хижа Бъндерица – връх Вихрен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Бъндерица( 41.768827, 23.426483 )
 • Крайна точка: вр.Вихрен( 41.767140, 23.398920 )
 • Денивелация: 1081 м1833 м - 2914 м
 • Дължина: 4.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 18.07.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Вихрен от хижа Бъндерица е може би вторият най-удобен за изкачване на връх Вихрен (2914 м) след класическия маршрут от хижа Вихрен. Преходът по този маршрут е по-сложен технически и има вероятност хората със страх от височини да се върнат. Ако страхът не е чак толкова голям, ще има успех. Изисква се да се внимава повече в краката. Важното е да се знае, че има трудни участъци. Теренът основно е каменист, което е характерно за тези части на Пирин. Движим се почти изцяло на открито, а вода по пътя няма. Маркировката е отлична, но едва ли ще сбъркате пътя, поради големия наплив на туристи. До седловина Премката е със зелен цвят, а след това – червен.

Преходът тръгва северно от хижата. Пътеката ни води към Малкия, а след това и към Големия Казан. В началото няма нищо сложно. Наклонът е приемлив, но с времето започва да се увеличава. На места ни се налага да преодоляваме малки стръмнини. Хубаво е да не подценяваме и да си гледаме в краката, защото има опасност от подхлъзване по сипеите. Високата гора постепенно преминава в клек и полянки.

Когато излезем на Малкия Казан, вляво пред нас ясно се вижда целта на нашия преход – връх Вихрен. От другата ни страна се вижда и неговия подгласник – връх Кутело (2908 м). Пред нас пък има една стена. Маршрутът ни е оттам, а пътеката ясно се различава. Образувала се е серпентина, която криволичи, за да ни е по-лесно. Можем да направим една почивка тук, преди да започнем да я катерим.

Това е връзката с Големия Казан. Стръмничка е и трябва да се внимава много за подхлъзване. Ако не гледате надолу, няма да усетите кога сте преминали по нея. Следва един каменист участък с клек преди да излезем на дъното на Големия Казан. Минаваме покрай разклона за хижа Вихрен. Вдясно от пътеката различаваме и заслон Казана. Тук вече усещаме в пълна тежест величието на Пирин. Почти отвесните склонове на Вихрен и Кутело ни смазват.

Продължаваме прехода напред с ясната цел да се изкачим на седловината, която свързва най-високите върхове на Пирин – Премката. До там си е стръмно и отново напомням да се внимава. Намираме се между върховете Кутело вдясно и Вихрен вляво. Тук свършва зелената маркировка, а червената се разделя на две. Надясно е Кончето и след него се стига по пиринското било до хижа Яворов. Наляво е нашият маршрут за изкачване. Тръгваме натам и крачим уверено нагоре. Отначало добре, но лесното е за кратко.

Започваме стръмно изкачване. Някои камъни под краката ни се клатят. На моменти включваме 4х4. Важното е си гледаме напред и нагоре и не вярвам да има проблем. Все го виждаме ей там, наблизо, а той все не идва. Такова е положението, но в крайна сметка сме горе. Неописуемо е чувството да си на върха на Пирин, а гледките вече са във всички посоки. Малко е пренаселено, но не обръщаме внимание. Оттук имаме много възможности за продължение на прехода. Можем да се върнем по класическия маршрут към хижа Вихрен, а може и да решим да се върнем леко и да се метнем на Кончето. Ако сме по-напористи, дори ще се пробваме да стигнем до хижа Яворов.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Бъндерица – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – вр. Муратов връх връх Вихрен – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.