хижа Марица – връх Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Марица( 42.190003, 23.640730 )
 • Крайна точка: вр. Мусала( 42.179157, 23.585118 )
 • Денивелация: 1092 м1833 м - 2925 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 27.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Мусала от хижа Марица е един от сравнително леките подходи до първенеца на Рила и е подходяща за почти всеки, въпреки денивелацията от над 1000 метра. До хижата се стига най-лесно по директния коларски път от Боровец за около 4-5 часа, както и този през хижа Чакър войвода за същото време. Оттук до шапката на Балканите е малко повече.

Туристическата маркировка е със зелен цвят, но на места е нарядко, а някъде е избеляла. Наскоро са полагани и жалони, но и те са нарядко. Въпреки това пътеката почти навсякъде е добре отъпкана и върви на открито през цялото време. По-опитни планинари едва ли биха се залутали, но ако ходите рядко в планината, добре е да използвате GPS трака и да внимавате много. Теренът през по-голямата част е почвен, но като стигнем до изкачването на връх Мусала става по-каменисто. Половината преход е край река Марица, така че това е водоизточникът, чешми няма. Опасността е само от залутване из клека в участъка между хижа Марица и Маричини езера. Хубаво е да спомена, че местността е доста мочурлива и в началото на лятото все още по големи участъци от маршрута се цопа.

От хижа Марица до подножието на връх Мусала край Маричини езера

Тръгваме от хижа Марица по маршрута към връх Мусала, маркиран със зелена маркировка. В началото той върви заедно с червената. Не след дълго нашата се отклонява надясно, докато червената продължава към хижа Заврачица и хижа Грънчар. Клекът ни съпровожда почти през целия преход до Маричините езера, та и малко след тях. До тях трябва добре да се оглеждаме за пътеката и маркировката, за да не се залутаме. От двете ни страни са страховити зъбери, които ни показват колко всъщност сме малки на този свят. А да не говоря за красотата на тази долина! Навсякъде зеленина и пъстрота от цветя, шумоленето на реката и… абе, невероятно е!

Както споменах, местността може да е мочурлива в началото на лятото. Ние вървяхме по този маршрут в края на юни и газихме вода, но със стабилни обувки нямаше проблем и не се е стигало до мокри крака. Освен това на няколко места се налага да се прекоси река Марица без брод, която за щастие тук все още е сравнително тесен планински поток, но пък ако не внимавате, може да нагазите повечко. Като цяло не е дълбоко и няма опасност водата да ни повлече, така че спокойно.

В крайна сметка достигаме до подножието на връх Мусала. До тук стигаме за около 2 часа, дори може и по-малко. На 20-30 минути вляво са ни Маричините езера. Надясно е респектиращият склон, по който трябва да достигнем до най-високата точка на Балканите.

Изкачването на връх Мусала

Оттук нататък нямаме други проблеми, освен задъхването по баира. А то е доста сериозно. Но първо следва заслужена почивка на една страхотна поляна, близо до Маричините езера. Просто е задължително човек да поседне и да захвърли ума си нанякъде, за да стои просто и да черпи от енергията на Рила. На север се издигат Малка Мусала и Мусала, на юг Манчовците, Маришки чал и Близнаците, а между тях е долината на река Марица. Но пък и да не се застоява много, че после няма да може да тръгне.

Продължаваме прехода и постепенно започваме „атаката“ на връх Мусала. Още около половин час маршрутът върви из клек, този път по доста по-стръмна, но ясна пътека. Тук клекът на места е надвиснал над нея и на места вървим приведени. След това склонът преминава в камениста обвивка. Оттук насетне си е стабилно изкачване към премката между върховете Мусала и Голям Близнак, след което изкачваме върха по седловината. Това става по зимната колова маркировка, защото нашата зелена тръгва на юг към Близнаците и хижа Заврачица.

След това двучасово изкачване, е време за най-хубавото. Едва ли е нужно да описвам колко точно красиви са гледките, то е ясно. От тук погледът към долината, през която минахме, е зашеметяващ, а Манчо, Маришки чал и Близнаците са още по-внушителни. От другата страна пък се открива Мусаленския циркус начело с Ледено езеро. По средата сме на Мусаленския венец, който се различава ясно. Погледнато на изток, без проблеми се вижда и връх Мальовица. Изборът накъде да тръгнем е много голям, защото множество туристически маршрути се събират на връх Мусала.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Заврачица – връх Мусала хижа Мусала – връх Иречек хижа Мусала – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала Мусаленския венец – от изток на запад хижа Мусала – връх Дено хижа Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Мусала – Трионите – връх Малка Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.