Опознай родината със „Скреч картата на България“.

Карта Опознай БългарияСигурен съм, че се случва на почти всеки, който завърти глобуса, да потърси с поглед България върху него, дори неусетно. И всеки, който го е правил, знае, че на някои глобуси трябва сериозно взиране, за да я открие. Колко е малка става ясно още в ранните уроци по география, когато господина или госпожата ни я сравняват с Русия, САЩ, Франция. Като отраснем я виждаме пак такава, докато избираме къде по света да прекараме почивката си. Постепенно тя избледнява като туристическа атракция в съзнанието ни, отстъпвайки място на все по-достъпните нови хоризонти. Може би е прекалено малка, за да захрани интереса ни.

Не, това никак не е вярно. Много от нас не са се замисляли колко голяма е всъщност тя. Толкова голяма и забележителна, че дори да разполагаме с години за непрекъснато странстване из нея, няма да ни стигнат, да я обиколим напълно.

Това се опитват да ни покажат и приятелите от „ШантавоЕ“ със своята скреч карта, която ни напътства в разкриването на България. Нетърпението да изтрием посетените от нас дестинации бързо ще ни отведе в реалността – страната ни е толкова голяма, че и най-големите пътешественици едва ще успеят да изтрият половината полета. От „ШантавоЕ“ са заложили една постижима цел – 100 забележителни места из цялата страна, но със скрито послание са ни разделили картата на 265 части за изтриване – толкова, колкото са всички общини. Не всички от тези 100 забележителности са познатите обекти от книжката с печати. Наред с Рилския манастир, Царевец и Стария Несебър ще откриете Клисурския манастир, Фарът в Шабла и още много други, не толкова популярни, но интересни дестинации. Такива, които рядко откривате във статии, форуми и брошури. Целите са разделени в няколко категории: музеи, църкви, върхове, пещери и водопади, архитектурни резервати и природни забележителности. Остава само да ги обиколите.

5.karta-na-bulgaria-za-iztrivane-600x600

Всичко, което трябва да направите, е да изберете своя маршрут и да се оглеждате за кръгчетата по картата. Към всяка цифра ще откриете съответния обект долу в легендата. Веднага щом го посетите, ви е разрешено да вземете монета и да изтриете сивото поленце, което ще се обагри в един от трите цвята на българското знаме. Още една символична цел – да се сдобиете с флага на България като я опознаете изцяло. Ако наминете до някое населено място, но не стигнете до местната забележителност, може да изтриете около кръгчето, а него да оставите сиво, за да ви напомня, че трябва да се върнете отново.

3И да се върнем към онова число 265. Това различава „Скреч картата на България“ от повечето останали. Толкова са стъпките, които трябва да изминете, за да я разкриете. Това привлече и нас, защото по този начин човек може да заяви с ръка на сърцето, че познава истински цялата родина. Трябва да признаем, че такова начинание биха поели само истински пътешественици – такива, които няма да маркират северозападна България за посетена, след като са видели Белоградчишките скали, Баба Вида, Леденика и са минали покрай Магурата, но била затворена. Нищо, обаче, не пречи и на тези, които изпитват онази особена привързаност към нашата страна, но нямат възможност да обикалят толкова много, да окачат тази карта на стената и година след година да отмятат по малко, за да може на старини с един поглед да си спомнят хубавите моменти.

Ако нямате място на стената за нея или нещо не си ходи с фикуса на етажерката, може да я оставите в елегантната цилиндрична опаковка, която ще ви грабне окото още с пристигането. Аз лично съм я наредил сред всички други сувенири, придобити с годините обикаляне. Мога да ви кажа, че пасва идеално.

„Скреч картата на България“ може да откриете и закупите от онлайн магазина на „ШантавоЕ“ тук. Ако вие имате вече такава, значи може да направите страхотен подарък на някой близък. Сигурни сме, че имате поне един приятел пътешественик, на който се чудите какво да подарите за следващия рожден ден. Ето една оригинална идея, която няма как да не му хареса. А ние се надяваме, с ваша помощ, да допринесем за нейното развитие и след време всяка от 265-те общини да се сдобие със собствен номер в кръгче.

6.karta-za-iztrivane-razkrii-bulgaria-600x600

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.