни как е през пролетта, когато се топят ледовете и е пълноводно. Това е забележката, за която бяхме споменали по-горе.

Продължаваме по маршрута напред и нагоре, а почти през цялото време сме обградени от клекове. Постепенно започват да ни се разкриват все по-величествени върхове и напускаме каменистата почва, за да тръгнем по малко „по-мек терен“. Тук-таме излизаме на някоя по-широка поляна и си следваме маркировката. Все по ясни стават очертанията на върховете Иречек и Мусала срещу нас. От Мусала се вижда само малка част, но все пак го различаваме.

Съвсем към края на прехода отново се пресича река Бистрица и от тук остава по-малко от километър, докато стигнем хижа Мусала, където да починем добре преди атаката на някой от върховете в съседство. Имаме голям избор и в радиус са 5-те най-високи върха на Рила – Мусала, Малка Мусала, Иречек, Дено, Студения чал.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

к.к. Боровец – хижа Чакър войвода к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Заврачица к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Марица /през Черната скала/ местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.