хижа Вихрен - връх Вихрен (класически маршрут)

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Вихрен( 41.756527, 23.416591 )
 • Крайна точка: вр.Вихрен( 41.767240, 23.398849 )
 • Денивелация: 964 м1950 м - 2914 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 21.08.2014
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Вихрен от хижа Вихрен е най-лесният и удобен преход до най-високия връх в Пирин планина, което го определя като класически маршрут. Освен че е най-високият връх в Пирин, Вихрен (2914 м) е втори по височина връх в България, след връх Мусала (2924 м) и трети на Балканите след връх Митикас (2917 м) в Олимп (Гърция). Поради алпийския си релеф, за Пирин казват, че е най-сложната за преход планина в България, което спомага на връх Вихрен да се смята за най-трудният първенец на планина в страната. Бързата денивелация от почти 1000 метра за 3 км поход също е предпоставка за това. Мраморният му купол се вижда, както от град Банско, така и от близката хижа Вихрен, намираща се в подножието му. Именно тя е отправна точка на днешния туристически маршрут към първенеца.

Хубаво е да имаме предвид, че паркингът тук е изключително пълен през летния сезон и е хубаво да дойдем доста рано сутрин. Колкото по-рано, толкова по-добре. За най-добро време на тръгване нагоре се смята интервалът от 6:00 до 7:00, тъй като походът за недотолкова тренирани може да отнеме 3:00 – 3:30 часа в едната посока. Трябва да споменем, че по целия път почти няма сянка, така че е хубаво да го вземем под внимание за силните слънчеви дни през лятото, колкото и ниска да е температурата горе.

В този трак ще изкачим връх Вихрен по това, което ние наричаме “Царски път”. Това е класическият маршрут. Той се води най-лесният преход от всички, но това не го прави лек и безпроблемен. Почти през цялото време пътеката е с голям наклон, така че ще ви е нужен солиден запас от сили. Въпреки сериозния си наклон няма опасност от проблеми с височината, тъй като оттук няма някакви големи стръмнини, с изключение на атаката на върха, но и тя се преживява.

Маршрутът тръгва от хижа Вихрен, следвайки червената маркировка. Ако я следим правилно няма опасност от изгубване. Постепенно наклонът се увеличава и криволичи между храсти и морени, а настилката става все по-камениста. 20 – 30 минути по-късно сме на разклона край реката, който разделя маршрута на две – Царския път наляво и изкачването през Казаните надясно. Допълваме манерките с вода и хващаме лявата пътека, право нагоре.

Половин час по-късно можем да спрем задъхани на обширната поляна, на която излизаме, както и да обиколим наоколо в търсене на красива гледка към Банско и околностите. Върхът ни се вижда доста близо, но на практика не е точно така и ни остава малко повече преход от това, което сме изминали. Продължаваме да следваме маркировката, която се изкачва към седловина Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Малко преди да я достигнем пътеката я подсича и излиза на южната й част. Оттам се разкрива страхотна панорама на изток, както и към Влахините езера в подножието.

Можем да направим кратка почивка, защото оттук започва същинската атака на върха. Подготвяме се за стръмно изкачване по мраморните камънаци, където наклонът достига 45 градуса. Големият наплив от туристи и спецификата на земната настилка са причина теренът да е ронлив, което го прави хлъзгав, ако не внимаваме. В крайна сметка 30 – 40 минути по-късно поемаме дълбоко въздух на най-високата точка от маршрута.

Няма нужда да описваме какво е удоволствието и какви гледки се разкриват оттам, тъй като се подразбира. Оставяме да го изпитате заедно с нашия трак. Оттук имате много опции за продължение на прехода. Най-често оттук се продължава към Кончето, а след това може да решите да продължите по целия маршрут до хижа Яворов. Може да слезете и към хижа Бъндерица или отново към хижа Вихрен.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) х.Вихрен – вр.Вихрен – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол връх Вихрен – връх Мусала х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Джамджиевия ръб) х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.