Как да подсилим изживяването по време на прехода?

Скачане от скала на скала

Интересните истории ни заобикалят отвсякъде, а ние доста често ги изпускаме без дори да го знаем. Понякога, само стъпка встрани е нужна, да промени изцяло целия маршрут. В ерата на интернет имаме възможност да четем десетки случки на ден и в един момент започваме да се питаме „Абе, как пък един път не се случи и на мен нещо такова?“. Ами, може би не търсите достатъчно.

За да намерим нещо, трябва да го търсим, иначе всичко друго си е чист късмет. А пък той, нашият късмет, един… . Като се замислим, със сигурност можем да допринесем за намирането на авантюрата. Ако Индиана Джоунс не завираше нос където не му е работа, нямаше да го дават по телевизията толкова много. Така и не го видях излегнал се на дивана с чипс и бира (макар че и това си има своя чар), подминавайки всяка ситуация. Вие нямате нужда от приключения чак в такива мащаби, но можете да следвате идеята.

indiana-jones-running

По-долу ще опитаме да се сетим за няколко съвета, които да подсилят изживяването ни по време на преход, но искаме да подчертаем, че всичко трябва да бъде в рамките на разумното.

Стоенето вкъщи не помага

Просто го направете! Както съветва една известна търговска марка. Първата стъпка към интересния преход е да отидете на такъв. Домашният уют не е предпоставка за приключение и не трябва да си търсим извинения да не тръгнем. Няма нужда да сме в планина за да правим преход, нито е задължително да има маркирана пътека – там където има воля, има път. Това са само ненужни оправдания. Просто трябва да излезете.

razrushena-kyshtaБъдете любопитни

Не изпускайте нищо, което би могло да се окаже интересно, без да разберете повече за него. Ако маркировката свършва, но оттук тръгва тънка пътечка, последвайте я! Или влезте в някоя от издъхващите къщи по селата, които разказват прекрасни истории (ако няма опасност да се срути върху вас). Оглеждайте се повече, докато ходите, току виж сте забелязали тънката струя дим от тлеещо дърво. Така хем ще спасите една гора от пожар, хем ще има да разказвате как сте успели да опазите природата.

Търсете разнообразието

Вървенето по едни и същи маршрути със сигурност ще стане доста еднообразно в даден момент, затова започнете по обозначената пътека и при първа възможност излезте от нея. Бъдете готови да се изгубите. Бъдете готови и да се поизпотите. Бъдете готови да вървите по леки пътеки, по тежки терени, през поля, гори и чукари.

Хвърлете се в непознатото

Вместо да избирате изключително популярни маршрути за вашия преход, по-често ходете по такива, за които не сте чували. Често, преди да тръгнем, сме прочели толкова много за един маршрут, че, докато го вървим по него, сякаш сме го изминавали и преди. Заменете някои от известните преходи с такива до Стража, Китка или Голям Дебелец, например. Пътеписи за тях ще намерите много по-трудно и ще ви държат в неведение до края. Бонус: из рядко изкачваните планини шансът за среща с диви животни е значително по-голям. Аз, лично, съм срещал животинки в поне 75% от непопулярните дестинации, на които съм бил – сърни, елени, диви зайци, лисици, язовци и дори костенурки.

Бъдете отворени

krai-lagerniq-ogyn

Търсете контакта, а не бягайте от срещите с непознати. Едни от най-интересните истории са свързани с неочаквано ново познанство. В хижите се събират толкова много интересни хора, които са видели и преживели най-разнообразни случки. Използвайте всяка възможност да заговорите някого край лагерния огън пред хижата. Дори пастирът на забутано планинско селце сигурно е видял много повече от вас, а бабите и дядовците винаги могат да ни върнат в миналото по техния си, очарователен начин.

Виждайте красотата във всичко

Ако не всичко ви е розово пред очите, преходът е идеалния момент да опитате да гледате по-цветно на живота. Отваряйте си очите добре, защото има толкова много красота в природата.

kompas-i-kartaПредизвикайте се

Тук трябва да сте по-внимателни, за да не се изсилите прекалено много. Но, знаейки възможностите си, може да опитате да изминете маршрута без почивка или да пробвате да го вземете с половин час по-малко от обявеното. Тествайте ориентацията си на места, в които само природата ви е приятел, а също така можете да пробвате да минете през трудно проходима гора и да си направите здрав глиганинг.

Позитивното мислене е ключ към всяка врата

Бъдете благодарни на възможността, която имате и тя също ще ви отвърне със същото. Когато сте позитивни, загърбвате повечето неприятни мисли и предизвиквате хубавите моменти.

Върнете се в детството

Децата виждат света по собствен, необикновен начин. Ако успеем да погледнем през техните очи отново, със сигурност ще подсилим своето изживяване.

Водете си дневник

Това може да не даде отражение в текущия преход, но след години със сигурност ще се радвате да си припомните приятните моменти.

pisane-na-dnevnik

2 Коментари

  1. Супер статия и страхотни съвети! От всичко изброено, не водя само планинарски дневник, а рибарски такъв 🙂 Много сте готини, следя Ви почти от стартирането. Успехи и ще се видим по някоя пътека 🙂

  2. Страхотна статия.И на мен ми хареса,но не съм съгласна със съвета да си разнообразите паршрута и да не следвате маркировката.Не го правете може да ви коства много.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.