хижа Вихрен – връх Кутело

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756716, 23.416295 )
 • Крайна точка: вр. Кутело( 41.779976, 23.395321 )
 • Денивелация: 923 м1985 м - 2908 м
 • Дължина: 5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 17.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Кутело (2908 м) е вторият по височина връх в Пирин след връх Вихрен (2914 м) и трети в цяла България след Мусала (2925 м). Той е двуглав и съществуват полемики коя от двете му коти е по-високата. За да не оставим съмнения, че сме изкачили най-високата му точка, в този GPS трак ще посетим и двете. Един от най-удобните изходни пунктове за изкачване на връх Кутело е хижа Вихрен. Маршрутът до него минава през циркуса Казаните и не е много подходящ за хора със страх от височини.

Най-важното за маршрута до Кутело

До хижата се стига с автомобил по асфалтов път и маршрутка от Банско, която се движи няколко пъти на ден. Съветвам преди да тръгнете да проверите дали пътят е отворен за МПС, защото понякога забраняват движението в планината през летните уикенди.

Туристическата маркировка до самия връх няма, но може да се следва червената маркировка на Е4 от хижа Вихрен до хижа Яворов, която стига до средата на южния му склон. След това пътеката е ясно различима. Теренът е почти изцяло каменист и силно пресечен. Движим се изцяло на открито по високите части на Пирин, а вода има само на хижата и малко след началото, затова се запасете. Опасни участъци не липсват, като може би най-сериозното е малко преди Казаните, което ще опиша.

От хижа Вихрен до Казаните

Тръгваме от хижа Вихрен по червената маркировка, която в началото следва класическия маршрут за изкачване на връх Вихрен. Тя лъкатуши между клек и по морени, за да излезе след половин час на разклона край Елтепска река. Тук маршрутите се разделят. Класическият тръгва наляво и нагоре, докато ние сме направо към Казаните. Следва плавно изкачване, което подсича най-високия връх в Пирин. Пътеката прави остър завой наляво при Джамджиевия ръб. Само внимавайте да не хванете пътеката по него. Там където се разделя, ние сме вдясно.

Тук някъде се намира най-опасната част от маршрута до връх Кутело. Участъкът е десетина-двайсет метра, където има пропаст, над която минава тясна пътека. Минете ли го, значи няма да имате проблем до върха. Стигаме до разклона на маршрута, идващ от хижа Бъндерица. След него навлизаме в Големия Казан, който представлява просторен циркус между отвесните стени на Вихрен и Кутело. На възвишението в центъра му се намира заслон Казана.

Изкачването на връх Кутело

Преди да изкачим връх Кутело, трябва да стигнем до седловината Премката между него и първенеца на Пирин. Това става по скалиста пътека с голям наклон, която обаче не крие сериозни опасности.

След като сме на Премката, тръгваме надясно по склона на втория по височина връх. Изкачването е доста стръмно и задъхващо. Изглежда все едно ще го изкачим набързо, но имаме поне 40 минути вървене. Някъде по средата на склона червената маркировка се отделя наляво към Кончето, докато ние продължаваме напред и нагоре. Пътеката е ясно различима.

Най-накрая сме на връх Кутело! Вдясно ни се пада едната кота (по-ниската). На 500 метра вляво по билото е по-високата кота. Стигаме до там и сядаме на заслужена почивка с умопомрачителна гледка.

Накъде да продължим след връх Кутело?

Колкото и да ни харесва там горе, все в един момент трябва да продължим, за да слезем. Има варианти надолу през Казаните към хижа Бъндерица. Можем да изкачим Вихрен и да слезем от другата му страна към хижа Вихрен. Другите възможности за продължение по Кончето до заслон Кончето или по билото до хижа Яворов. Ако ще сте натам, препоръчвам да слезете към хижа Яворов през циркуса Баюва дупка, че е по-добре за уморени крака.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.