хижа Вихрен - връх Вихрен (класически маршрут)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Вихрен( 41.756527, 23.416591 )
 • Крайна точка: вр.Вихрен( 41.767240, 23.398849 )
 • Денивелация: 964 м1950 м - 2914 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 22.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Вихрен от хижа Вихрен е най-лесният и удобен подход до най-високия връх в Пирин планина, което го определя като класически маршрут. Освен че е най-високият в Пирин, връх Вихрен (2914 м) е втори по височина връх в България, след връх Мусала (2924 м) и трети на Балканите след връх Митикас (2917 м) в Олимп (Гърция). Казват, обаче, че по трудност в България е по-костелив от Мусала. Бързата денивелация от почти 1000 метра за 3 км преход също е предпоставка за това. Мраморният му купол се вижда, както от град Банско, така и от близката хижа Вихрен, намираща се в подножието му. Именно тя е отправна точка на днешния туристически маршрут към първенеца.

Най-важното за изкачването на връх Вихрен

Хубаво е да имаме предвид, че паркингът тук е изключително пълен през летния сезон и е добре да дойдем доста рано сутрин. Колкото по-рано, толкова по-добре. За най-добро време на тръгване нагоре се смята интервалът от 6:00 до 7:00, тъй като походът за не дотолкова тренирани може да отнеме повече от 3 часа в едната посока. Освен това съветвам да проверите предварително дали пътят до хижа Вихрен е отворен за автомобили, защото понякога летните уикенди го затварят за движение между 8:00 и 16:00 часа.

В този трак изкачва връх Вихрен по това, което аз си наричам “Царски път” – от хижа Вихрен. Това е класическият маршрут. Той се води най-лесният преход от всички, но това не го прави лек и безпроблемен. Почти през цялото време пътеката е с голям наклон по силно пресечен, предимно каменист терен, така че ще ви е нужен солиден запас от сили. Въпреки сериозния си наклон няма реални опасности, тъй като оттук няма големи стръмнини, с изключение на последната фаза до върха, но тя не е опасна. Трябва да споменем, че по целия път почти няма сянка, така че е хубаво да го вземем под внимание за силните слънчеви дни през лятото, колкото и ниска да е температурата горе. Вода има на две места, но на второто не може да се разчита, затова се запасете.

Изкачването от хижа Вихрен до връх Вихрен

Маршрутът до връх Вихрен тръгва от хижа Вихрен, следвайки червената маркировка. Ако я следим правилно няма опасност от изгубване. Постепенно наклонът се увеличава и криволичи между храсти и морени, а настилката става все по-камениста. Половин час по-късно сме на разклона край реката, който разделя маршрута на две – Царският път е наляво и местността Казаните надясно. Допълваме манерките с вода и хващаме лявата пътека, право нагоре.

Половин час по-късно можем да спрем задъхани на обширната поляна, на която излизаме, както и да обиколим наоколо в търсене на красива гледка към Банско и околностите. Върхът ни се вижда доста близо, но на практика не е точно така и ни остава малко повече преход от това, което сме изминали. Продължаваме да следваме маркировката, която се изкачва към седловина Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Малко преди да я достигнем пътеката я подсича и излиза на южната ѝ част. Оттам се разкрива страхотна панорама на изток, както и към Влахините езера в подножието. До тук са общо над 2 часа.

Можем да направим кратка почивка, защото оттук започва същинското изкачване на върха. Подготвяме се за изморително вървене по мраморните камънаци, където наклонът достига 45 градуса. Големият наплив от туристи и спецификата на земната настилка са причина теренът да е ронлив, което го прави хлъзгав, ако не внимаваме. В крайна сметка 40 минути по-късно поемаме дълбоко въздух на най-високата точка от маршрута. Няма нужда да описвам какво е удоволствието и какви гледки се разкриват оттам, тъй като се подразбира. Оставям да го изпитате с този трак.

Накъде след Вихрен?

Оттук имате много опции за продължение на прехода ако не желаете да слизате обратно по същия път. Ако предприемете слизане, може да го направите по маршрута през Казаните, но имайте предвид, че там има опасни участъци. Може да слезете от Вихрен и към хижа Бъндерица, която е съвсем близо до хижа Вихрен.

Много често обаче хората продължават към атракцията на Пирин – Кончето. Можете да стигнете до връх Кутело (2908 м) или връх Бански суходол (2886 м), които са втори и трети по височина в планината. След тях ако решите, продължете по целия маршрут до хижа Яворов. Друга опция е от Кабата към Хвойнати връх и Мурато връх, но също имайте предвид, че маршрутът е по-опасен.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.