хижа Вихрен – вр. Муратов връх

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756716, 23.416328 )
 • Крайна точка: вр. Муратов връх( 41.744951, 23.396936 )
 • Денивелация: 687 м1982 м - 2669 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 2:30 часа
 • Информация: 24.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Муратов връх (2669 м) в Пирин е сравнително достъпен, макар изкачването до него да не е никак леко. Лесният начин да се стигне до хижа Вихрен го правят атрактивна дестинация за мнозина. Макар да остава в сянката на близките връх Вихрен и Кончето, Муратов връх е цел на доста планинари. Откъм гледка обаче, лично според мен ги превъзхожда.

До хижа Вихрен се стига с автомобил. Лятото има и маршрутка от Банско. Препоръчвам да проверете предварително дали пътят е отворен за автомобили, защото понякога уикендите движението е ограничено между 8:00 и 16:00. Маркировката е добра до Бъндеришката порта (жълта и синя), където се отклоняваме за изкачването на Муратов връх. Теренът отначало не е много каменист, но след това се пригответе за доста твърдост под ходилата. Преходът се движи изцяло на открито, като водоизточник е само река Бъндерица. Опасни участъци няма, като изключим невнимание по пресечения терен.

От хижа Вихрен до Бъндеришка порта

Тръгваме от хижа Вихрен към Муратов връх, следвайки табелите за хижа Синаница. Съвсем скоро се движим край реката и дори достигаме до мост. Важно е да не го прекосявате, защото натам са маршрутът за хижа Демяница и маршрутът за Тевно езеро. Движим се успоредно на реката в местността Равнако, която между другото е изключително живописна. Тук забравяш, че си на преход и улисан в красотата, не усещаш вървенето. Насреща дори се виждат няколко водопада.

Постепенно започва изкачване към Муратово езеро. Позадъхваме се, но все пак тук е полегато. След около 45 минути от хижа Вихрен сме край езерото и продължаваме към Бъндеришката порта – седловината между Муратов връх (2669 м) и Дончови караули (2636 м). Първоначално няма проблем, но ето че идва тежката част. До портата изкачването е доста стръмно и каменисто, като на места сме на четири крака. Върви се по стръмни скали и морени, но нищо опасни, стига да се внимава. Около час след Муратово езеро сме вече на Бъндеришка порта, където пред нас се открива равнината на Спано поле.

Изкачване на Муратов връх

Но за нас няма равнина, защото предстои ново неравно изкачване на Муратов връх. Той е предимно камънак и никак не е леко нагоре. Изглежда близо, но финалното изкачване е около 45 минути. Маркировката си продължава по Спано поле, а нашият маршрут е надясно, без такава, но с видима пътека. Вървим по камъните нагоре и скоро започват да се откриват красиви картини. От дясно са ни Бъндеришките езера, а отляво – Гергийските езера. Когато стигнем до горе, пред нас се появяват първенците на Пирин, начело с връх Вихрен (2914 м). Под нас са още едни езера – Влахините.

Сядаме за заслужена почивка пред тези красиви гледки, докато решим накъде да продължим. Ако няма да се връщаме от Муратов връх към хижа Вихрен, имаме няколко възможности. От Бъндеришката порта, маркировката се разклонява, като синята е към хижа Синаница, а жълтата към заслон Спано поле и хижа Яне Сандански.

Другите варианти са опасни и съветвам да не ходите, ако нямате опит. Единият е минаване по Данчови караули, където има няколко опасни участъка, и изкачване на връх Бъндеришки чукар (2738 м), а според силите може и съседния – Башлийски чукар (2683 м). А другият е към Хвойнати връх (2632 м), след което и до връх Вихрен (2914 м), като слизането от Муратов връх е опасно.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.