х.Вихрен – вр.Вихрен – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Вихрен( 41.756690, 23.416400 )
 • Крайна точка: вр.Бански Суходол( 41.784260, 23.390910 )
 • Денивелация: 929 м1985 м - 2914 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 14.08.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут от хижа Вихрен до връх Бански Суходол минава през т.нар. класически маршрут за връх Вихрен, който продължава с изкачване на съседния връх Кутело и от него по седловината Кончето се достига до крайната цел. Движи се по червената туристическа маркировка, но излиза от нея преди Кутело. Преходът е труден както физически, така и технически. Не е за хора със страх от височини. Теренът почти изцяло е каменист. Със сигурност вода има на половин час от началото, а след това и преди Кабата, но там може да е пресъхнала, затова се запасете. Изцяло походът ни е на голо и силно препоръчваме слънцезащитни средства. Ако не смятаме да спим горе, трябва да тръгнем възможно най-рано, защото може да отнеме около 5 часа в посока.

Тръгваме от хижа Вихрен нагоре. Пътеката криволичи по ясната маркировка. Хубаво е да я следим, за да не тръгнем по инерция в грешна посока по някоя от морените. Половин час след началото на прехода иззад клековете се появява рекичка. Тук е последното сигурно място за вода. Тук е и най-важният разклон за връх Вихрен. Ако продължим направо ще минем през Казаните, което е доста по-трудният и обиколен маршрут ако искаме да минем през първенеца на Пирин. В този трак сме наляво, защото маршрутът ни без друго е доста дълъг, за да се отклоняваме и бавим.

Катерим още половин час, докато излезем на обширните поляни под Вихрен. Пред нас шеметно се извисява югоизточната стена на върха. Изглежда като да е наблизо, но не е точно така. Поне известно време пътеката е с по-малък наклон, но въпреки това задъхва. Малко преди да излезем на Кабата, проверяваме поточето, край което минаваме, дали не е пресъхнало, след което продължаваме.

Най-накрая сме точно под Вихрен и се готвим за атаката му. За нея са нужни поне 30-40 мин. Наклонът става доста голям и се движим бавно и на зиг-заг. Внимаваме да не се подхлъзнем по сипеите и нестабилните камъни до върха. Надяваме се на хубаво време, защото гледките отгоре са зашеметяващи. Какво ли не се вижда от шапката на Пирин.

След кратка почивка се отправяме към втория по височина връх в планината – Кутело. До него се стига по седловината Премката, дълга повече от километър, със сериозно слизане и изкачване след това. Отдалеч изглежда доста страховита, но в действителност не е точно така. Достигането до Кутело може да отнеме повече от час по нея. Самото изкачване е доста тежичко, на места вървейки на четири крака. Затова и маршрутът по червената маркировка го подсича и подминава, докато ние излизаме от нея за изкачването му.

След втория идва ред и на третия по височина връх в Пирин – Бански Суходол. Той не е толкова популярен, колкото седловината, по която се стига до него – Кончето. Много хора са минавали по Кончето и са се качвали до Бански Суходол, без дори да знаят за него. То е една от най-големите атракции на българските планини и привлича хиляди ентусиасти. През лятото има дни, в които е претъпкано, въпреки страховитите истории за него.

В интерес на истината, колкото са близо до истината тези истории, толкова са и далеч. Да, преходът по него е страшничък, но не е непреодолимо, както се говори. Има няколко по-трудни участъка, но ако човек внимава и има правилната нагласа, не би трябвало да е проблем. От Кутело се тръгва по широка ивица, която постепенно се стеснява. Тъкмо да стигнем до металните въжета благополучно и идва един по-неприятен участък от няколко метра, които са си страшни и опасни. Минем ли ги, сме почти в безопасност. Препоръчително е обезопасяване с карабинери и въжета.

Бавничко изминаваме Кончето и неусетно сме точно под връх Бански Суходол. Излизаме за малко от маркираната пътека и се мятаме отгоре. Това е и краят на този маршрут, но не и на прехода. Трябва да слезем, все пак. Имаме доста варианти като стигане до хижа Яворов по червената маркировка напред или връщане обратно по маршрута за хижа Бъндерица. Можем винаги да се върнем и към началната точка – хижа Вихрен.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

връх Вихрен – връх Мусала х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – връх Вихрен (класически маршрут) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб) х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.