Хижа Вихрен

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Хижи
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.75666, 23.41659
 • Надм. височина: 1972 м
 • Брой места: 80
 • Отопление: Твърдо гориво
 • Водоснабденост: Да
 • Електричество: Да
 • Кухня: Да
 • Уебсайт:
 • Информация: 16.05.2016
 • Телефон: +359 889 834 277
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Информация за нощувката

Хижа Вихрен е сред най-популярните и посещавани хижи в България. Намира се в подножието на едноименния първенец на Пирин и е удобен изходен пункт както за него, така и за много други туристически маршрути към вътрешността на планината. Моите впечатления за хижата са добри и от гледна точка на чистота и отношение. Бях там през седмицата, което вероятно обуславя и спокойствието, което едва ли е подобно през летните уикенди.

Хижата се намира в Северен Пирин. Разположена на 1972 м надморска височина, почти 1000 метра под връх Въхрен (2914 м), на брега на река Бъндерица. Дотук се стига по хубав 15-километров асфалтов път от град Банско. Важно е да се знае, че от лятото на 2017 г. от община Банско въведе ограничение на движението на автомобили до хижата от 9:00 до 16:00 ч., като с автомобил може да се стигне до паркингите в местността Шилигарника, което е на около 6 км от хижа Вихрен. Оттам до горе се стига с градски транспорт или пеша. Освен с автомобил, до нея можете да стигнете по някой от многото туристически маршрути от различни точки на Пирин.

Хижата се състои от две масивни постройки и осем бунгала край тях. Общия капацитет е 80 места. Реновирана е скоро и предлага много добри условия в стаите (поне в основната сграда). Работи целогодишно. Електрифицирана и водоснабдена. На разположение на туристите е столова, в която опитахме само вкусотии. Санитарните възли са общи външни, което може би е един от минусите. Тъй като банята се подхранва от дебита на река Бъндерица, през втората половина на лятото има само една работеща баня. Топлата вода се поддържа до 21:00 ч.

Хижа Вихрен е построена в началото на 40-те години на миналия век и отначало носи името Елтепе, същи както и връх Вихрен. Малко по-късно е преименувана. През годините претърпява две разширения, а наскоро е частично обновена.

Както може да се досети човек, хижа Вихрен е основен изходен пункт за изкачване на първенеца на Пирин връх Вихрен. Освен него оттук водят началото си множество туристически маршрути. Маркирани маршрути ще ви отведат до хижа Яворов, хижа Синаница, хижа Демяница, заслон Спано поле, хижа Яне Сандански, хижа Беговица, заслон Тевно езеро и др. Освен изкачване на връх Вихрен, оттук може да се предприемат и други подобни преходи, като един от най-популярните е този до седловината Кончето.

Места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – връх Вихрен (класически маршрут) х.Вихрен – вр.Вихрен – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол връх Вихрен – връх Мусала х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.