хижа Марица – връх Мусала

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Марица( 42.190003, 23.640730 )
 • Крайна точка: вр.Мусала( 42.179157, 23.585118 )
 • Денивелация: 1092 м1833 м - 2925 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 23.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Мусала от хижа Марица е един от сравнително леките подходи до първенеца на Рила и е подходяща за почти всеки, въпреки денивелацията от над 1000 метра. До хижата се стига най-лесно по директния коларски път от Боровец за около 4-5 часа, както и този през хижа Чакър войвода за същото време. Оттук до шапката на Балканите е малко повече.

Туристическата маркировка е със зелен цвят, но на места е нарядко, а някъде е избеляла. Наскоро са полагани и жалони, но и те са нарядко. Въпреки това пътеката почти навсякъде е добре отъпкана и върви на открито през цялото време. По-опитни планинари едва ли биха се залутали, но ако ходите рядко в планината, добре е да използвате GPS и да внимавате много. Теренът през по-голямата част е почвен, като с повишаването на надморската височина става все по-каменисто. Повече от половината преход е край река Марица, така че това е водоизточникът, чешми няма. Опасността тук е само от залутване из клека.

Хубаво е да спомена, че местността е доста мочурлива и в началото на лятото все още по големи участъци от пътеката се цопа. Ние бяхме тук в края на юни и газихме вода, но със стабилни обувки нямаше проблем и не се е стигало до мокри крака. Още една скоба – на няколко места се налага да се прекоси река Марица без брод, която за щастие тук все още е сравнително тесен планински поток, но пък ако не внимавате, може да нагазите повечко. Като цяло не е дълбоко и няма опасност водата да ни повлече, така че спокойно.

Тръгваме от хижа Марица по зелената маркировка, която в началото върви заедно с червената. Не след дълго нашата се отклонява надясно, докато червената продължава към хижите Заврачица и Грънчар. Клековете ни съпровождат почти през целия преход до Маричините езера, та и малко след тях. До тук трябва да се оглеждаме по-добре за пътеката и маркировката, да не се залутаме. От двете ни страни са страховити зъбери, които ни показват колко всъщност сме малки на този свят. А няма да говоря за красотата на тази долина, навсякъде зеленина и пъстрота от цветя, шумоленето на реката и…

След това нямаме други проблеми освен задъхването по баира. Но първо следва заслужена почивка на една страхотна поляна, близо до Маричините езера. Просто е задължително човек да поседне и да захвърли ума си нанякъде, за да стои просто и да черпи от енергията на Рила – на север се издигат Малка Мусала и Мусала, а на юг Манчовците, Маришки чал и Близнаците.

Но пък и да не се застоява много, че после няма да може да тръгне. Продължаваме прехода и постепенно започваме атаката на връх Мусала. Още около половин час маршрутът върви из клекове, този път по доста по-стръмна, но ясна пътека. Тук клековете на места са надвиснали над пътеката и на места вървим приведени. След това склонът преминава в камениста обвивка. Оттук насетне си е стабилно изкачване към премката между върховете Мусала и Голям Близнак, след което изкачваме върха по седловината. Това става по зимната колова маркировка, защото нашата зелена тръгва на юг към Близнаците и хижа Заврачица.

Едва ли е нужно да описвам колко точно красиви са гледките, то е ясно. От тук погледът към долината, през която минахме, е зашеметяващ, а Манчо, Маришки чал и Близнаците са още по-внушителни. От другата страна пък се открива Мусаленския циркус начело с Ледено езеро. По средата сме на Мусаленския венец, който се различава ясно. Погледнато на изток, без проблеми се вижда и връх Мальовица. Изборът накъде да тръгнем е много голям, защото множество туристически маршрути се събират тук.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Заврачица – връх Мусала хижа Мусала – връх Иречек х.Мусала – вр.Дено – вр.Иречек – вр.Малка Мусала – вр.Мусала Мусаленския венец – от изток на запад хижа Мусала – връх Дено хижа Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Мусала – Трионите – връх Малка Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.