Най-четените статии в Trips Journal за първата година

Едва когато завърших последния ред на тази класация, разбрах колко точно статии съм написал в блога на Trips Journal. Допреди няколко дни мислех, че са не повече от 10-ина. Чак се изненадах, че са цели 18, при положение че се бях фокусирал върху търсенето и въвеждането на туристически маршрути, забележителности и хижи. Измежду другото драсках по някой ред, а то се оказва, че съм го правил по повече от веднъж месечно. Trips Journal стана на 1 година преди 3 дни, значи мога да си пожелая музата да ме обладава по-често, а за първата годишнина направих кратка равносметка и подредих статиите по популярност:

12 леки маршрута на около час (и по-малко) от София

В София си ходят на планина, това си е! Тази статия се утвърди като лидер, въпреки че е само на 3 месеца и беше публикувана в най-върлата зима. Лично аз не се учудвам, че е добила такава популярност, защото това забързано ежедневие в столицата дава сериозни предпоставки за отмора и кратки излети през уикендите. Природата е естествен враг на стреса и лекува безотказно глава, пълна с безброй глупости. А като сметнем и семействата с малки деца, броят на заинтригуваните се увеличава сериозно.

Маршрути до най-високите върхове на планините в България.

Най-високите върхове на планините в България - картаПървата систематизирана статия в Trips Journal. Никъде не успявах да открия на едно място маршрути за Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх, камо ли за всичките 39 планини в България. Което поставя любители на такива непопулярни дестинации (като мен) в задънена улица. Тук-таме се намират тракове, но почти без описание на маршрута. Затова първо обединих всички върхове в една таблица и тръгнах да ги обикалям, за да може информацията да бъде по-актуална. Остават още няколко и с радост ще мога да заявя, че всичко е от първа ръка.

Няколко причини да започнеш да правиш преходи.

И само един човек да е тръгнал по туристическите маршрути, след като е прочел тази статия, ще съм изключително радостен, че съм успял да помогна на някого. Вътрешно имам усещането, че за толкова много прочитания, бройката е значително по-голяма. Целта ми е да накарам повече хора да предпочетат природата пред мола, телевизора или компютъра и ще продължавам да действам в тази насока. Това е и приятната изненада в класацията за мен. Предполагам е изненада не само за мен, тъй като много малко хора я посочиха в своя Топ 3.

Маршрути до 10-те най-високи планински върха в България.

Тази таблица беше втората стъпка след маршрутите до всички планини, но смятам, че й трябва още малко време да надмине предшественика си. Тук ситуацията беше същата – всичко, който откривах, беше класация по височина и по малко описание за всеки връх. Но никъде маршрути. Надявам се да имам възможност да разширя таблицата. Но сигурното е, че ще има и други подобни в бъдеще. Предполагам, че ще със стопяването на снеговете по тези високи места и наплива на хората към тези върхове, отново ще възвърне „силата“ си.

Какво е да си хижар? Българските хижари отговарят в едно изречение.

Нужно е един хижар да заговори, за да привлече вниманието върху себе си. А какво остава, когато го направят цели 36, в отговор на въпрос, актуален от зората на човечеството. Хем на мен ми беше интересно, докато пишех статията, хем на хората (явно), докато са я чели. Нищо чудно, че за по-малко от месец успя да се изкачи чак до 5-о място в класацията за най-четени статии на Trips Journal.

Останалите статии

Хвърли един поглед и на останалите статии, за да не се чувстват изоставени! Те имат нужда от теб! 🙂 Ето как са подредени те на опашката на класирането:

 1. Интересни факти за планините, които са малко известни за повечето хора.
 2. Преходът и змията. Как да ходим по-спокойно по туристическите маршрути?
 3. Hiking, Trekking, Backpacking… Какво означават и какви са разликите между тях?
 4. Защо да избереш ниските планини?
 5. За Краище и Трънско или Швейцария на Балканите
 6. Преходи с деца? Как да превърнем дългото ходене в приключение за тях?
 7. Това е моят ТОП 3 на преходите за 2016 г. А какъв е твоят?
 8. Как да направим прехода в горещо време по-приятен?
 9. Лавини и лавинна безопасност. Какво трябва да знаем?
 10. Преход по пълнолуние от Черни връх до Камен Дел и мистиката на лятното слънцестоене.
 11. Опознай родината със „Скреч картата на България“.
 12. Интересни и забавни картинки, които ще те накарат да се усмихнеш
 13. Как да подсилим изживяването по време на прехода?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.