Маршрути до 10-те най-високи планински върха в България.

Малко по-долу ще предоставя таблица с маршрути до 10-те най-високи планински върха в България. Всъщност, в нея не са точно 10, а 12. Веднага обяснявам защо. 8-ото място се дели от Каменица и Малък Полежан. За да няма ощетени върхове, реших да ги поставя заедно и да не оставям 9-ата позиция празна, която ще бъде за Баюви дупки. Следва последната, 10-а позиция. Там също работата е спорна и затова реших да направя компромис. На много места виждам, че се пропуска връх Безименен в Рила и директно се минава на Дено, който е на един поглед разстояние отсреща. Ако се смята Безименен, той трябва да бъде под номер 10, само с два метра над Дено. По този начин го изхвърля от класацията, но аз реших да го запазя. Така че, общо, давам 2 върха бонус.

Интересното е, че повечето от върховете са на групи и е съвсем възможно да се изкачат по няколко наведнъж. Такъв е случаят с Мусаленския венец, по който са разположени всички върхове в Рила от тази класация. За ден спокойно можете да отметнете всички рилски първенци от таблицата, стига да имате здрави крака и да не ви е страх от високо. Маршрутът от хижа Чакър войвода (или по-удобно от хижа Мусала, който все още нямам), в комбинация с билото от Мусала до хижа Ястребец, минава последователно през Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала и Безименен.

Малко по-различна е ситуацията в Пирин, където може да ви трябват няколко дни. Един преход от хижа Яворов до хижа Вихрен отмята четворката Баюви дупки, Бански суходол, Кутело и Вихрен. С повечко усилия можете да вземете Голям и Малък Полежан в един ден с Каменица през Тевно езеро.

Такива сериозни преходи са по-скоро за хора с добра подготовка и повече планинарски опит. Затова в таблицата ще представя маршрутите до върховете поотделно и от най-удобните подходи, за които имам информация. Сигурен съм, че по този начин ще бъдат полезни за много повече любители на планината и ще улесня търсенето на хората, които са си поставили за цел 10-е най-високи върха в България.

Ще спомена също, че е напълно възможно да има и други подстъпи, за които нямам информация или, за да не претрупвам, съм решил да не добавям в този списък. Ще допълвам в движение.

ВръхПланинаНадм. височинаМаршрути
1вр. МусалаРила2925 мВсички маршрути до Мусала
2вр. ВихренПирин2914 мВсички маршрути до Вихрен
3вр. КутелоПирин2908 мМаршрут 1
4вр. Малка МусалаРила2902 мМаршрут 1, Маршрут 2
5вр. Бански суходолПирин2884 мМаршрут 1, Маршрут 2
6вр. ИречекРила2852 мМаршрут 1, Маршрут 2
7вр. ПолежанПирин2851 мМаршрут 1
8вр. КаменицаПирин2822 мМаршрут 1, Маршрут 2
 вр. Малък ПолежанПирин2822 мМаршрут 1
9вр. Баюви дупкиПирин2820 мМаршрут 1, Маршрут 2
10вр. БезимененРила2792 мМаршрут 1
11вр. ДеноРила2790 мМаршрут 1

7 Коментари

 1. Браво!

 2. Браво!

 3. Интересно,заинтригуващо

 4. Защо е изпуснат връх Ушиците 2837 близо до Полежан, както и Голяма Стража 2810, и Малка Стража 2802……Абе доста са изпуснати

 5. Не само тези 3 върха са изпуснати, ами и връх Кутело 2, който е само по-нисък от Кутело 1 само с 1 метър (2907). Да не говорим, че е нелепо 2 отделни върха да се броят за един, какъвто е случая с номер 8. Друг е въпросът доколко Малък Полежан

 6. Тази подредба на върховете я има в не един източник. Това, разбира се, не я прави задължителна, но със сигурност общоприета. Което не може да се каже за наличието на връх Кутело 2, както и Баюви дупки 2 и 3…. Тези върхове се водят безименни. И нанасянето на имена в някаква съмнителна карта, която работи на i-phone не ги легализира. Двете адекватни карти на планините в Бг са на бгмаунитус и на гармин.
  Така че, изказвайки мнения, моля, бъдете акуратни.
  Както и ако не сте съгласни, вместо тъпанарски хейт, напишете информация, подплатена с данни и тракове.

 7. Реално си изпуснал връх Ушиците 2838 м.н.в, връх Голяма Стража 2802, и връх Малка Стража 2799

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.