хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: хижа Вихрен( 41.756714, 23.416368 )
 • Крайна точка: село Рожен( 41.532485, 23.433870 )
 • Денивелация: 2094 м598 м - 2692 м
 • Дължина: 37 км
 • Времетраене: 17 часа
 • Информация: 16.06.2018
 • Източник: mihaelmladenov
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е един от най-живописните преходи в Пирин – тръгва се от хижа Вихрен и се стига до село Рожен, като може да се продължи до Роженския манастир и град Мелник. Може да се вземе за три, два или един ден, в зависимост от физическата и психическата издръжливост и колко време се губи в почивки. Ако решите да го взимате за един ден, трябва да тръгнете не по-късно от 3:30 през нощта от хижа Вихрен, като ще ви е нужен челник. Самият преход е добре да се прави след средата на месец юли, тъй като преди това има вероятност големите изкачвания и слизания по морени да са покрити със сняг (т.е. са като ледници) и е по-опасно преминаването през тях.

Първата част от маршрута (между хижа Вихрен и заслон Тевно езеро – червена маркировка) включва изкачване на около 1000 метра денивелация и вървене по билото, откъдето се откриват 360-градусови гледки (със скали, езера, гори). Често се срещат диви кози, като понякога по билото има и крави.

Втората част на маршрута (от заслон Тевно езеро до хижа Пирин – червена маркировка) започва с леко изкачване до достигане на дясната Кралевдворска порта, от която се слиза по стръмен склон (морени). След този склон, пътеката става по-полегата и се слива със зелената маркировка, която идва от хижа Безбог. Пътеката продължава по десния бряг на река Пиринска Бистрица и в последния 1 км преди хижа Пирин навлиза в гора. Тази втора част на маршрута минава през Демиркапийски циркус, който е изключително зелен, пълен с водички, рекички и водопади. През юли-август се срещат доста крави, които обикновено заради гръмотевици се качват във високата част на планината. Съответно при слизане, редовно има по някой кравар, който е тръгнал да си ги търси, така че ако запомните къде са, ще му помогнете.

Третата част на маршрута (от хижа Пирин до село Рожен – зелена маркировка) започва с леко слизане по черен автомобилен път. След на един остър завой пътеката се отбива вдясно от пътя в гората. Следва леко постепенно изкачване, като ако по едно време се чудите дали да продължите по пътеката напред или да тръгнете по тази долу вляво, защото пред вас има странно нанесена червена и зелена маркировка – няма значение откъде ще минете – двете пътеки после се събират. Следва изкачване на една ливада вдясно, откъдето се излиза на просторна поляна, от която има изглед на юг. От там навлизате в гората (има табели „Пътека на мира“), като вървите по нея до около 5км преди Рожен. На места пътеката се разклонява без да има каквато и да е маркировка и се чудите накъде да тръгнете – пътеките винаги се съединяват след известно време. В момента, в който стигнете черен автомобилен път след като излезете от гората и имате гледка към Роженския манастир и Мелнишките пирамиди, е добре да извадите GPS-а и да се движите по него, тъй като маркировка от тук нататък няма, а и на места официалната пътека е непроходима, тъй като от дъждовете е пропаднала и трябва да скачате по 3-4 метра надолу или да търсите откъде да заобиколите. Така че без GPS тук може да се забавите доста.

В случай, че си търсите транспорт от село Рожен до където и да било, на площада от дясната страна има павилионче за мед и сладко. Попитайте възрастната жена, която ги продава за транспорт. Мъжът й ще ви закара. До Сандански взима 22 лева, до Петрич – 25 лева, до Банско – около 80 лева.

За три дни:

 • Ден 1 (7 ч., 11.50 км.): хижа Вихрен – Бъндеришки езера – Бъндеришка порта – Типиците – Мозговишка порта – заслон Тевно езеро.
 • Ден 2 (3 ч. и 40 мин., 9.70 км.): заслон Тевно езеро – дясна Краледворска порта – Демиркапийски циркус – хижа Пирин (ако ви е малко, сутринта може да изкачите върховете Момин двор и Дженгал, а от дясната Краледворска порта – върховете Малка Каменица и Кралев двор).
 • Ден 3 (6 ч., 16.20 км.): хижа Пирин – Пътека на мира – село Рожен.

За два дни:

 • Ден 1 (7 ч., 11.50 км.): хижа Вихрен – Бъндеришки езера – Бъндеришка порта – Типиците – Мозговишка порта – заслон Тевно езеро.
 • Ден 2 (9 ч. и 40 мин., 25.90 км.): заслон Тевно езеро – дясна Краледворска порта – Демиркапийски циркус – хижа Пирин – Пътека на мира – село Рожен.

За един ден:

16 ч. и 40 мин., 37.40 км. (това включва по един час почивка на заслон Тевно езеро и хижа Пирин): хижа Вихрен – Бъндеришки езера – Бъндеришка порта – Типиците – Мозговишка порта – заслон Тевно езеро – дясна Краледворска порта – Демиркапийски циркус – хижа Пирин – Пътека на мира – село Рожен.

В случай, че решите да вземете маршрута за един ден, е добре да се движите със стабилно темпо и минимален багаж. Първата част от маршрута (хижа Вихрен – заслон Тевно езеро) е добре да го вземете за около 5 ч. и 30 мин. вместо 7 ч., за да имате време да починете на заслона. Същото важи за частта от Тевно езеро до хижа Пирин (3 ч. вместо 3 ч. и 40 мин.). На хижа Пирин ходилата най-вероятно ще ви болят доста, така че едни 40 минути със събути обувки са си нужни. Последната част до Рожен е добре да я вземете за около 4 ч и 30 мин до 5 ч.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.