хижа Мусала – връх Мусала

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х.Мусала( 42.197876, 23.587375 )
 • Крайна точка: вр.Мусала( 42.179258, 23.585253 )
 • Денивелация: 543 м2382 м - 2925 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 23.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от хижа Мусала до връх Мусала (2925 м) е може би най-популярният преход в България. Хижата е най-удобният изходен пункт за изкачване и всяка седмица през лятото хиляди хора изкачват първенеца на Балканите. Въпреки че е най-високият връх, Мусала не е труден за изкачване. Когато го погледнем от Мусаленските езера може да ни се стори много високо, но фактите говорят – разликата в надморската им височина е само 500 м. Освен всичко, пътят е доста отъпкан и това допълнително ни улеснява. 2 часа и половина е нормално време с нормална физическа подготовка.

През по-голямата част теренът е каменист, така че не е препоръчително да сте с тънки подметки, но ако решите с гуменки – ще го преживеете. По пътя има един чучур с вода, почти до заслон Ледено езеро, но и в хижата да купите. Не разчитайте на заслона на върха, защото невинаги работи. Преходът е изцяло на голо, така че внимавайте с обедните часове, колкото и прохладно да ви се струва там горе. Маркировката е червена и е перфектна.

Тръгваме от дясната страна (запад) на езерото пред хижа Мусала. Започва изкачване по криволичеща камениста пътечка, която заобикаля първото възвишение. Ако сме пропуснали да споменем, че отвсякъде ни заобикалят величествени върхове, то сега е времето. Колкото и да не е труден преходът до връх Мусала, вървейки между огромните канари се чувстваме незначителни.

Постепенно пътеката започва да върви по морени и така до заслон Ледено езеро. Тук върхът ще ни се стори най-труднопреодолим, тъй като шеметно се извисява право пред нас. Да, ама не. Пътеката така криволичи, че наклонът почти не се усеща. Има и вариант да минете по въжетата на зимната колова маркировка, но ние сме записали този трак по стандартния маршрут.

Има-няма час и вече се щракате с пирамидата на върха. Няма нужда да споменаваме какви гледки ни се разкриват. На юг са Маричините езера, на север Ледено езеро и местността, от която дойдохме. На изток Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м), а в далечината на запад можем да видим Мальовица (2729 м). На сградата на метеорологичната станция ще видите табели с маршрутите до съседните обекти. Оттук сами избираме по кой маршрут да продължи преходът ни – слизане към хижа Марицапреход към хижа Заврачицапреход към хижа Грънчар или в някоя от посоките по Мусаленския венец.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Мусала – връх Мусала – Трионите – връх Малка Мусала хижа Мусала – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала Мусаленския венец – от изток на запад хижа Мусала – връх Иречек хижа Мусала – връх Дено връх Мусала – Рила хижа Ястребец – хижа Мусала хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.