Хижа Мусала

 • Категория: Хижи
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Координати: 42.19818, 23.58741
 • Адрес:
 • Надм. височина: 2380 м
 • Брой места: 65
 • Отопление: Твърдо гориво
 • Кухня: Да
 • Водоснабденост: Да
 • Електричество: Да
 • Уебсайт: http://musalahut.com
 • Телефон: +359 896 661 454
  +359 896 715 199
 • Информация: 06.08.2016
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Информация за нощувката

Хижа Мусала (2380 м надм. в.) е една от най-посещаваните хижи в България и няма как да е другояче, тъй като е най-удобния изходен пункт към най-високия връх на България и Балканския полуостров – връх Мусала. Намира се по средата на класическия маршрут за изкачването му от хижа Ястребец. Освен това хижа Мусала е добър избор за старт на изкачвания към различни точки от целия Мусаленски венец и отвъд него. Най-близкото урбанизирано място до нея е к.к. Боровец. Оттам най-удобно е с лифта до хижа Ястребец и след това 4 км ходене по водоравен широк път. Друга възможност е около 4 часа преход от долу, по стария маршрут, който следва червената туристическа маркировка.

Хижата представлява двуетажна дървена постройка с капацитет 65 места, която работи целогодишно. Не трябва да се бърка с голямата и печално известна хижа в непосредствена близост, която е в строеж от 1984 г. В момента (2016 г.) в строеж е още една хижа край езерото, която е изцяло каменна. Не трябва да я бъркате и с нея.

Хижа Мусала не е водоснабдена, а електричеството е на агрегат, което позволява да има осветление и да могат да се заредят телефони. Имайте предвид, че е възможно електричеството да бъде изключено през нощта. Отоплението е на твърдо гориво. Има туристическа столова и кухня, в която винаги има нещо за хапване. Тоалетната е извън хижата, а баня няма.

Нашите впечатления от хижата не са никак добри. Отношение – нулево, а цените са далеч отвъд думата „хижа“. Работи повече като „печатница за пари“, отколкото като хижа. Максимално се възползва от местоположението си, туристическия поток и други неблагоприятни за туристите фактори. Нощувката е поносима, но цената за пакетче солети е левче, вафла – левче и минерална вода 0.500 л. – 2 лв. Няма да обсъждаме салати, супи и скара. Всичко би изглеждало приемливо, ако нямаше никакъв достъп до хижата, но тук спокойно си бяха паркирани високопроходимите автомобили. Били сме на много по-труднодостъпни места с двойно по-ниски цени, както трябва да бъде на всяко място, наречено хижа.

Условията в повечето стаи понякога са като на нормална хижа. Но има такива, особено туристическите спални, които в никакъв случай не отговарят на „луксозните“ цени в нея. Някъде имаше продънен под и вода по него. За контактите първо се замисляш, преди да се престрашиш да ги използваш. Едва ли наровете в мебелните магазини са непосилни за такава оборотна хижа, че да пазят тези от времето на основаването (така изглежда), а продажбата на три кебапчета със сигурност избива една възглавница или чаршаф, които на места липсват. Където са си на място, не е ясно от кога не са подменяни с нови. Дори и да попаднете в нормалните стаи, пак не е сигурно дали откъм чистота ще го докарат. Персоналът изглеждаше като да мисли повече за бирата, отколкото за задълженията си. И накрая – не очаквайте да ви настанят в стая, каквато сте резервирали. Дори да сте се договорили за двойка, пак може да се окажете на нар.

Като цяло, препоръчваме да пропускате хижа Мусала. Дори смятаме, че е срамно до най-високия връх в страната и на Балканите да има подобно място, тъй като е поредното нещо, което придава този неприятен облик за България. Този път пред множеството чуждестранни туристи, които изкачват Мусала ежегодно.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Мусала – връх Дено Мусаленския венец – от изток на запад хижа Мусала – връх Мусала – Трионите – връх Малка Мусала хижа Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Мусала – връх Иречек връх Мусала – Рила хижа Ястребец – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.