хижа Вихрен – връх Тодорка

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756716, 23.416371 )
 • Крайна точка: вр. Тодорка( 41.752703, 23.431864 )
 • Денивелация: 774 м1972 м - 2746 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 01.08.2021
 • Източник: k.varbenov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Тодорка (Тодорин връх, 2714 м) е един от най-високите върхове в Пирин. Представлява масивна пресечена пирамида с тривърхови точки, наричани понякога от туристите Голяма, Средна и Малка Тодорка. Най-високата точка на върха е на север и гледана от Банско впечатлява с пирамидалната си форма. Именно по нейните склонове се виждат и известните ски писти. Тук ще опиша маршрута за изкачване на връх Тодорка от хижа Вихрен, който е изключително обзорен и красив и със средна трудност.

Най-важното за маршрута от хижа Вихрен до връх Тодорка

Общо преходът за деня ни отне около 7 часа заедно с почивките и снимките – 4 нагоре и 3 надолу. Чистото време за ходене беше около 5:30 часа, което съвпада с табелите, според които се стига за 3 часа от хижа Вихрен до връх Тодорка. Като цяло оценявам трудността като средна.

 • Началната точка е хижа Вихрен, в подножието на връх Тодорка. До нея се стига с автомобил и маршрутка от Банско. Имайте предвид, че понякога през летните уикенди затварят пътя за МПС, затова проверете предварително.
 • Маркировката е зелена до Тодорини езера, след което се върви е по ясна пътека с каменни пирамидки.
 • Питейна вода има на хижа Вихрен. До Жабешкото езеро има само поточета, след което няма.
 • Теренът е почти изцяло каменист.
 • Открит/сенчест – маршрутът се движи изцяло на открито.
 • Опасни участъци няма. Само трябва да се внимава с обичайните трудности, свързани със стъпване по камъни, спъване или подхлъзване.

От хижа Вихрен до Жабешкото езеро

Маршрутът за изкачване на връх Тодорка започва по красиво дървено мостче зад хижа Вихрен. Маркировката е два цвята – зелена и червена. Тракът е записан по нея, но ние я използвахме на връщане. На отиване избрахме пътеката пред хижата, която съвпада с маршрута към Муратов връх (жълта и синя маркировка). По нея малко след началото трябва да завием вляво, да прекосим реката по мостче и да се включим в пътеката с червено-зелената маркировка. Като време и двете са еднакви.

Маршрутът още в началото е с постоянен сравнително стръмен наклон и с типичния за Пирин релеф – камъни, клони, рядко – торф или трева. Много скоро можем да видим езерото Окотo, което е малко встрани от пътеката. Можем да се насладим на гледките към Муратов връх, скалистия ръб на Дончови караули, в дъното – Бъндеришки чукар. Малко под нашата пътека можем да видим и Рибно Бъндеришко езеро. Много приятно място за малка почивка е Жабешкото Бъндеришко езеро.

От Жабешкото езеро до връх Тодорка

На това място червената и зелената маркировка се разделят. Ние поемаме по зелената към връх Тодорка, а червената продължава към Бъндеришка порта. Малко след Жабешкото езеро пътеката поема стръмно нагоре в серпентини към премката на юг от върха, наричана Тодорина порта. От там към върха има две възможности, които ще опиша. Ние използвахме първата на изкачване и втората на слизане.

Първата е стръмно нагоре по рида, което е най-трудната част от маршрута. Маркировката е с каменни пирамидки, катеренето е по морени и изисква повишено внимание, макар и да няма особено трудни или технични участъци. Следва минаване по билото със забележителни гледки към много от пиринските върхове – на запад (Вихрен и Кутело) и на югоизток (Стражите, Дженгал, Каменица). Около час след тръгването от Тодорина порта достигаме и Голяма Тодорка.

Втората продължава по зелената маркировка. Първоначално тръгва леко надолу към красивите Тодорини езера (Тодорини очи). Малко преди второто маркировката прави завой надясно, докато нашата пътека продължава направо и поема много стръмно към самия връх. Оттук следваме само каменните пирамидки, които се изкачват до връх Тодорка. Ако я използвате на слизане, от върха се връщате 100-150 метра назад и внимавате за пътеката, която се пада вляво.

От върха се открива широка панорама във всички посоки. Пред нас е и емблематичната гледка на Вихрен и Кутело, която вероятно всеки е виждал на кенче бира. Отдолу виждаме и пистите, както и тесния скалист зъбер, който свързва горните станции на лифтовете с върха. Решаваме, че слизането по него е за нас опасно и рисковано и се връщаме по обратния маршрут.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.