к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: к.к.Боровец( 42.266352, 23.600948 )
 • Крайна точка: вр.Мусала( 42.179194, 23.585250 )
 • Денивелация: 571 м2354 м - 2925 м
 • Дължина: 7 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 23.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Мусала през хижа Ястребец (достигната с лифта) е класическия маршрут за изкачване на най-високия връх на Рила. Мусала е най-високият връх както в България, така и на целия Балкански полуостров. Неговите 2925 м и сравнително лесното му изкачване го правят много популярен сред всякакви групи от хора – от най-запалените планинари, до най-обикновените и нетренирани хора. Изходен пункт за изкачване е един от най-известните зимни курорти в България – Боровец, а неговата близост до София го правят атрактивна цел за слънчевите уикенди. Мусала е достъпен през цялата година, въпреки че на него има сняг през средно 254 дни в годината.

Трябва да се знае, че на лифта през лятото има доста големи опашки и чакането няма да е малко. От Боровец се изкачваме до хижа Ястребец с лифта, който ни вози около половин час, но спестява поне 3 – 4 часа преход до хижа Мусала. От хижата започва и нашият туристически маршрут, който следва през цялото време червената маркировка, която трябва да отбележим е в доста добро състояние. Но дори да не е, едва ли ще можете да се изгубите, заради наплива от ентусиасти, превърнал този  маршрут в магистрала, което му определя славата на класически маршрут. Следва около 4 км почти водоравен преход по широка планинска пътека до хижа Мусала, който да ни загрее за изкачването на връх Мусала.

А то също не е толкова сложно, но пък е доста по-задъхващо. Наклонът драстично се увеличава, вървейки покрай Мусаленските езера. Пътеката се вие нагоре и постепенно набираме височина. Малко по малко пътеката става все по-камениста и все по-често вървим по каменните морени. След около час и половина след хижа Мусала достигаме до заслон Еверест или Леденото езеро, както му казват поради близостта до едноименното езеро.

Оттук нагоре следва същинската атака на върха. Можем да я направим по два начина – лятната и зимна туристическа маркировка. Зимната е стръмна и по-опасна, но за сметка на това е обезопасена с метално въже. За предпочитане от по-неопитни и нетренирани туристи е лятната, която ще ни отведе до върха на България за около час преход. Тя е доста по-широка и безопасна, но в късна пролет и началото на лятото може да има някои все още заснежени участъци, където е добре да обиколите по зимната.

В крайна сметка достигаме до заветната точка на нашия маршрут. Там се намира Метеорологичната станция със заслона, където може да изпиете чаша чай (ако е отворен), както и Научно изследователска обсерватория. Местоположението на Рила е основен фактор за невероятната гледка, която се разкрива от Мусала, тъй като могат да се видят най-високите планини в България – Пирин на юг, Родопи на югоизток, Стара планина на север-североизток и Витоша на северозапад. Така завършваме най-комерсиалния преход в нашата страна.

Оттук можем да продължим в няколко посоки. Слизане към хижа Марица, преход към хижа Заврачица, преход към хижа Грънчар или в някоя от посоките по Мусаленския венец.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

к.к. Боровец – хижа Заврачица к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Чакър войвода к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Марица /през Черната скала/ местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.