хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756690, 23.416400 )
 • Крайна точка: вр. Бански суходол( 41.784260, 23.390910 )
 • Денивелация: 935 м1979 м - 2914 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 13.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут от хижа Вихрен до Кончето е за онези, които желаят да съчетаят Кончето с изкачване и на първенеца на Пирин – връх Вихрен (2914 м). За това начинание е хубаво да имате още по-добра физическа подготовка, защото е доста тежко. Преходът е труден както физически, така и технически, а също и психически. Със сигурност не е за хора със страх от височини. Въпреки наличието на метални въжета на ключовите места, има необезопасени участъци, които също са опасни.

До хижа Вихрен се стига с автомобил, както и с маршрутка от Банско, която се движи няколко пъти на ден. Препоръчвам преди да тръгнете с автомобил, да проверите дали пътят е отворен за МПС, тъй като някои лета се издава заповед за ограничаване на движението през уикендите между 8:00 и 16:00.

Този маршрут от хижа Вихрен до Кончето се движи изцяло по червената туристическа маркировка ма европейския туристически маршрут Е4, в участъка от хижа Вихрен до хижа Яворов. Теренът почти изцяло е каменист. Движи се по карстовото било на Пирин и е изцяло на открито. Препоръчвам да се запасите с вода, защото може да налеете такава само в началото на прехода. Има един извор в подножието на връх Вихрен, преди Кабата, но не винаги е пълноводен. Друго важно е да тръгнете възможно най-рано сутрин, защото преходът може да отнеме повече от 5 часа в посока. Желателно е да имате яке и дебела блуза в раницата, независимо дали е слънчев летен ден. Другото, което препоръчвам, е ако имате възможност, да го посетите през седмицата, когато не е пренаселено.

От хижа Вихрен до връх Вихрен по класическия маршрут

Тръгваме от хижа Вихрен нагоре. Пътеката криволичи по ясната маркировка. Хубаво е да я следим, за да не тръгнем по инерция в грешна посока по някоя от морените. Половин час след началото на прехода иззад клековете се появява рекичка. Това е последният водоизточник. Тук е и най-важният разклон за връх Вихрен. Направо е маршрутът през Казаните, който пропуска най-високия връх в Пирин. Ние сме наляво.

Катерим още половин час, докато излезем на обширните поляни под пиринския първенец. Пред нас шеметно се извисява югоизточната стена на върха. Изглежда като да е наблизо, но не е точно така. Известно време пътеката е с по-малък наклон, но въпреки това задъхва. Тук някъде е изворът, за който говорих.

Най-накрая сме на Кабата и се готвим за същинското изкачване на връх Вихрен. За целта са нужни поне 30-40 мин. Наклонът става доста голям и се движим бавно и на зиг-заг. Внимаваме да не се подхлъзнем по сипеите и нестабилните камъни до върха. Надяваме се на хубаво време, защото гледките отгоре са зашеметяващи. Какво ли не се вижда от най-високия връх на Пирин. До тук сме за около 3 часа.

От връх Вихрен до Кончето

След кратка почивка продължаваме от другата страна на Вихрен. Слизането е доста тежко физически, а за някои – и психически. Склонът е стръмен, но вече са се образували „пътеки“ и на най-опасните участъци е опънато метално въже. За по-малко от час достигаме до седловината Премката, която се намира между двата най-високи върха в Пирин – Вихрен (2914 м) и Кутело (2908 м) и е най-облекчаващата част от маршрута до Кончето. Надясно от нея са Казаните и хижа Бъндерица.

Когато започнем изкачване към връх Кутело, се оглеждаме за маркировката, която към средата на изкачването се отклонява вляво, подсичайки върха. По мое мнение, тук е най-опасната част от прехода, защото пътеката е тясна, камениста и хлъзгава, а обезопасително въже все още няма. До него стигаме след 20-30 минути, а може и повече, в зависимост от трафика. През летните уикенди е доста пренаселено и при разминаване трябва да се внимава.

Ето, че сме на Кончето. Наистина е респектиращо! Въпреки обезопасителното въже, гледката под краката е зашеметяваща. От едната страна е почти отвесно, а от другата наклонът е страховит. В най-тесните участъци седловината е широка е едва 50 см. Ако имате страх от височини, но все пак се намирате тук, хубаво е да се обезопасите с въже и карабинери. Минавал съм няколко пъти по него и два от тях срещнах хора с водачи, които именно с осигуровка се опитват да преодолеят страховете си.

Накъде да слезем от Кончето без да изкачваме Вихрен отново?

Бавничко минаваме по Кончето и неусетно сме точно на връх Бански суходол (2884 м) – третият по височина в Пирин. Това е и краят на този маршрут, но не и на прехода. Трябва да слезем, все пак. Имаме няколко варианта. Първият е да продължим от Бански суходол по карстовото било до хижа Яворов по червената маркировка. Вторият е пак към хижа Яворов, но през циркуса Баюва дупка (по синия маршрут), който е по-щадящ за краката. Другите два са наобратно – да се върнем до хижа Вихрен през Казаните (няма нужда да се качваме пак на Вихрен) или да слезем до хижа Бъндерица, пак през Казаните.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.