Как да направим прехода в горещо време по-приятен?

Преход в горещо време

Въпреки че пролетта и есента са най-подходящите сезони за преходи, много хора грабват раниците в разгара на лятото и се отправят към туристическите маршрути. Променливото време, в комбинация с нарастващата заетост на хората, намаляват драстично шанса за приятен уикенд в планината. През лятото поне можем да разчитаме на климатичните условия. Отпуските, дължината на деня, разцъфналата природа са също част от предпоставките да изберем топлия сезон за нашите преходи.

Да, но тогава се появява един друг проблем – жегата. В България много често температурите превишават 25 градуса още в началото на месец май и се задържат така до края на септември. Да не говорим, че през голяма част от този интервал до над 30°-35°C. Това ни кара да се замислим какво можем да направим, за да имаме колкото се може по-приятното изживяване в дните сред природата.

Ето и няколко съвета за справяне с горещото време, които смятаме, че ще ви бъдат полезни и ще помогнат да се насладите на своето пътешествие:

Планиране:

Първото и основно нещо, което винаги правим преди да поемем по някой туристически маршрут, е планирането. Още преди да сме започнали прехода, можем да минимизираме влиянието на жегите върху удоволствието ни от него.

peika-pod-dyrvoДобро разпределяне на времето

 •  Стартирайте възможно най-рано. Най-удачно е преходът да започва с първите слънчеви лъчи. Вече има много източници, от които да разберете точно в колко часа е изгрева, така че навийте алармата за половин час по-рано и не се бавете.
 • Не чакайте да стане обяд, за да направите обедната почивка. Препоръчително е да не се върви след 11:00 – 11:30 ч. Колкото по-рано можете да спрете, толкова по-добре, но всичко зависи от дължината, която сте планирали. Ако прецените, че можете да си позволите обедна почивка още в 10:00 ч. – още по добре.
 • Почивайте поне до към 15:00 ч. Както при предната точка, така и за тази важи максимата „колкото повече можем да си позволим, толкова по-добре“, така че 16:00 е идеален час за тръгване. По нашите географски ширини слънцето е най-силно между 11:30 ч. и 15:00 ч., така че е хубаво да спазвате тези рамки.
 • Изберете идеалната сянка. Спасението ни от тежките жеги трябва да се съобрази и с преместването на слънцето, защото не винаги ще можем да намерим дърво, чиято сянка да следваме.
 • Удължете обяда си максимално. Разделете порцията си така, че да покрие по-голям диапазон от време. По този начин ще бъдете заситени и за обяд и максимално дълго след като подновите прехода си.
 • И да добавим нещо от нас – хубава книга. Когато се унесем в приятна история под приятна сянка, почти забравяме за жегите и обедните часове минават изключително бързо.

Маршрутът да е съобразен с ландшафта

Изборът на самия маршрут е също много важен и по-точно заобикалящата ни околна среда по него. Ако можем да изберем подходящ маршрут, може дори да не усетим, че ходим в горещините на юли или август. Може да потърсите такъв от нашите списъци тук.

Горска пътека

 • Избирайте маршрути, които се движат възможно най-дълго сред гори. Гората разхлажда по своя естествен начин. Дори пътеката да е открита, печелим няколко градуса само от заобикалящата ни растителност.
 • Избягвайте коритата на големи реки, особено през пролетта. За някой този съвет ще се стори странен на първо четене, но влажността на въздуха край реките често е значително висока, което прави дишането доста по-тежко. Такова усещане сме имали и край малки поточета, но рядко, и според нас това е било повлияно по-скоро от местността.
 • Избягвайте преходи в пустини. Това е в кръга на шегата, колкото и да е вярно.

Надморската височина е ваш приятел

Тук ще наблегнем на връзката на надморската височина с температурата. Има една теория, че температурата пада с 0.75 градуса с изкачването на всеки 100 м. Не й вярвайте! Има редица фактори, които влияят на климата и за всяка планина и местност всичко е много различно. Просто тази теория често съвпада с реалността и е успяла да се наложи.

Наистина, с промяната на надморската височина в положителна насока, термометърът показва по-малко и колкото по-високо е нашият маршрут, толкова по-приятна е температурата. Затова, когато планирате прехода си, съветът ни е да оставяте ниските планини за пролет, есен или зима и да наблягате на високите през лятото. Когато сме ходили към Вихрен и Мусала през август, сме засичали температури около 10°-12°C. По същото време във Верила и нейния Голям Дебелец (1415 м), се пукаме от жега, въпреки че гората е почти до самия връх. В секцията ни с маршрути може да сортирате по надморска височина и да откриете подходящ.

Защита от слънцето

Много често преходите продължават по 7-8 часа. Заедно с това, на всеки 1000 м надморска височина, интензитетът на лъчите се увеличава с около 20%. Не се заблуждавайте, че е хладно. Изгарянето е най-малкото, с което ще се разминем ако не използваме някаква защита.

shapka-za-prehodi ochila-za-prehodi

 • Крем против изгаряне. Едно от най-важните неща, които трябва да имате под ръка. Гледайте защитата да е поне 30 фактор и нанасяйте на всеки 3-4 часа.
 • Шапка. Другият задължителен елемент в нашата екипировка. Най-добрият вариант е такава с протектор за врат. Шапка с периферия също е добър избор, но понякога се оказва неудобна и пречи. Трети вариант – тъй наречената шапка „идиотка“.
 • Очила. Може да не усещаме, но очите доста страдат от силното слънце. Особено в планината, където филтрирането на UV лъчите не е толкова добро. Има доста очила, които не позволяват проникването на UV лъчи до самото око. Те са подобни на очилата за гледане под вода и прилепват плътно около очите, но са затъмнени.
 • Дрехи. Колкото по-голяма част от тялото ни покриват, толкова по-добре. Разбира се, трябва да са леки, да дишат добре и да отвеждат влагата.
 • Чадър за преходи. Ако маршрутът ви е много дълъг и почти изцяло на открито, то тогава ще е добре да се запасите с един от специалните чадъри за преходи. Водят се най-добрата защита за такава цел, защото пускат сянка върху най-голям периметър. Не сме използвали такъв, затова информацията ни не е от първа ръка.

Екипировка

Готови за преход

Няма как да не говорим за екипировка, когато става дума за различни условия за трекинг. Максимален комфорт в горещините се постига с подходящо оборудване и ние ще се опитаме да дадем няколко насоки за това.

 • Избягвайте памука. Колкото и да наблягате на естествените материи, за трекинга и планинарството често решенията са в синтетиката. Особено в жегите. За тялото най-важно е дрехите да бъдат максимално леки и дишащи. Памучните облекла задържат влагата и им трябва много време докато изсъхнат, което ги превръща във враг на летните преходи.
 • Блузи и якета. От кръста нагоре препоръчваме тънки синтетични блузи с дълъг ръкав, за да може ръцете също да са предпазени от слънцето. Предполагаме, че повечето от вас ще сложат ветровка в раницата, за всеки случай. Тя също трябва да диша възможно най-добре, а е хубаво и да има колкото се може по-широки отвори с цип под мишниците.
 • Панталони. Краката също трябва да са добре отворени. Късите панталони са най-удачния вариант. Добре е да се замислите за дълъг панталон, който лесно се модифицира в шорти, за да се подсигурите, ако ще нощувате в планината на хладно.
 • Обувки. Съвсем очевидно е, че и те трябва да бъдат леки и дишащи. Водоустойчивите и кожените обувки ограничават сериозно възможността на краката ви да дишат, затова ги избягвайте в горещото време. Най-добре ще ви бъде със специални летни туристически обувки или обувки за бягане.
 • Чорапи. Докато сме на темата за ходилата е хубаво да се огледаме за подходящи чорапи. В магазините за туристическа екипировка продават доста модели дишащи и стегнати, които отвеждат влагата навън и съхнат бързо. Винаги използвайте чорапи, които пасват идеално на крака. Ако са по-широки ще доведат до повече триене с кожата, следователно повече потене. Ако са твърде тесни може да ограничат кръвообращението, което води до сериозен дискомфорт и подувания.

Да се разхладимХидратация

Често срещана грешка при хората, които тръгват по туристическите маршрути, е недостатъчното пиене на вода. Това може да повлияе зле на здравето ви, а също и да доведе до проблеми по време на прехода. В тежките жеги е особено наложително да консумираме течности по-често.

 • Колко трябва да пием? Всичко е доста индивидуално, но можем да предложим някакво средно мерило. В горещите дни се смята, че е добре да се пие поне половин литър на час. Същото важи и за времето прекарано високо в планината, независимо че там е сравнително по-хладно. Все пак въздухът е по-разреден и сух. При по-високо натоварване, нужното количество може да нарасне. При спазване на повече от горните препоръки – да намалее.
 • Златно правило е, че не трябва да чакате да ожаднеете.
 • Гледайте по маршрута да има повече места с питейна вода или някакви поточета. Но с едно наум за правилото с влагата от по-рано.
 • Потопете дрехите. Или другояче казано – когато стигнете до водоем намокрете блузите, които носите. Едната я облечате, а останалите сложете в непромокаема торбичка в раницата. Щом тази на гърба ви изсъхне, вадете другата.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.